KULTUR & NÖJE 
 
text  B. LIVER.
 
 
 
 
Veckans Brott är ett av de populäraste programmen i Sveriges Television. Radarparet Camilla Kvartoft och Leif G W Persson har fått mycket beröm för det hemtrevliga och pedagogiska upplägget. Programmet har vunnit priset Kristallen i kategorin ”Årets fakta och aktualitetsprogram”

Varje avsnitt spelas in på förmiddagen samma dag som det ska sändas. Enligt uppgift utgår inte G W från något manus. I varje program kan tittarna ställa frågor via programmets hemsida. Sedan får G W Persson besvara ett antal frågor i programmet. Detta inslag kallas för Fråga Leif.

 

Som en hyllning till Camilla Kvartoft och Leif G W Persson lägger vi, i slutet på den här sidan, den kluriga deckarnovellen: Liket som levde livet.

 
 
 
Sven Stolpe ( 1905 – 1996 ) var en färgstark debattör och författare. Hav var inte rädd för att säga sanningar i ett lutheranskt Sverige som fortfarande sopar obekväma frågor under mattan. Dottersonen är ingen mindre än Alex Schulman som ärvt förmågan att vara arg på allt och alla. I sin krönika i Aftonbladet sågar han Regina Lunds obehagliga svar som självutnämnt medium. Schulman har också starka synpunkter om den ångestfyllda känslan av att ha barn på dagis.
   Tyvärr har vi skapat ett människofientligt samhälle där många måste lämna de käraste små liven till en bacillfylld institution upp till 50 timmar i veckan. Ett gulag med för många barn och för lite personal. Vad hände med alla dagmammor som bodde nära och hade mindre barngrupper?
 
 
 
 
Äntligen visar SVT Play de åtta minuter långa avsnitten Arkitekturens pärlor. Barnekov och Rörby guidar med härlig entusiasm och stor kunnighet. De bjuder på många vackra men också förskräckliga byggnadsverk. Stockholms bästa utsikt är tre fula lådor utanför Grand Hotel. Där sitter damer på trappen och visar trosorna under sommarhalvåret. Skyskrapan Folksamhuset är en märklig blandning av socialdemokratiskt mindervärdeskomplex och hybris. I Röda bergen trivs hela familjen. Barn, unga och gamla talar om Bullerby och småstadskänsla med god gemenskap och närhet till grannar och lekkamrater. Hög mysfaktor.
 
 
I de flesta storstäder i västra Europa har man slutat bygga stressframkallande skyskrapor. 
Det är större efterfrågan på lägenheter i mysiga så kallade townhouses som påminner om byggnadsstilen i de gamla hansastäderna. I vår ängsliga och fisförnäma huvudstad fortsätter däremot den absurda jakten på att ständigt vara trendsetter och först med det sista. Ofta blir det bara tok av alltihop. Tuletornen som är Sundybergs nybyggda tvillingtorn har visat sig vara störande för grannarna, skriver Dagens Nyheter.
   När solen lyser reflekteras och förstärks ljuset från tornens designade balkonger och bländar lägenheterna i grannhusen. Kommunen har gjort inspektion i utsatta bostäder och slår fast att blänket är besvärande. Fastighetsägaren Wallenstam planerar att sätta upp plastfolie på fasaden. Är det inte bättre att slå in de smaklösa Tuletornen i wellpapp. Låt det bli en installation a la Christo. Då kanske vi slipper uppleva vissa arkitekters brist på känsla för de sköna i tillvaron.
 

Idag är det inte lönsamt att bygga trevliga bostäder. Obegripligt och människofientligt. Staten måste ta sitt ansvar. Vad tänker regeringen göra åt den akuta bostadsbristen?
Är det någon som vet vem som är bostadsminister?
Varför får vi inga svar?
Har han gått och gömt sig under komposten eller sitter han och trycker i det politiska källarutrymmet?
Kan ni höra orden när Monica Zetterlund sjunger Tage Danielssons textrader: Var blev ni av ljuva drömmar om en rimligare värld?

 

Gladiatorerna i TV4 skiljer sig inte bara från mängden utan också från varandra. Hero och Amazon flyttar isär efter att de glidit isär. Kanske har de tappat greppet om sina inoljade kroppar. Det går inte att ha steroider som torrskaffning om relationen ska hålla i vått och torrt.
Vi skiljs i samförstånd som bästa vänner. Kanske vi hittar tillbaka till varandra, säger före detta fru Cecilia Benjaminsson till Aftonbladet.
Kvinnor som är nyskilda väntar längre innan de går in i en ny relation. Män har mer bråttom att hitta nästa partner. Cecilia klarar sig säkert bra på egen hand. Det är nämligen lättare att krama två kullar än att bestiga ett muskelberg.

 

Romarriket bytte skepnad och förvandlades till Vatikanen. Snacka om extreme makeover. Prästernas älskarinnor kräver mer på fatet och bort med celibatet. Kan en miljard själar ha fel? Tänk om Jesus kommer tillbaka i skepnad av en tiggare från Rumänien. Då måste utanförskapet helgonförklaras vilket blir lika knepigt som att godkänna äktenskap mellan påvar och påfåglar.

 

 

 

 

Endast var fjärde av eleverna i gymnasiet är smartare än en femteklassare. Den svenska välfärden var tidigare av högsta klass. Men nu har skola, vård och omsorg ramlat ner i fas 3. Dags att slå larm. Men SOS Alarm spar in på utbildad personal. Snart blir alla som ringer direktkopplade till Fonus. Det måste bli ordning på torpet senast 2018. Annars ger vi Ernst Kirchsteiger uppdraget att möblera om i Rosenbad. Då blir det säkert slut på den stora oredan.

 

På filmgalan fick Sara Becker en guldbagge för att hon spelade sig själv. En form av upprättelse för ett liv i utanförskap. Samtidigt ger vi en dyngbagge till juryn som glömde dokumentärfilmen om Björn Afzelius. En annan Bagge gav Niclas korgen. Men familjen Wahlgren har gjort knepiga val förut. Pernillas mamma Christina Schollin tackade nej till en film med Elvis Presley.

 

Men det märkligaste avhoppet inom svensk underhållning står Alice Babs för. Hon bildade tillsammans med Svend Asmussen och Ulrik Neumann supertrion Swe-Danes

 De fick ett guldkantat erbjudande från det största TV och skivbolaget i USA. Den skandinaviska trion skulle få uppträda på bästa sändningstid fem kvällar i veckan och sedan göra en utsåld turne och en show i Las Vegas.

   Till sin hjälp fick de välja en assisterande stab på 100 personer. Kontraktet var mer förmånligt än vad alla andra etablerade artister hade på den tiden. I dagens penningvärde handlade det om minst 300 miljoner kronor redan första året. Men Alice längtade hem till familjen i Sverige och tackade bestämt nej. Hon tog inte chansen att bli världstjärna inom populärmusiken. Alice valde istället att sjunga jazz med Duke Ellington för en betydligt mindre publik.Vad Svend och Ulric tänkte om den missade möjligheten vågar vi inte fundera över.

 

 

K-special visade en dokumentär om Zarah Leander. Hon hade stora framgångar som skådespelerska och skivartist i Tyskland under andra världskriget. På 70-talet frågade en tysk skvallerjournalist om hennes förbindelser med de nazistiska ledarna. Utan att tveka svarade Zarah: Herr Goebbels var en mycket intressant man. Vad han sysslade med på arbetet hade jag överhuvudtaget inget intresse av. Ett sådant svar skulle förstört karriären för vilken annan artist som helst. Men inga rykten kunde stoppa Zarah Leander. Det snarare ökade hennes popularitet som diva. Mystiken om hennes eventuella roll som kommunistisk dubbelspion förstärkte mytbildningen.
   På grund av att hon blev en av tredje rikets mest uppskattade stjärnor var Zarah utfrusen ur svenskt nöjesliv i flera år. Hennes skivor fick inte spelas i svensk radio förrän i slutet på 50-talet. Tvingad till overksamhet blev Zarah djupt deprimerad och försökte begå självmord. Hon räddades av sin mentor Karl Gerhard och fick göra comeback som primadonna. Senare på det glada 60-talet kunde allt gammalt glömmas. Leander blev folkkär i Sverige och fick ett erbjudande av Hasse Alfredsson och Tage Danielsson att spela in ett filmat inslag i revyn Konstgjorda Pompe. Till melodin Old Time Religion sjöng hon självironiskt om vad som krävs för att bli popartist. Man ska ha bra mikrofoner, Man ska ha filmat i Tyskland o.s.v. Klippet finns på YouTube. Zarah Leander fick ikonstatus i alla tysktalande länder och nya generationer ser henne som förebild. Den östtyska punkdivan Nina Hagen fick stor uppmärksamhet på 80-talet med ett av Zarah Leanders klassiska paradnummer: Ich weiss es wird einmal ein Wunder geschehen. Så sant som det är sagt. Det krävs ett under för att klara tillvaron i denna märkliga värld.
 
 
Tom Jones kom till Gröna Lund till glädje för en hänförd publik. Den gode walesaren bjöd på starka låtar och en rad av hits. Tom drack vatten mellan varje låt för att hålla den unika rösten i trim. Det uppfattade Anders Björkman på Expressen som respektlöst. Om det inte finns något att klaga på så kan ni ge er fan på att griniga musikskribenter alltid hittar någon oviktig detalj att gnälla över. En nöjesjournalists uppgift är att sprida glädje och folkbildning. Ingen som läser nöjesidan vill bli ledsen och förbannad. Vi vill ha glad underhållning. Expressen skrev att Jones motor ibland gick på tomgång. Men det är bättre att höra Tom Jones mullrande V8 än läsa Björkmans puttersmälla.
 
 
 
Tänk om Elvis fortfarande varit i livet. Då hade han förmodligen gjort en dunderplatta med rockcountry och känslostarka gospelsånger. Nu får vi nöja oss med en fejkad duett av Love Me Tender på Barbra Streisands nya platta. En del musikdiggare tycker det är lönlöst att gräva ner sig i ändlösa spekulationer om hur saker och ting skulle utvecklats om inte om hade varit. Ständigt detta om. Det slutar alltid med att fantasin flyger upp i det blå. Diskussionen riskerar att gå över gränsen och de mest märkliga frågor börjar ställas. Vad hade hänt om svenska Ann-Margret och Elvis blivit ett par?
Kanske Presley på sin 80-årsdag spelat några låtar på skoj i en folkpark i Jämtland?
Läs också Per Bjurmans utmärkta artikel i Aftonbladet: 
"Tänk vad Elvis hade kunnat göra".
 
 
Är det sant att Stefan Löfven är släkt med den finske tangokungen Eino Grön? Se likheten mellan halvbröderna på YouTube när Grön sjunger Elvislåten The Walls Have Ears med finsk text och titel: Seinillä On Korvat. Vilken stilig karl, tänkte Carin Jämtin.
 
 
För 71 år sedan gjordes krigshistoriens största invasion i Normandie. Amerikanen Dwight D Eisenhower var överbefälhavare och hade huvudansvaret. När han tvivlade på utgången fick han intim tröst av sin privatchaufför. För att undvika stor skandal avslöjade Kay Sommersby deras erotiska kärleksaffär först efter Dwights död. Eisenhower var gift och USA:s president 1953 – 1961. Till sist några frågor: Vad hade hänt om tyskarna lyckats spränga Hitler i luften 1944? Hur tror du livet utvecklats om du varit född hemma hos familjen Wallenberg, eller Bonnier, eller i östra Ukraina. Nej, av sådana funderingar blir det bara en massa huvudvärk. Bättre att omfamna det som är och vara tacksam och ödmjuk. Låt oss tillsammans försöka se ljust på saken. Våren väntar runt hörnet. 
 
 
 
 
 
 
Skickliga advokater har på olika sätt lyckats få misstänkta mördare frikända. Men vad händer om mordet sker inför öppen ridå? 

Här följer en kriminalhistoria med oväntat slut.

 

I en liten by i norra Italien bodde paret Berto och Gina Scarponi. De var mest kända för att ha en relation i obalans. Dagar och nätter innehöll ett ständigt pendlande mellan intensiv passion och grälsjuka. Alla hörde när de bråkade och älskade. Grannarna hade vant sig och tyckte nästan det var trevligt. De trodde inte att något farligt skulle hända.
- Antingen slutar det i skilsmässa eller också blir hon gravid, skämtade borgmästaren med ett leende.
En dag tystnade skriken och skratten i Scarponis hus. Mannen kom och gick som vanligt. Men ingen hade sett skymten av den erotiska kvinnan på flera veckor. För att stilla nyfikenheten förklarade Berto att Gina rest till Sardinien för att hälsa på släktingar. Sanningen var en annan. Efter två månader började byborna bli rädda. Skrämmande rykten spreds och spekulationerna blev allt intensivare. Skvallret gjorde gällande att Berto Scarponi tagit livet av sin unga hustru.
 

Misstankarna stärktes och cirkulerade snart som en löpeld. Borgmästaren kände sig tvingad att kalla på polis för en rejäl undersökning av fallet. Kriminalinspektör Fernando Gotti gjorde ingen besviken. Han hittade en blodig kniv, söndertrasade klädesplagg och ett brev i vilket Gina skrivit om ständiga mordhot. Berto nekade bestämt och menade att allting var iscensatt av hans otrogna fru. Gina har rymt till sin älskare i Rom. Inspektör Gotti spände blicken.
-Vilken dag försvann hon?
-Det minns jag inte, svarade den pressade mannen.
-Kunde just tro det. Ni är anhållen misstänkt för mord på er hustru.

Rättegången började. Uppjagade bybor vittnade. Många hade hört Berto säga: Jag dödar Gina om hon bedrar mig.
-Har ni hotat att döda er fru? frågade åklagaren.
-Nej, nej, snyftade den anklagade. Det var på krogen. Jag var ledsen, förtvivlad och full. Gud vet att jag talar sanning.
Domaren blev irriterad.
-Ta er samman. Blanda inte in vår Herre i det här.
Berto torkade tårarna och gjorde ett nytt försök med vädjande blick.
-Förstår ni inte. Vad skulle mamma säga om jag slog min kvinna.

 

Två gamla gubbar från grannbyn berättade att de sett ett kvinnolik flyta långt ute i stora sjön. Dykare inkallades med ingen kunde hitta någon kropp. Polisen gick skallgång och sökte efter Gina i hela landet. Men hon var spårlöst borta. Folk demonstrerade och krävde att mördaren skulle hängas. Efter tre heta veckor i den trånga rättsalen kom domen som alla väntade på. Berto Scarponi dömdes, mot sitt nekande, till 30 års fängelse för mord.
-Jag är oskyldig, ropade han till församlingen innan han leddes bort i handbojor av polisen.

De första åren i fängelset genomleds av hårt straffarbete i stenbrottet. Tillvaron gick lättare att uthärda på snickar-avdelningen. Berto var skötsam och flitig. Efter 15 år bakom galler kom beskedet om frigivning tack vare gott uppförande. Att återvända hem var otänkbart eftersom ingen ville ha en dömd brottsling i bygden. Berto valde istället att resa till Rom för jobbet som servitör på ett café. Hyresvärden visade en liten lägenhet högst upp i samma hus med utsikt över alla som promenerade på det populära torget.
-Vad sägs? Nära till arbetet och mitt i centrum.
-Toppen, det passar utmärkt.
Ensam i sitt rum funderade Berto på två olika nöjen.
Köpa trisslott eller besöka bordell. Risken att gå på en nit var ungefär lika stor.

 

När kyrkklockan visade tre på eftermiddagen hördes några glada skratt nere från gatan. Han tittade ut genom fönstret och fick syn på en sagolik kvinna i sällskap med en välklädd herre. Berto blev alldeles kallsvettig. Darrande viskade han tyst för sig själv. Henne känner jag igen.
 Det var Gina. Lycklig, glad och fortfarande bedårande vacker levde hon det goda livet. Allt som Berto Scarponi hävdat så bestämt i rättegången var tydligen sant. Hon hade iscensatt sin egen död och rymt till sin älskare i Rom. En bedragen äkta man har svårt att glömma och brevet med hustruns beskyll-ningar kunde inte förlåtas. Alla år i fängelset hade satt djupa spår och skapat ett starkt begär efter hämnd.
Nu var stunden kommen.


I ljus sommarklänning och vita spetsunderkläder lyste Gina som solen. Den elegante älskaren valde ett bord på uteserveringen. Paret kysste varandra. Ett glas campari och dry martini serverades. Uppe på sitt rum låg Berto på golvet och knöt nävarna. Han grät och morrade som en ilsken hund. Sakta tog han sig samman, reste sig upp och gick in i duschen. Nyrakad och fräsch öppnade han glasdörren till garderoben. Mörk skjorta passade bäst till Armanikostymen. Scarponi tog ett djupt andetag och gjorde sig redo att möta sin svekfulla hustru. Berto köpte tre rosor på torget. En röd, en gul, en svart. Han gick fram till paret och lade ut rosorna i en rad på bordet.
-Är det du, ropade Gina förskräckt.
-Tack för senast, sa Berto samtidigt som han med en blixtsnabb rörelse skar av hennes spröda halspulsåder. Kvinnans sista stönade ord kvävdes av allt blod som sprutade. Det blev panik, chockade människor skrek, stolar vältes, glas krossades. Hennes älskare sprang livrädd från platsen men Berto stod behärskad kvar med kniven i hand och inväntade polisen.

 

Rättegången bevakades ivrigt av nyhetsmedia. Vittnen och folk på gatan krävde dödsstraff. Först ska han hängas sedan ska han skjutas, skrek den upprörda pöbeln. I TV och tidningar blev det heta debatter när kända tyckare och experter i kriminologi diskuterade påföljden. Berto erkände sig skyldig till det spektakulära mordet. Salen kokade av förväntan på den hårda domen. Men åskådarna skulle tappa hakan av förvåning och hänförelse. Den alltid parfymerade stjärnadvokaten Giovanni Alboreto påpekade med ett charmerande leende att ingen kan dömas skyldig två gånger till ett och samma brott.
-Min klient erkänner sin skuld. Men Berto Scarponi har redan avtjänat sitt straff för mordet på hustrun. Han ska genast släppas fri.
Det blev dödstyst i salen och domaren hade inget val. Även åklagaren visste att lagen måste följas. Under folkets vilda protester frikändes en mördare. Nu var goda råd dyra. Advokaten uppmanade Berto att för säkerhets skull genast lämna landet.

 

Sagt och gjort. Berto flyttade till Florida där ett liv i lyx väntade. Han blev en superkändis som alla ville träffa. Bokförlagen erbjöd massvis med pengar för kontrakt och TV-bolagen stod i kö för intervjuer. Hollywood lockade med 50 miljoner dollar för rättigheterna till en film baserad på hans liv. Efter anonyma hot var Berto rädd för att flyga. Han valde trots tidsförlusten att åka till Los Angeles i en blodröd Ferrari. Det råder hastighetsbegränsning i USA. Utredarna kunde inte lista ut vad som hände. Förmodligen somnade han bakom ratten, kom över på fel vägbana och körde rakt igenom broräcket. Ingen krockkudde i världen klarar en sådan smäll. Bilen hamnade på botten av floden och den livlösa kroppen följde antagligen med de starka strömmarna. En kilometer längre ner hittades hans ena sko på strandkanten.
När nyheten nådde den lilla byn i norra Italien förklarade prästen att Gud bestämmer vad som är rättvist.

 

Denna odödliga skröna lär bygga på ett verkligt fall. Eller är det bara en vandringshistoria? Kan något liknande hända i Sverige? Det ska Leif GW Persson få möjligheten att svara på när Veckans Brott fortsätter i vår.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0