500-lappen som försvann

Nr 4/2015
text MATTIAS KARLSSON
 
 
 

Lennart, tjock, lång och 65 år gammal och sin fru Frida, som i motsatts till Lennart är smal, satt och väntade på främmat. Deras barn som heter August, 40 år och mörk hårig och Erik, 38 år och ljus hårig och deras barnbarn som heter Linn, 10 år och Jennifer, 8 år ska komma över och hälsar på. Lennart och Frida bor i ett stort hus i närheten av staden Kristianstad i landskapet Skåne. Huset de bor i är vitfärgat, men det finns en nackdel med huset och det är gammalt och lyhört och man kan höra trafiken utanför den stora vägen som går utanför deras tomt och den yttre väggen består av vita tegelstenar.
 Klockan är 14:00. Ute är det varmt och soligt väder inte ett moln i sikte och de har nyligen gjort till maten som är stekta revben och potatisallad. Det tog cirka 30 minuter att steka revbenen.

 

Lennart hör att en bil kör in på deras grusplan och tänker. Äntligen är det här, han tycker nämligen att det är roligt att se sina barn och barnbarn. De ser inte dom så ofta pågrund av att de bor på olika ställen i Sverige. August bor med sin fru Anita och sitt barn Linn i en förort till storstaden Stockholm. Erik bor ensam med sitt barn Jennifer i Torhamn, som ligger i Karlskrona kommun. Han och sin fru Michaela gick skilda vägar för 2 år sedan pågrund av att han tröttnade på hennes alkoholmissbruk som bara blev värre och värre.

 

Efter några sekunder ringer det på ringklockan. Tidigare hade de ingen ringklocka utan endast ett handtag som man knackade med. Anledningen till att de satt ditt en ringklocka är för att Lennart började höra sämre än tidigare pågrund av att han har lyssnat på handsfree till mobilen i allt för hög volym under en länge tid. Frida öppnar dörren, som är brunfärgad och där står deras barn och barnbarn. Hon hälsar dem välkomna och ropar sedan på Lennart att han ska komma fram att hälsa. Lennart befinner sig i det stora och blåa köket. Han hör Frida ganska lågt trots att hon skriker på honom att han ska komma och hälsa på dem. Han gå ut i hallen och hälsar på dem. Frida säger med en glad blick. -Vi har precis gjort klart maten så varsågoda och sätt er ner vid köksbordet. Köksbordet var ganska stort och vitfärgad.


Lennart har ställt fram tallrikar, glas och vinglas. Både August och Erik kunde dricka vin eftersom de skulle sova över. Huset har 4 stycken gästrum. När alla har samlats vid bordet äter det. När det ätit klart dukar Frida av bordet medans Lennart går iväg. Lennart har dryckit flera glas vin och får för sig att han ska gömma en 500-lapp till sina barnbarn. Den som hitta den får behålla den.
 Han går upp till tredje våningen i huset och gömmer 500-lappen bakom en byrå, som är blåfärgad. Han går sedan återigen ner till köket och säger klart och tydligt. - Jag har en överraskning till Linn och Jennifer och det är att jag har gömt en 500-lapp någonstans i huset och den som hittar den får behålla den. Både Linn och Jennifer sprang iväg och letade.

 

När det har gått två timmar har de fortfarande inte hittat den. Lennart har nu nyktat till och kommer ihåg att han gömde 500-lappen, men han kommer inte ihåg var han gömde den. Men när han tänkte efter kom han ihåg att han gömde den bakom en byrå på tredje våningen. Barnbarnen hade nu gett upp och ber Lennart att ta fram 500-lappen. Lennart gick upp till gömstället och kollade bakom byrån, konstigt säger han jag la ju 500-lappen bakom byrån. Den var borta.
 Lennart gick ner förtrivlad ifrån trappen och kollade i barnbarnens fickor men de hade ingen 500-lapp på sig. Tillslut hjälpe både Frida, August och Erik till att leta, men de hitta den inte. De lyckades aldrig att finna 500-lappen. Lennart misstänker att den antingen blivit stulen på något sätt, men han är dock inte säker.

 

Nyheten om den försvunna 500-lappen fanns med i en lokal tidning och en del faktatidningar. Det skrev olika teori som att en trollkarl hade trollat bort den eller att en råtta hade tagit den. Ingen vet dock exakt vad som händer. Det kan har varit en rånare som tagit den.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0