Loke Nyberg

Nr 4/2015
text OLA WARRINGER
 
Loke Nyberg föddes 1977 i Dalarna. Han är en så kallad “modern vistrubadur”. Han studerade på Nordiska folkhögskolans Visskola i Kungälv. Loke är mest känd för sina texter som är både dramatiska och komiska men även sin scennärvaro. Enligt han själv handlar hans musik om “relationer, liv och död, hjärta och smärta, kärlek och svek”(tagit ifrån häftet till skivan “Sällskapets skald 2007”). Hans texter handlar mycket om orättvisor i samhället som rasism, mobbning och folk med olika diagnos osv t.ex. Han har även släppt skivor under sitt “LARP” (live action roleplaying) namn Måns Klang. Han har hunnit släppa 4 skivor sedan 2002 som Loke och 2 som Måns Klang.
 
Nu för tiden bor Loke i Göteborg där han spelar så mycket han kan och spelar även fiol i ett musikkollektiv som heter Räfven.

2012 vann fick han Ted Gärestads Stipendiet, med syfte att stödja oetablerade sångare och öka deras motivation att fortsätta skriva.

2015 vann han ABFs kulturpris med motivationen:
“Loke, du sätter ord på orättvisor och lyfter upp olikheterna som gör oss människor unika. Du pekar på det vackra i att våga vara de vi är, i en tid av likritkning. Du är en eldsjäl som visar oss ett en annan värld är möjl och du är därmed en inspirationskälla för oss alla!”


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0