Den mystiska spegeln

Nr 2/2016
text MATTIAS KARLSSON
foto SEBASTIAN JOHANSSON
 
 
En spegel såldes i TV-programmet Antikrundan. Den såldes för endast 100 kronor till ett lyckligt gammalt par som var ute efter en billig spegel. Den ene var en man, som heter Nils och den andre var en annan man som heter Patrick. De var homosexuella. De har varit ihop i fem år och gifta i sammanlagt tre år. Nils är 85 år och Patrick är 87 år. De bor i en lägenhet för äldre människor i en fyra. De har en liten hund som heter Tobias, som är vit och svart. Tobias är fyra år gammal.
 

De ringde en taxi när de skulle åka hem. Taxiföraren fick kämpa för att får in den stora gamla spegeln i bagageluckan. Taxin är gulfärgad. Under färden frågar föraren hur mycket spegeln hade kostat eftersom hon var nyfiken. Nils glodde misstänktsamt och sa: Den kostade endast 100 kronor. Föraren som heter Gunilla, 23 år och blond trodde inte sina öron när hon fick höra hur mycket spegeln hade kostat. När de hade kommit fram till lägenhetsnumret som var 9c betalade Patrick för taxiresan. Den kostade 299 kronor. Gunilla öppnade bagageluckan och återigen fick de kämpa för att får ut spegeln. Flås, pust, flås, hördes det. Föraren stänger sedan bagageluckan som är gulfärgad. I samma veva Lyfte Nils och Patrick spegeln i varsin ände. Föraren åkte iväg. Nils slog in portkoden till lägenheten som var 8918. sen tågade de in med den tunga spegeln. De gick upp för trappen. De borde på sjätte våningen. När de hade passerat andra våningen hände något plötsligt. Nils tappade greppet till spegeln och den föll ner från trappen. Nils och Patrick tittade på varandra och tog till ett språng. Det sprang ner till spegeln. Dock märkte det att den konstigt nog hade klarat sig utan en enda liten skada. De tog tag i varsin ände av spegeln och lyfte upp den igen. När de hade gått upp till den sjätte våningen vred Patrick om nycklen och öppnade den bruna dörren till lägenheten.

 

Väl inne i lägenheten ställde de försiktigt spegeln på hallens golv, som var gjort av trä. Usch vad jobbigt, stönade Nils. Både Patrick och Nils fick ont i händerna. De var dock ändå tvunga att städa lägenheten eftersom den var skitig. Patrick tog fram dammsugaren, den var blå och förvarades i ett vit litet städskåp i förrådet. Nils tog fram en disktrasa för att damma av lägenheten.
 Efter en stund hörde de hunden skällar. Nils sa: Tyst med dig Tobias. Hunden höll dock inte tyst utan fortsatte att skälla. Nils gick till hunden. Hunden stod och skällde på spegeln. Nils och Patrick blev tvugna att flytta spegeln till vardagsrummet så att hunden höll tyst.
 Vardagsrummet var stort och hade tre röda stolar och ett runt bord med en röd soffra. Det fanns dessutom en stor TV med surroundljud och en gammal, men stilig radio med en LP-spelare. Patrick fortsatte att dammsuga och Nils fortsatte att damma. Hunden höll dock tyst eftersom han gick och la sig i den stora vita dubbelsängen. Klockan 23:00 kom Nils in i sovrummet och la sig i den ena delen av sängen. Tobias låg redan i sängen och sov. Nils behövde inte en bok för att somna utan han somnade snabbt, det tog endast fem minuter för honom att somna. Dock hade Patrick problem att somnar. När klockan var 24:00 vaknade Nils, Patrick och hunden Tobias av en kraftig smäll. Det lät som ett åsknedslag. Nils och Patrick hoppade upp ur sängen, det blev skiträdda av den plötsliga smällen. Nils tittade ut men såg inte en enda blixt eller hörde något mullrer. Vad i helvete var det för smäll? Tänkte Nils.  Patrick gick och kollade runt i lägenheten. När han var i vardagsrummet såg han att en vas från en av deras blommor hade fallit ner i golvet och gått sönder. Han suckade till och gick till köket och hämtade en trasa för att torka upp vattnet. Han avbröts av att någon ringde på dörren. Han gick fram till dörren och öppnade den. Det var deras granne Michelle, som var 60 år gammal. Hej sa hon. Patrick sa: Hej Michelle var vill du? Hon undrade förstås varför det bankade till över hennes lägenhet. Hon bor nämligen under dom. Patrick förklarade att en av deras vaser hade fallit ner i golvet med en smäll och gått sönder. Michelle sa sedan: Olyckor händer, och gick efter det återigen ner till sin lägenhet. Han bor också i en 4:a helt själv eftersom hennes man dog i 50 års åldern av blodcancer. Hon har dock råd att bor kvar eftersom hon har 10 miljoner på banken. Hon hade tjänat de här pengarna när hon gjorde konst. Nuförtiden skriver hon berättelser och böcker för att hon ska forrtsätta får en inkomst om månaden.

 

Nils kunde misstänka att det var något skumt med speglen som de hade köpt. Han gick fram till speglen och såg en spegelbild av en kvinna, som hade ett ansikte som fick Nils att skrika till. Ansiktet var likt djävulen själv och ögon var röda. Tobias och Patrick kommer springande och kolla om vad som pågår. Spegelbilden har dock försvunnit och Patrick säger: Vad skriker du åt? Nils säger: Speglen är konstig. Haha skratta Patrick han tror givetvis inte på vad Nils säger. Du och dina historier skrattar Patrick. Det är sant! säger Nils. Kort därpå sliter någon tag i Patricks ben. Nils se att det är samma figur som var i speglen. Patrick skriker hjälp och tittar sig bakåt. Han ser figuren och skriker ännu mer. Patrick slår till figuren, likaså hunden anfaller figuren. Men de kan inte skada figuren. Kvinnan gick efter en stund upp i rök och försvann som ett spöke. Nu kunde både Patrick och Nils förstå att det bor en vålnad i speglen. De beslutade sig att göra sig av med speglen. Det gick ner med speglen och knackade på Michelles dörr. Michelle öppnade dörren. Patrick sa: här är en present från oss. Michelle tackade varmt och tog emot speglen. Patrick och Nils gick sedan upp till sin lägenhet igen. Patrick säger till Nils: Skönt att blir av med den förbannade speglen nu slipper i alla fall vi problemet och de skrattade sedan. Michelle ställde in spegeln i vardagsrummet. Michelle såg genast vålnaden i speglen hon skrek till.

 

Klockan var 23:00 på kvällen. Michelle förstod nu varför hon hade fått spegeln av Nils och Patrick för att det var en vålnad i den. Hon blir arg och öppnar dörren till sin lägenheten, går ner med speglen längs trappan, ut ur lägenheten och till soprummet. Hon ställer speglen där och går sedan tillbaka in i sin lägenhet. Dagen därpå gå en man in i soprummet för att slänga soper. Men väl där hoppar vålnaden i speglen ut ur den. Mannen ser kvinnan som vålnaden är och skriker till. Han slänger sina soper på marken och springer i full fart iväg. Efter en kort stund kommer Nils in i soprummet för att slänga sopor, väl där ser han med en ganska förvånande blick att speglen stod där. Han kunde dessutom ser att vålnaden i speglen var försvunnen. Han gick närmare till speglen. Han hörde helt plötsligt en röst från speglen som sa: Jag behöver en ny själ. Nils sögs in i speglen och blev på så sätt speglens nya vålnad. Den kvinnliga vålnaden hade flytt till ett annat hem. När det har gått en timme undrar Patrick var Nils har tagit vägen, han går ner till soprummet. Han se inte Nils utan bara speglen. Han gå närmare speglen och ser en vålnad i den som liknar Nils. Han kan nu konstratera att speglen har fångat Nils. Patrick tänkte: Speglen har väl ingen egen vilja. Han kollade närmare på spegeln och såg ett inristat telefonnummer på den och ett inristat nummer 91. Han tog upp sin svarta, lilla mobiltelefon och slog in telefonnumret som var 09981980. En manlig röst svarade. Hej, det är Rikard sa en mörk röst. Hej, jag heter Patrick och jag har en fråga har du tillverkat spegel nummer 91? frågar Patrick. Rikard svarar: Ja, det har jag, varför undrar du? Patrick säger med en klart och tydlig röst: För att speglen sög in min man och gjorde honom till en vålnad. Rikard säger: Jag förstår problemet och säger med en ängslig röst: Det är fler som har råkat ut för det här och jag som tillverkare ligger givetvis till ansvar för det här. Patrick säger: Kan du åka till adressen jag bor på och hjälpa mig? Ja, svarar Rikard. Patrick säger adressen. Det tar endast 10 minuter för Rikard att beger sig ditt för att han bor i närheten. Väl där gå Rikard fram till speglen och ta upp ett trollspör och säger: Pabo. Speglen släpper nu ut Nils. Rikard berätta sedan för dom att han är en trollkarl och gjorde ett misstag när han tillverkade speglen. Han råkades lägga en besvärjelse på den så att speglen blev ond och fick liv. Trollkarlen säger sedan att han kan ta med sig speglen och göra sig av med den. Patrick och Nils tackar honom varmt och säger lycka till. Rikard tar speglen med sig hem och slår sönder den. På så sätt dog den magiska speglen. Patrick och Nils levde sedan lyckliga i alla sina dar.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0