DEN MÄRKLIGA skivan

Nr 1/2016
text JERRY BYLUND
 
Sveriges Radio P4 sände 2015 en dokumentär om Sveriges märkligaste skivinspelning. Här följer den spännande historien om sökandet efter den gåtfulle och mytiska sångaren.
 
 

När Leif Andersson klev in i en skivstudio 1974 för att spela in sitt livs enda singel anade han säkerligen inte att resultatet 40 år senare skulle uppfattas som den mest udda skivutgivning som någonsin gjorts i det här landet. Stefan Sundberg som producerat P4 dokumentären i Sveriges Radio blev mer och mer nyfiken under arbetets gång och frågorna blev allt fler. Men när Sundberg började snoka om ytterligare information så insåg han att ryktena och myterna om plattan är mer frekventa än konkret fakta.

 

Leif Anderssons singel innehåller låten Kind Mot Kind som är en svensk översättning av Irving Berlins klassiker Cheak To Cheak. Andra sidan av skivan är också en översättning av en evergreen: Fly Me To The Moon som blivit Med Andra Ord på svenska.

 

Skivsamlare och musikexperter ger följande omdöme om sången på den märkliga skivinspelningen:

” Musikaliskt har Leif nått en ny dimension”

” Jag ser ett stort konstnärligt och fantastiskt mästerverk”

” Leif har öppnat stängda dörrar musikaliskt som ingen annan på hela jorden gjort”

 

Första gången som Stefan Sundberg hörde talas om Leif Anderssons inspelning var när en kompis skickade en länk med uppmaningen: Lyssna, du har aldrig hört något liknande. Det fanns en bild på det knallgula omslaget. Ett sparsmakat svartvitt passfoto av Leif. När Sundberg lyssnade på sången hörde han att Leif sjunger a capella, det vill säga helt solo utan komp med en röst som inte låter som någonting annat. Frågorna hopade sig i Sundbergs huvud. Vem var Leif? Hur hamnade han i en skivstudio överhuvudtaget? Och vem spelade in honom? Dessutom verkade det helt omöjligt att hitta något exemplar av skivan.

 

En som var besatt och helt upptagen att leta rätt på Leifs skiva är Stefan Dimble. Han är musiker och har samlat skivor i många år. Dimble har massvis av vinylskivor i alla musikstilar från hårdrock, pop, jazz, country, schlager till dansband. Han har alltid varit fascinerad av originella och udda inspelningar och har grävt i botten av alla musikgenrer. Han har tusentals skivor i sin samling och har lyckligtvis också ett exemplar av Leif Anderssons platta. Endast tre kända exemplar av skivan finns kvar men det lär har tryckts upp minst 50 stycken. Det var i en kartong med osorterade skivor i pannrummet som Dimble hittade Leifs eftertraktade skiva. På auktionsajter värderas skivan till mer än 1000 kr.

 

”När jag hörde Leif Andersson tänkte jag att det här bör vara det konstigaste som gjorts på skiva”

 

Det var skivbolaget September som på 70-talet erbjöd glada amatörer att mot betalning spela in och pressa vinylskivor. Det var en trend från U.S.A. att små bolag lät udda röster spela in skivor. Med lite tur kunde det bli en jättehit. Redan på 50-talet i Memphis gjorde Elvis Presley sin första amatörinspelning på skivbolaget SUN. Han betalade 4 dollar och gjorde en enkel inspelning med endast sång och eget gitarrkomp. Skivan med låten My Happiness gav Elvis i födelsedagspresent till sin mamma. Kanske var det den historien som inspirerade Leif Andersson att spela in Kind Mot Kind. Han hade förmodligen tänkt ge bort de 50 exemplaren i present till släkt, vänner och bekanta.

 

Ägaren till skivbolaget September var Åke Gerhard som också startat bolaget Olga som hade stora skivframgångar med popgruppen Hep Stars. Hasse Östlund var tekniker på September och hade tidigare spelat orgel i Hep Stars innan Benny Andersson tog över. Samma Benny som senare skulle bli världsberömd kompositör i Abba.

 

När Leif Anderssson klev in i skivstudion på September träffade han tekniker Hasse Östlund och arrangören Rolf Lejdestad. Leif ville spela in sin skiva med orkester, blås och stråkar. Men när Lejdestad och Leif skulle prova ut en lämpligt tonart lyckades de inte hitta rätt. Det gör ingenting lär Leif ha sagt. Jag kan sjunga utan komp. Sagt och gjort. Hasse Östlund undrade om Leif ville ändra någonting när han fick lyssna på första tagningen. Nej, sa Leif det låter bra. Nu tar vi nästa. Östlund och Lejdestad var mycket förvånade att Leif var nöjd över resultatet. Dessutom betalade Leif hela kalaset inklusive gage till orkestern trots att de aldrig behövde spela en ton. Därefter trycktes 50 exemplar av skivan.

 

Några veckor efter det att Leif hämtat ut sina 50 plattor hände något mystiskt i tryckeriet där vinylskivan tillverkades. En så kallad matris som användes för att pressa skivan försvann. Ingen vet var den tog vägen. Det spekuleras att det kanske var Leif själv som övertalats att sudda ut alla spår.

 

På YouTube finns flera samplade versioner av Leifs inspelning. I Sveriges Radios P4 dokumentär har ljudteknikern Thomas Bergqvist pusslat ihop Leifs sång med orkester. Var det kanske så här som han hade tänkt att det skulle låta? Men det är bara Leif själv som kan svara på de frågorna.

 

Därför började Stefan Sundberg som producerade programmet i P4 att söka efter Leif Andersson. Han tog kontakt med språkexperter på Stockholm universitet för att reda ut dialekten och vilken del i landet som Leif kunde tänkas komma ifrån. De uteslöt Götaland och Stefan Sundberg ringde till alla som hette Leif Andersson som var över 60 år och bodde i Mälardalen och norröver. Men han lyckades inte hitta rätt person. Sundberg tog då hjälp av radioprofilen Erik Blix och de gjordes en efterlysning i radio och på Sveriges Radios hemsida, Det gav heller inget resultat och Sundberg hade börjat ge upp hoppet.

 

Men Presspunkten i Karlskrona kan som första tidning berätta att vi hittat Leif Andersson. Han lever och mår bra. Att inte Stefan Sundbeg lyckades spåra Leif kan bero på att han bytt efternamn.
 Idag bor Leif i södra Sverige och skriver noveller som är minst lika konstnärliga och finurliga som hans sång från 1974. På nästa uppslag följer en intervju med Leif som spelade in den mytomspunna skivan Kind Mot Kind.


Kommentarer
Postat av - stefan dimle

Kul att finna denna fina och mycket välskrivna artikel om den fantastiske Leif.
Tusen tack för bedriften att finna honom. Om ni bara kunde ana hur mycket tid Stefan Sundberg ägnat åt detta projekt.
Hälsa Leif att han är älskad av väldigt många.

2016-05-13 @ 21:38:29

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0