Sara går vilse

Nr 6/2016
text LEIF KÄLLBERG
 
Det började närma sig jul och Sara var ute på stan. Hon bestämde sig för att köpa julklappar av rationalitetsskäl. Eftersom hon ändå var ute, skulle hon kunna passa på att ordna julaftonens presenter. Det var bäst att försöka att köpa julklappar i det stora varuhuset ‘Alltes’, och när hon hade ordnat det gick hon vilse, och måste fråga personal om vägen ut. Hon fick en rejäl handledning ut efter att ha virrat omkring en hel kvart, med ett par handskar och ett par byxor till maken Tomas. Efter att ha hittat ut ur kassan bestämde hon sig för söka sportaffären ‘Jitex’ som låg en våning ovanför ‘Alltes’. Där köpte hon ett par skridskor åt sonen Rune och en bandyklubba åt dottern Stina. När hon skulle gå hem igen fick hon gå till polisstationen för att fråga om vägen hem.

 

När Sara hade kommit hem blev det intressant att försöka att gömma julklapparna som brukligt till julafton. Brodern Holger var inte lika intresserad av att dölja sina julklappar för släktingarna. Han tyckte att presenter skulle vuxna kunna ordna utan att dölja dom till julafton, och speciellt var det onödigt att dölja dom med jultomte. Holger hade bestämt sig för att tala om vad han skulle köpa för sina släktingar innan julafton och alltså bryta den traditionella sekretessen. Han bestämde sig för att köpa en sopborste och sopskyffel till Sara och alltså också tala om det för henne nu med detsamma. Sara blev ledsen och hade också glömt att köpa julklapp till brodern Holger. Hon fick göra en extra resa till stan och slog på stort och köpte en overall till honom. Den kostade sjuhundrafemtio kronor, och hon däremot mot Holger slog in den i en rejäl presentförpackning. Julafton kom och Sara klädde ut sig till jultomte, och representerade alla i familjen utom Holger. Det blev en festlig julafton, trots Holgers brott mot sekretessen att inte dölja vad han hade köpt i julklappar. När juldagen kom bestämde sig Holger för att ytterligare införa en tradition i familjen. Han bestämde sig för att bjuda familjen på teater på stadsteaterns stora scen. Det skulle bli en sedvänja varje jul bestämde han sig för.

 

Julhelgen hade gått och det började bli dags att fira nyårshelgen, och sedan fortsätta den vanligta vardagen. Tomas anställning som lärarvikarie hade börjat gå mot sitt slut, och han fick börja söka en ny anställning helst en ordinarie. Han fick en på Stridsviksskolan trots sin höga ålder fyrtiofem år, och på grundskolans högstadium. Saras broder Holger bodde fortfarande hos Tomas och Sara och deras barn Rune och Stina, eftersom han led av en ovanlig allergi och behövde tillsyn. Sara arbetade som sjuksköterska på Fridolinsjukhusets akutmottagning och var väldigt populär. Tiden hade gått och det började bli dags att byta bil för Tomas och Sara. De köpte en Mercedes eftersom de hade en ganska bra ekonomi och behövde en kvalitetssak. Rune och Stina bestämdes sig för att trots Holgers brott mot traditionen och bo hos dem att flytta hemifrån och börja studera på högskolan. Rune började studera ekonomi och Stina sociologi. De fick varsin studentlägenhet och tog också varsitt studentlån.

 

Rune klarade av sin tjugopoängskurs i ekonomi men köpte upp studielånet, och betalade aldrig sin lägenhet utan blev vräkt. Stina fick helt enkelt klara av att härbärgera också honom i sin bostad, och fick svårigheter att klara av sin sociologikurs utan fick tenta om. Hon fick gå till socialtjänsten och be om hjälp med Rune, och fick då rådet att låta honom klara sig själv. Tomas och Stina ryckte då in och hjälpte barnen, speciellt Rune. De skänkte Rune tiotusen kronor till en handpenning på ett studentrum som han skulle kunna bo i under ett år. Sedan skulle han kunna få förtur till en andrahandslägenhet som var för speciellt illa utsatta. För Stina gick det sedan bättre och hon klarade av resten av sin universitetskurs i sociologi, och började på fortsättningskursen.

 

Tomas började att söka extra kurser föprutom sin läraranställning och fick jobb som extra anställd på ett daghem för att lära barnen att försöka klara av datorkurser i traditionell seriekunskap. De skulle lära sig att teckna och söka extra kunskaper i serielära för en seriekurs för extra lärare i traditionell kunskap i tradition. Tomas blev faktiskt nöjd med de extra kunskaperna och sålde dem till en privat högskola som hette Jitex. Han fick tjugofemtusen kronor för dom och använde pengarna till att investera i en datorutrustning som han använde till att lära barnen att bli bättre på att söka kunskaper i tradition och humanism. Traditionen och humanismen borde kunna utveckla äkta saker hos personer som försökte att mogna inom äkta kunskap i utvecklingslära och ekologi. Det fanns alltid någon form av äkta lära hos personer som försökte att mogna inom datorläran och stödet från kurserna.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0