Ove släpper loss

nr 4/2015
text LEIF KÄLLBERG
 
 
 
 

Ove var ledig och hade bestämt sig för att festa om och koppla av. Det var fredag och han hade jobbat hårt hela veckan. Han var biljettkontrollör på SL i Stockholm och en nitisk person. Han hade satt dit tre stycken svarta resenärer. Dom hade alltså rest utan giltiga biljetter och fick böta femhundra kronor vardera. Han bestämde sig för att gå på pub och ta en öl så här i slutet av veckan. Det blev en ganska stor pub mitt i stan, närmare bestämt på centralstationen. Han fick svårt att kontrollera intaget, så det blev tre stora öl som han immundigade. Det blev en ganska rejäl påverkan på honom. Han blev till och med full. På Vasagatan släppte han loss och steppade till oro för vakterna, som ingrep. De tog honom till polisstationen, där han fick sitta i fyllcell över natten till lördagsmorgonen. Han blev oroad att hans arbete skulle påverkas och kontaktade självmant sin arbetsgivare för att förklara sig. Förklaringen var att han för en gångs skull ville koppla av och då tog en öl för mycket.

 

På hans arbetsplats på måndagen hade socialtjänsten i Stockholm kontaktat hans närmaste chef, för att förbereda honom att ingripa. Chefen bestämde sig för att sätta honom i psykoterapi hos en känd psykolog, faktiskt helt avgiftsfritt. SL hade kontrakt med honom att hålla personalen i form. Det blev att ligga på en soffa medan Ove fick spåna och hitta på allt han kunde komma på i fantasihänseende. Psykoterapin upprepades en gång i veckan, och Ove antecknades som prickad inför framtiden, när man skulle göra avancemangsresonemang. Han fick alltså svårare att avancera från sin sysselsättning, men hans arbetsgivare ansåg i alla fall att han hade fått hjälp inför framtiden. Ove fick svårt att se något förnuftigt i det hela, utan valde att säga upp sig och bli arbetslös inför framtiden. Sysselsättningen blev att återigen gå på puben för pengarna han fick från arbetslöshetskassan. Det blev återigen tid hos polisen för han blev full och spelade över på gator och torg. Så småningom blev han avstängd hos arbetslöshetskassan. Det blev han när han hade vägrat att ta anmodat arbete. Han beställde då tid hos socialtjänsten, och gick arbetslös ytterligare ett år innan han vägrades socialtjänst.

 

Ove bestämde sig då för att göra som romerna och tigga med en mugg framför sig. Problemet var att han inte kunde få ihop tillräckligt med pengar till hyran. Eftersom det var sommar sov han i ett tält som han hade haft på semestrarna. Han åt gröt och ägg eftersomm han fick ihop några tior om dagen på tiggeriet. Han tvättade sig i stadens campinganläggningar, och lät håret och skägget växa, eftersom han inte hade råd att hålla sig i trim. Så småningom tvingades han dock att ta städjobb hos en privat firma, som skötte stadens skolor och offentliga anläggningar. Han blev ganska dåligt avlönad men trivdes emellertid ganska bra med sysselsättningen. Det var inte heller någon som lade sig i när han tog sig ett glas. Det blev ganska bra med fester för honom på grund av att han inte kontrollerades. Så småningom blev han trots allt beroende av spriten och bestämde sig då för att söka hjälp hos läkare. Han blev då sjukskriven och lades in på ett konvalescenthem för att återhämta sig. Där fick han stanna ett år innan han slutligen skickade vidare till psykiatrisk klinik, för att slutligen medicneras mot mani.

 

Han fick svårt att ta upp sitt arbete igen eftersom han faktiskt hade ganska svårt trots medicineringen för att inte steppa på gator och torg. Det blev med tiden pension, och han blev en trogen kund hos systyembolaget. Ett besvärligt ting var att han egentligen ville ha familj och bestämde sig för att annonsera efter en flickvän. Han hade också hunnit bli fyrtio år gammal så han fick koncentrera sig på de lite äldre kvinnorna än de yngsta. En kvinna som var trettiofem år gammal svarade på hans annons på internet och han blev intresserad ev henne. Hon hette Mildred och var egentligen utbildad förskollärare och arbetade på ett privat daghem. Trots att han var sjukpensionerad, var hon intresserad eftersom han såg bra ut och en ömsint person. Paret träffades på en semesterresa tillsammans på Mallorca, där de badade och kopplade av. Efter en genmensam tid tillsammans förlovade sig paret och gifte sig sedan efter en tids förlovning.

 

Mildred och Ove bestämde sig för att köpa en villa tillsammans eftersom Mildred hade ett sparkapital om några hundratusen kronor, och paret lånade till resten. De fick först ett barn som döptes till Holger och var en riktig älskling för Ove. Holger blev tyvärr sjuk och fick astma vilket var en stor sorg för paret. De gick emellertid hos privat specialist som gav barnet insprutningar varje månad med barnets allergiframkallande ämne. Efter att barnet blivit två år gammalt och Mildred var trettiosju år födde hon ytterligare ett barn, en dotter som i alla fall var frisk och färdig. Mildred blev emellertid besviken på Ove som återigen började dricka sprit i stora mängder och måste återigen uppsöka läkare för att försöka få bot för sin alkoholism. Han började då att sporta i en bordtennisklubb, där han blev ganska duktig och en överårig stjärna.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0