My little pony med bronies

Nr 6/2016
text PERLUKAS ZETTERQVIST
 
3:e och sista delen av subkulturer

Med julen annalkandes kommer många bekymersamma tankar, men just en specific, vad man ska köpa? Det finns mycket att välja på, men julen i sig handlar inte om gåvor, utom om gemenskap och att dela med sig
av det du kan ge.

 

Min gåva till er är (efter många om och men) sista delen av populärkulturer: Min Lilla Pony, med engelsk titel My Little Pony. My little pony har haft sin gång sedan 1980-talet till nutid. Det är en kanadensisk-amerikansk serie baserad på leksaksbolaget Hasbro. 

 Från att vara leksaker till serie och film har My Little Pony fått en ovanlig populärkultur från barn till vuxna, kvinnor och män. Det är inte dock förr än återlanseringen 2010 med Min lilla Pony - Vänskap är Magi, men med egelsk titlen: My Little Pony - Friendship is Maqic den fick ett namn: Bronies eller i singularis: Brony. Namnet dök först upp på en disskution på hemsidan 4chan.
 De tog det engelska orden för bror och pony - brother och pony. De tre första från brother och de två sista på pony: brony. Ordet brony påsyftar båda könen, men en del kvinnor kallar sig själva för pega-sisters. Pega-sisters är ihop satta av de två engelska orden för Pegasus (som är en flygande häst inom grekisk arkelogi) och syster - Pegasus och sister.
De fyra första orden från Pegasus och hela ordet sister (om flera, sisters): Pega-sisters.

 

Sedan 1983 har My Little Pony återlanserats 4 ggr, där den första generationen åsyftar den första lanseringen av
leksaker med efterföljande år till nutid, men det var inte förän återlanseringen 2010 med tv-serien: My Little Pony - Friendship is Magic som den fick som mest tillkänedom. De återlanseringar som skett kallar bronys för första till fjärde generationen (G1-G4): G1:s 1983-1995, G2 1997-2003, G3 2003-2009, G 3,5 2009-2010 och G4 2010 och framåt.

 

G1-G3 ses med negativa åsikter från de fans som uppkom efter återlanseringen 2010 som ses som stela, tråkiga och manodepresiva. Lika så gällde smaken för storyn till serien My Little Pony och filmen My Little Pony The Movie. G1 var menat att vara en TV-serie för alla åldrar och oavsett kön, men ändå mer av en tanke på barn. De försökte att dra över det till för tjejer när det fick reda på att tjejer tittade på den mer, vilket inte lyckades, men de lyckades med att mjuka upp den lite som de då uppfattade som hur en tjejig show var. Vissa saker i showen förklarades inte, som t.ex. vad som var människornas roll i showen. Ett annat problem som ansågs till G1 var att showen hade tillräckligt för att vara mer än marknadsföring för leksaker, så var Hasbro fortfarande väldigt intresserade av försäljningen av leksakerna och för att få detta att fortsätta så kunde de antingen, oftast sätta in ponnys in i bakgrunden eller ta väck dem helt och hållet utan anledning i storyn.
 Problemet för fans blev att det slutade med att knappt känna till vissa karaktärer som man skulle vilja veta mer av. En annan serie som är mer som en sidhistoria är My Little Pony Tales från 1992 som är svår att tid sätta i generations ordning, men är troligvis mellan G1-G2 vars historia rörs mer om vardagslivet.

 

Om G2 -G3 finns inte mycket att berätta om dessa generationerna mer än att det kom nya leksaker, ingen serie, men G3 kom med filmer som ansågs vara mer färg rikare, sång rikare, sämre animering och röst skådespelen oumbärliga. G4 är den generation som har blivit mest känd av dem alla. Det började med Lauren Faust som regisserade den tecknade serien Power Puff Pinglorna (engelska titel: Power Puff Girls) som även den fick stor succé. My little Pony - Friendship is Magic serien har blivit uppmärksammad i flera stora tidskrifter, t ex: Wall Street Journal och Time Magazine.
 The Hub har i sin egen kanal gjort en hyllningsvideo åt bronyfenomenet, men hänvisar till att majoriteten av tittarna är fortfarande kvinnor och unga flickor. Vilket är helt fel.
I serien får man följa Twilight Sparkle med sin drak assistent Spike och sina 4 vänner: Appel Jack, Rainbow Dash, Pinkie Pay, Flutter Shy och Rarity. Som får i uppdrag av prissesan Celestia att hitta vad sann vänskap är. Vilket leder dem till att vara väktarna av Harmonins Element: Rarity - generöshet, Rainbow Dash - lojalitet, Pinkie Pie - skratt, Flutter Shy - snällhet, Appel Jack - styrka och Twilight Sparkle - magi. För att inte avslöja för mycket rekomenderas att se serien samt filmerna för allt här är så mycket bättre än tidigare.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0