Bertils semester

Nr 6/2016
text LEIF KÄLLBERG 
foto JOAKIM OTTOSSON
 
 

Det började närma sig juli och det började dra ihop sig till semester för Bertil. Han hade de tre senaste åren tagit det lugnt på sina semestrar, och nöjt sig med att åka runt på sin hemort Stockholm. Där hade han gått på museer och varit en trogen kund på stadsbiblioteket. Det hade aldrig tidigare burit iväg på några äventyrligheter, utom för tio år sedan då han tog chansen att flyga till USA för att söka upp sina drömorter, som exempelvis Disneyland och Hollywood. Den här gången tänkte han göra en rundresa ut i Europa, för att söka upp de stora äventyrsorterna från andra världskriget. Trots ambitionen fastnade han i Berlin, och gjorde som i Stockholm han hamnade i film och biblioteksvärlden. Efter två veckors seende på filmer och läsning av böcker eftersom han var bra på tyska, började han hamna på restaurangerna för att njuta av maten. Han flög hem igen och bestämde sig för att hemma nöja sig med att köra dator, och bilda sig allmänt. Sedan började han besöka en sporthall och gymnastisera, för att bli av med kulmagen och komma i bättre kondition. När semestern väl var över tyckte han det var riktigt skönt att återigen börja arbetet som apoteksanställd, där han var ansvarig för just det apotekets ekonomi.

 

Bertil hade det tråkigt på fritiden och funderade på att börja med någon meningsfull fritid, men visste inte riktigt vad han skulle välja för någonting. Till slut bestämde han sig för att gå med i en schackklubb för att öva upp sin färdighet i spelet. Efter tre månaders övning träffade han en ung flicka som hette Emma, som bara var tjugotvå år gammal medan han själv var fyrtio år, och blev förälskad. Paret spelade inte så mycket schack, utan var ute och gick, och träffades också över en del restauranger i stan. Emma tyckte att Bertil egentligen var för gammal att ha som pojkvän, men modifierade sig efter ett halvår och vande sig vid hans ålder. Då bestämde sig Emma för att börja fundera på förlovning för att göra Bertil lyckligare, och också göra deras kompisskap mera legitimt hos deras vänner. Bertil tackade ja och köpte Emma en päls, som en gratifikation när de hade satt på sig förlovningsringarna. Egentligen tyckte Emma att det var Bertil som var gammalmodig, och hade sedan länge pratat om att det var bra om man legitimerade ett kompisskap med förlovning och giftermål, medan hon själv kunde tänka sig ett fritt förhållande. Bertil däremot hävdade att det var Emma som mest stödde bundna förhållanden, och deras förlovning med ringar började faktiskt med ett gräl om vem det var som mest stödde ett bundet förhållande. Paret blev sedan trots allt överens om att det var bäst att komma överens om giftermål med att snacka ut om situationen hos psykolog, och de började gå hos en som hette Frida Torstensson. Paret blev där återigen helt överens om sin förälskelse och bestämde sig för att till nästa midsommarafton gifta sig med ett rejält dyrbart bröllop. Emma var bra utbildad och småskollärare på ortens grundskola.

 

Bröllopet blev ett storslaget ett med inhyrd häst och vagn, för att riktigt visa hur positiva paret var till forna tiders liv även i Stockholm. Bertil hade alltid beundrat gamla tider, och människornas liv med hantverkartiderna och resorna med häst och vagn. Efter bröllopet avnjöt paret en storslagen middag med flera tjog inbjudna gäster på en stor restaurang, där även en inhyrd orkester spelade och man sedan samlade in pengar till fattiga människor i utvecklingsländer. När paret väl hade kommit hem igen var det dags för en stillsam kväll med avkoppling över ett parti schack. Då kom en gormig gäst på besök som hette Jimmy, och hade varit vän till Emma under något år och hade räknat med att hon skulle satsa på honom istället för Bertil som äkta man. Emma släppte trots allt in Jimmy trots att det var bröllopskväll, eftersom hon var positiv till alla och ville få även Jimmy att bli positiv till hennes nya förhållande. Jimmy svarade med att kyssa Emma, och försöka få henne med på att löpa linan ut och gå med på ett äktenskapsbrott redan på bröllopskvällen. Bertil blev då arg och slog till Jimmy, som försökte klaga hos Emma över hennes mans våldsamhet. Emma ringde då polisen som kom och klagade på Bertil, och varnade honom för att de kunde anhålla honom om han fortsatte att slå Jimmy. Emma blev ledsen över den misslyckade bröllopskvällen och sade åt Jimmy att han måste gå hem för hans fräckhet med att tafsa på henne. Jimmy ville då inte stanna hos paret, utan bestämde sig för att vänta på att Emma längre fram i tiden skulle tröttna på Bertil och återvända till honom. Emma hade faktiskt redan börjat tröttna på Bertils som hon sade förmyndarskap, och varnade honom för att hon så småningom skulle kunna återvända till om inte Jimmy så andra alternativa pojkvänner som hon hade haft. Bertil återvände då till psykologen Frida Torstensson, och hon ringde då till Emma för att få henne att också återvända till henne. Emma bestämde sig för att trots alla svårigheter med förhållandet med Bertil, återigen börja fila på scenerna med honom Jimmy och Bertil för att försöka att lappa äktenskapet, och trots allt försöka att bli med barn med Bertil. Efter något år hade Emma blivit med barn och hon och Bertil blev återigen lyckliga i sitt äktenskap, och Jimmy ringde då och bad om ursäkt för scenen han ställt till med på bröllopskvällen, och han skickade också en blomsterbukett till Emma när hon låg på BB för att föda barnet.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0