Teaterplanerna

Nr 4/2015
text LEIF KELLBERG
foto SEBASTIAN JOHANSSON
 

Det var helg och Stig hade redan besökt skådespelaren som skulle ge honom teaterlektioner. Han hade testat sin röst, och hade läst en del texter som han skulle testa i inträdesprovet till teaterhögskolan. Han älskade att höra sin egen röst och att ljuda riktigt ordentligt. Han fick betala trehundra kronolr för en halvtimmes ljudande. Det var också en lama med i en cirkus som Stig hade besökt strax innan han hade besökt skådespelaren som Stig skulle få låna, för en lek i ett planerat inträdesprov till teaterhögskolan. Laman skulle användas för att rida på som ett lyxdjur till ett bankbesök i en teatersketch, där man skulle ta ut en rejäl summa pengar. Stig hade också spelat amatörteater som övning inför inträdesprovet. Han fick så småningom kontakter med en ensemble som ville turnera inför inträdesprovet. Det ansåg den skulle ge de medverkande rutin inför provet. Ensemblen med Stig gjorde en miniturné i tre stycken skolor, där de gjorde tio stycken turneringar i tio olika skolklasser.

 

Det hade gått ett halvår och det var vår och inträdesproven till teaterhögskolan hade börjat. Stig hade börjat ta lektioner för tre stycken olika skådespelare som samtliga tog trehundra kronor vardera. Han sprack under alla omständigheter i det första provet. Han fick aldrig veta anledningen men hans lärare tyckte att han var för intensiv och inte fick med rösten i provet. Den ena månaden efter den andra gick, och Stig medverkade i ensemblen som han hade börjat med att turnera med. Han fick dock kritik för att han var för intensiv och sprack röstmässigt. Det bar sig så att han tog kontakt med en operasångare för att lära sig att hantera rösten. Operasångaren hette Viktor och Stig ljudade riktigt ordentligt för att få styrsel på sin röst. Efter ett tag tyckte dock Viktor att Stig inte hade någon sångröst, utan fick nöja sig med att spela vanlig talteater. Stig var emellertid motståndare till Viktor och bestämde sig för att ge ut en grammofonskiva där han skulle sjunga. Han bestämde sig för att ge ut ‘Kind mot kind’ och sjunga utan musik. Skivan skickades till skivrecensenterna men recenserades förstås aldrig. Han fick efter ett tag avsked från sitt arbete. Stig arbetade på dagtid som vaktmästare men började uppträda exentriskt och blev därför entledigad. Han började sjunga i tunnelbanan och blev därför rådd att söka psykvård. Det fanns inte någon som tyckte att han kunde sjunga.

 

Stig åkte till Södersjukhuset och sökte psykiatrisk vård. Han blev inlagd och fick stanna tre månader eftersom han var allvarligt psykiskt sjuk. Efter de tre månaderna blev han sjukskriven i hemmet och fick börja förbereda sig på att börja arbetsträning. Han fick dock ett avbrott i rutinerna eftersom han träffade en flicka som hette Sara. Hon blev förälskad honom och han likaså i henne. Paret Stig och Sara bestämde sig för att förlova sig, och senare också gifta sig och skaffa barn. Sara var legitimerad sjuksköterska och Stig var tacksam för att hon därför hade bra kontakter med den psykiatriska vården. Stig var fortfarande intresserad av teatern, men hade ont om pengar och kunde därför inte ta så mycket teaterlektioner. Sara tyckte att Stig var så snygg att hon hade svårt att mista honom. Mannen ansåg också Sara inte hade gjort annat än ett lyckokast som hade fått tag i en så stilig man som han.

 

Stig bestämde sig för att annonsera på internet efter skådespelarkolleger och alltså utge sig för att vara skådespelare. Han hade ju tagit teaterlektioner och bestämde sig för att uppgradera sig för att vara utbildad skådespelare. Det blev så småningom kontakter med en utländsk förening, som ville sätta upp en teaterpjäs som en av deras medlemmar skulle skriva. Pjäsen handlade om en svensk man som fick hjälp av en assyrisk familj att få en anställning som skådespelare. Stig skulle alltså i pjäsen vara skådespelare som skulle få bra rescensioner och också få filmkontrakt. Pjäsen sattes upp och regissören var en man som hette Ahmed. Det blev emellertid inte några bra recensioner för föreningen utan pjäsen blev ordentligt nedsablad till och med i lokalpressen. Sara blev irriterad för att Stig hade fått en fin kontakt en vacker ung assyrisk kvinna så hon avstod förlovningen och giftermålet. Stig hade bestämt sig för att sällskapa med den vackra unga assyriska kvinnan Sabina och gjorde slut med Sara.

 

Sabina hade en muslimsk tro, och Stig försökte att förstå den, och lyckades också att förstå den något så när. Det blev emellertid en spänd relation mellan Stig och Sabina och Stig försökte till varje pris att förstå den muslimska tron. Efter tre månaders sällskapande mellan paret blev Sabina med barn och Stig bestämde sig för att gifta sig med henne. Det blev ett spänt förhållande mellan Stig och Sabinas familj som ville ha ett traditionellt muslimskt bröllop. Stig däremot ville ha en svensk högtid, och bestämde sig för att bjuda in sina teaterlärare, och också försöka att komma in på teaterhögskolan en sista gång. Bröllopet blev ett högtidligt ett och det hölls i svensk kyrka med svensk präst och en hel del svenska gäster. Givetvis medverkade också Sabinas stora familj och det hölls en rejäl middag efteråt.

 

Efter ett halvår födde Sabina sitt och Stigs barn, och det döptes så småningom i den svenska lokala kyrkan. Sabina offrade sin muslimska tro till förmån för Stigs svenska traditionella, och paret blev riktigt lyckligt.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0