Nu du kompis

Nr 4/2015
text CHRISTINA ERICSSON

 

Senaste nytt om kompiskortet är att fritidskonsulenterna i länet jobbar för att det ska gälla i hela Blekinge. Du vet väl också vad kompiskortet är? Det är ett kort som du får genom att kontakta Christoffer Olsson på Jobbcenter eller Peter Holmström på Vitbården. Med det kortet får du gå på aktiviteter som är kopplade till kortet med en vän, anhörig eller stödperson och bara betala ett inträde/avgift. Ni går två och betalar för en alltså. Kortet är personligt med foto. Det enda du behöver göra är att fotografera dig hos Christoffer. Kompiskortet är för dig som har en insats enligt LSS eller SoL i Karlskrona Kommun eller har någon kontakt med Landstingets psykiatri och habilitering.
 

Det är en samverkan mellan kommunen och aktörer av idrott, fritid- och kulturaktiviteter. Utbudet är faktiskt stort med allt från hockeymatcher till träning på ett gym och gå på en teaterföreställning. Och nu ska alltså utbudet ökas med aktiviteter i hela länet. Hittills har det delats ut nästan 300 kort till oss funktionshindrade. Men bli inte rädd, det finns ingen
begränsning på antal kort.

 

Detta kort finns i andra delar av Sverige och heter då något liknande, men har samma funktion. Vad får då aktören/föreningen som erbjuder detta. Jo, de får besökare som de annars inte skulle fått. Och vi som har detta kort får en bättre chans att göra något kul tillsammans med någon utan att det ska kosta för mycket. Kortet gäller i två år och kan brytas när som helst. Den som följer med betalar inget eller så delar ni på avgiften så blir det billigt för båda.

 

I de kommuner som har detta kort märks effekterna av delaktighet och gemenskap för alla medborgare då flera får tillgång till olika aktiviteter. Vi bryter ensamhet och utanförskap och får tillfälle att utveckla ett intresse man har tillsammans med andra likasinnade. Och då är det på gång även ett samarbete med de olika bildningsförbunden, typ Studieförbundet Vuxenskolan m fl. Så i utbudet finns något för allas intressen.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0