Lucky och äventyret

Nr 5/2015
text MATTIAS KARLSSON
 
Huset är vitt, ganska stort och nyrenoverat. Vi befinner oss i byn Jämjö. Den svarta och vithåriga katten vaknar en dag klockan 09:00 av ett dån. Dånet var kraftigt och hon undrar givetvis var är det som låter. Hon går mot fönstret och hoppar upp på den vita fönsterbrädan och tittar ut. Hon ser att det blixtrar ute. Linnea, 40 år och Michael, 41 år ligger och sover i sängen. Lucky tänker: Ska de inte gå upp och slita ut sladdarna innan blixten slår ner. Hon tar ett snabbt beslut att väcka dom och går från det vita köket in till det röda sovrummet och säger högt och tydligt: Mjaou. Linnea och Michael hör dock henne inte. Lucky hoppar då upp på sängen och river Michael på benet. 

 Michael vaknar och säger: Förbannade kattjävel! Linnea väcktes av skriket. Vad skriker du åt? Frågar Linnea. Katten rev mig! svara Michael. Linnea säger: Jag hör att det åskar ute. Michael öppnar den bruna garderoben som finns i sovrummet, klär snabbt på sig kläderna, ta tag i sin mobil och handsfreen som ligger på det vita sovrumsbordet och springer in i ett litet rum utan fönster. Han tar handsfreen och kopplar den till mobilen. Han tar efter det på sig den och spelar hög musik i mobilen. Michael gillar inte när det åska ute, han tycker både att blixten och mullret är skrämmande. Medans han gör allt det här sliter Linnea ut sladdarna. Lucky ligger i en säng som är anpassad för katter och blänger på Linnea.
 Lucky har inget att göra, hon vill inte gå ut eftersom hon är en innekatt, hon har inte ork att leka med sina kattleksaker. Dock vill hon har blötmat. Hon ligger i köket och titta på Linnea och säger: Mjaou. Linnea suckade och säger: vill du har blötmat Lucky? Lucky mjaoade som svar flera gånger. Linnea tågar mot de vita kylskåpet, öppnar det, och tar fram blöttmaten till Lucky. Efter det säger hon: Vill du ha kyckling och lamm? Lucky mjaode återigen till svars. Linnea häller upp maten i den blåa lilla kattskålen. Linnea gå sedan ut i hallen och ser att den andra katten som heter Gustav vill in.
 Han heter Gustav för att han liknar den tecknade katten Gustav. Gustav är 13 år gammal och ganska fet. Skillnaden mellan de två katterna är att Lucky är för det mesta inne och Gustav gilla mer att vara ute. Vädret är nu soligt. Ovädret höll på i sammanlagt två timmar och Michael tar av sig sin handsfree och gå ut i den bruna, lilla hallen. Gustav tänker: Åh, vad jag är sugen på mat och går ut i köket. Lucky äter fortfarande. Gustav går sakta framåt eftersom han tycker hon är lite konstig katt som är inne för det mesta. Lucky går iväg efter en stund. Gustav går fram till de tre matskålarna till den högra matskålen där det finns torrmat. Han gillar mer torr än blöt kattmat. Dessutom älskar han grädde. Lucky går mot Michael som sitter på en stol och hoppar upp och lägger sig i hans knä. Michael klappar henne och hon njuter av det. Katterna är kastrerade så att de inte kan får unga. När Gustav har ätit klart springer han fram till utedörren, som är brun och gjord av trä. Linnea släpper ut Gustav eftersom han vill ut. Lucky hoppar ner från Michaels knä och går fram till en liten pinne som hon ser på golvet. Hon tar tag i pinnen med sina klor och leker med den. Både Michael och Linnea skrattar åt henne eftersom de tycker hon är rolig. Lucky gillar mest att leka självständigt och hon är dessutom en rätt så blyg katt och vill helst bara blir klappad av Michael och Linnea. Gustav är dock inte så blyg utan han älskar att blir klappad. Lucky tänker: Fan vad jag är toanödig. Hon går till hallen och upp för den bruna trappan och in på toaletten på övervåningen som står öppen. Hon går fram till kattsandlådan och använder den. När hon är färdig tar hon sina tassar och gräver ner det i kattsanden. När lucky har gjort det funderar hon att gå ut en runda. Hon ställer sig vid utedörren. Michael frågar henne: Ska Lucky går ut? Hon mjao till svars. Michael öppnar den bruna dörren. Det är fortfarande soligt väder utomhus. Lucky går ut och sätter sig en stund på stentrappan. Hon sitter och funderar en stund vad hon ska göra.
 Hon tar ett snabbt beslut och går mot grannen Mias tomt. Mia bor mittemot Michael och Linneas hus. Hon är en äldre och ogift tant i 89 års-åldern. Dock är hon ganska välmående trots den höga åldern. Hon har ett litet vit hus med ett garage där hon förvarar en röd Ferrari. Hon var en racerförare en gång i tiden och köpte då en ferrari för ungefär 10 miljoner kronor. Den går i cirka 400 kilometer i timmen. Dock håller hon alltid fartbegränsningarna men ibland kör hon på i cirka 150 kilometer i timmen på motorvägen som ligger 30 kilometer bort. Lucky går över den lilla asfalterade vägen, hoppa över stenmuren till grannens tomt. Mia hade öppnat garaget för en timme sedan och glömt att stänga garagedörren. Lucky blir nyfiken och går in i garaget för att kolla. Inne i garaget såg hon den röda bilen, hon såg att bildörren var öppen och gick in i bilen. Efter ungefär 30 minuter går Mia in i garaget, sätter sig i bilen och kör iväg.
 Hon ser inte att Lucky ligger på det andra sätet. Hon skulle åka iväg till Öland och vara där i två dagar. Lucky mjaoade, men Mia hade dålig hörsel, så hon hörde inte katten. Mia sätter i en cd i cd-spelaren. Hon gillar att lyssnar på Lasse Stefanz och hon gilla all sorts musik förutom Hårdrock. Efter cirka två timmar är hon framme i staden Bornholm på Öland där hon har hyrt en stuga. Klockan är nu 21:00. Michael och Linnea börja oroa sig eftersom katten i normala fall bruka vara ute i max en timme. När Mia öppna bildörren ser hon med stora ögon att katten ligger i det andra sätet. Hon visste att det är Michael och Linneas katt. Hon går till en telefonkiosk, som är är rödfärgad och ser gammal ut i närheten och ringer till Michael och Linnea. Hon berättar att katten har legat i bilen och att hon är på Öland i två dagar. Linnea som svarade i luren bar henne att tar hand om katten tills hon kom hem. Mia sa att hon lova att göra det.
 Mia gå in i en liten ICA-butik och handlar mat till sig själv och katten. ICA-butiken ligger en bit utanför Bornholm. Det gick på sammanlagt 499 kronor, kattmaten kostar 59 kronor. Hon tar efter det sin Ferrari och åker tillbaka till den hyrda stugan i Bornholm. När hon var där låste hon upp dörren. Väl inne i den lilla röda stugan hoppa Lucky upp och lägger sig ner på det vita köksbordet i köket och mjaoade till. Mia öppna burken med blötmat och ge katten blötmaten. Hon går sedan fram till mikrovågsugnen som finns i köket och lägger in en Findus lövtunn bit i mikrovågsugnen. Hon ställer den på 8 minuter. Under tiden tar hon upp sin mobiltelefon och ringer Linnea. Linnea svara. Mia säger: Jag har bestämt mig att åka hem redan ikväll. Linnea säger okej. Hon la sedan på luren. Mia hämtar maten som nu är klar, klockan är 23:00. Hon åt upp maten och packa sedan in sina grejer i bilen igen. Hon lyfter efter det upp Lucky och ta in henne i sin bil. Mia kör med full fart till en lägenhet i Bornholm där hon ska lämnar tillbaka nycklen. Hon betalade endast 49 kronor för hyrningen av stugan för två timmar. Hon tågar sedan återigen in i sin Ferrari och satte full fräs hemåt. Hon vill hem så fort som möjligt och gasa upp i 200 km/h.
 Väl framme i Fågelmara händer det. Hon kör av vägen och slår emot en sten. Stenen träffar huvudet och Mia dör av smällen. Dock klarar sig Lucky utan någon större skada. Lucky stannade kvar på platsen och mjaoade. Eftersom de befinner sig i samhället så kunde man höra hennes mjaoade. En ung man i 30 års åldern kom fram och ser vad som har hänt. Han larmar polis och ambulans från Karlskrona. Polisen och en ambulans befinner sig på plats på 20 minuter. En i ambulanspersonalen som heter Jennifer konstraterade att kvinnan var död. De två poliserna som heter Mattias och Pelle letar efter sannolika skäl till vad som har orsakat kraschen. De kunde tillslut bara konstratera att hon har kört av vägen i en hög hastighet.
 Mattias ser en katt i bilen, han lyfte upp den. Lucky har en namskylt på sig runt halsen där det står vad hon heter och var hon bor. När polisen och ambulansen skulle bege sig tillbaka till Karlskrona stannar polisbilen till i Jämjö och lämnar katten till Linnea och Michael. Pelle berätta om den tragiska olyckan. Veckan därpå var det begravningen dock var endast prästen, Michael och Linnea närvarande. Lucky kunde inte följa med hon låg och sov i Linneas säng intill Gustav.

 

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0