Märta Och stölden

Nr 1/2016
text LEIF KÄLLBERG
foto JOAKIM OTTOSSON
 
 
Märta hade det besvärligt med arbetet och sina arbetskamrater. Åke var påträngande mansperson som ville ha henne som fästmö, och Silvia var intresserad av att låna pengar av henne. Hon bestämde sig för att säga ifrån åt båda två och markera sin självständighet. Då bestämde sig Åke för att försöka få med henne i kyrkokören på grund av hennes vackra sopranröst. Hon blev trots allt intresserad av att få vara med i kören och läsa dikter i mellanrummen mellan sångerna, och blev då faktiskt intressant för en medlem av kören som hette Helge. Han ville ha henne som fästmö och lovade henne en rejäl summa pengar om hon ställde upp. Han tyckte nämligen att kärlek borde kunna köpas för pengar. Märta föll till sist för Helges invit och fick etthundratusen kronor av honom. Helge var nämligen tjugo år äldre än Märta, och tyckte att han skulle kunna offra en slant för att hon ställde upp som flickvän. Det blev en högtidlig dag när pengarna utbetalades, och firman bestämde sig genom Åke som var chef på företaget för att köpa tulpaner och sätta ut i alla fönster. Till och med vaktmästarna firade dagen och köpte tårta och kaffe. Märta hade det besvärligt med Helges kram och puss, åldersskillnaden var trots allt besvärande. Helge övertalade henne trots allt att gifta sig med henne, och det blev ett stort och högtidligt bröllop. De lokala företagarnas deltagande i bröllopet blev faktiskt en sedvänja, och man ställde också upp på det första barndopet för Helge och Märta.
 

Det hade gått två år och Märta hade fött två barn och var oumbärlig för Helge. Märta bestämde sig för att starta ett eget företag med stickning som huvudsyssla. Hon fick då en stor bekantskapskrets och kunde komma ut på många mässor och uppvisningar. Märta fick också många uppvaktande kavaljerer som gjorde Helge svartsjuk. Till slut föll Märta för en uppvaktare vid namn Sven som lockade med ett stort hus med en jättestor trädgård och plaskdamm. Hon blev fascinerad av honom och hans medlemsskap i en stor idrottsorganisation som handlade om brottning. Sven hade nämligen en rejäl utbildning som teknolog och var anställd i ett stort konsultföretag. Han var också påtänkt för brottningslandslaget, och fick en stor uppgift för laget med att försöka sig på att brottas med den senaste olympiske mästaren för Norge. Sven fick sitt genombrott som idrottsman och lyckades besegra olympiamästaren. Han blev i sällskap med Märta som tog ut skilsmässa från Helge och då fick faktiskt Helge vårdnaden om barnen.

 

Märta fick faktiskt en hel del kontrakt med företagarföreningarna om att starta lokala dotterföretag till Märtas stickföretag. Till slut fick lokalernas representanter nog av stickföretagen. Det blev för många orter som egentligen var svagt representerade i större centra. Det handlade bara om mindre föreningar som hade ett väldigt svagt representantskap på orterna och fick ett väldigt dåligt ekonomiskt underlag. Märta bestämde sig då för att annonsera efter folk som var intresserade av att söka efter kunder. Det blev fiasko och Märtas företag fick till slut ekonomisk katastrof. Det gick i konkurs och till slut bestämde sig Märta för att söka arbete som ekonom i ett konsultföretag där man behövde en offensiv ekonom, som kunde starta lånerörelser för företag som behövde en summa pengar, för att driva på mot nya mål. Företaget var intresserat av att utvidga och kunde tänka sig att låna ut väsentligt mycket mera pengar än tidigare på grund av en ny högkonjunktur.

 

Det visade sig att Helge till slut bestämde sig för att återigen börja samarbeta med Märta. Han föreslog Märta att de skulle glömma sitt tidigare äktenskap och börja ge ut lotter i ett nytt gemensamt dotterföretag som skulle chansa på en stor lotterivinst. Det blev succé i lotteriföretaget som fick väldigt många kunder och kunderna återkom gång på gång och man sökte genom Helge att utvidga också till andra länder genom internet. Till slut fick emellertid organisationen ett besvärligt ekonomiskt läge, och Helge som var förnuftig bestämde sig för att minska på försäljningen och försöka sig på att övertala Märta att endast fortsätta med konsultuppdraget. Märta hade vid den tiden blivit så populär på sin anställning att hon fick fortsätta söka kunder i andra länder, och söka utvidga en lånerörels. Hon fick då emellertid en prickning av Danmarks rikspolisstyrelse som hade anmärkt på att hon inte hade sökt tillstånd av landets riksbank för utlåningen.

 

Märta hade blivit populär på sitt företag och sin anställning och hade gillats för prickningen av den danska rikspolisstyrelsen. Hon blev emellertid prickad av sitt företag och man bestämde sig för att avskeda henne på grund av äventyrligheterna. Märta bestämde sig då för att på nytt flytta ihop med Helge, och börja vårda barnen på nytt och man försökte glömma de tidigare äventyrligheterna och hon började på nytt i Helges företag som ekonom. Märta bestämde sig för att börja sälja varm korv som torggumma och sökte alltså på nytt äventyrligheter. Hon jobbade alltså både som ekonom på deltid i Helges företag och som varmkorvgumma och lyckades faktiskt att kombinera båda uppgifterna. Till slut gick det så långt att Märta sålde också varmkorv sent på kvällarna och lyckades till slut att spara pengar i så stor omfattning att hon kunde sluta som varmkorvgumma, och började på heltid i Helges företag som hade fått en heltidsanställning över åt Märta.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0