Tor söker arbete

Nr 1/2006
text LEIF KÄLLBERG

 

Tor var intresserad av platsjournalen eftersom han nyss hade avslutat en utbildning till ekonom. Han hade gått tre tuffa år på högskolan och fått bra betyg. Hans studieskuld uppgick till nästan trehundratusen kronor och han tänkte betala igen så fort som möjligt. Han blev intresserad av ett arbete som controller på ett konsultföretag som hette Jitex och erbjöd deltidsarbete. Han tänkte nöja sig med att arbeta deltid och roa sig den andra hälften av arbetstiden. Det blev omgående ett deltagande i ett spelprogram i ett nöjesprogram i en handikapporganisation som hette Olga, och ägnade sig åt att roa handikappade och andra som ville stödja dom. Programmet gav ut lotter som kostade tio kronor styck och hade en bil som högsta vinst, samt andra vinster som dammsugare och blomsterbuketter. Även om han bara vann en blomsterbukett så hade han i alla fall furstligt roligt och fick också andra bra uppgifter på Jitex som han blev populär hos och berömdes av sin chef för jobbet. Efter ett halvår hade han avancerat till avdelningschef på Jitex och infört ett system för dataövervakning av skulder och tillgångar hos kunderna. Det blev succe hos kunderna som fick lättare att klara balansera sina ekonomier, och norpade en del tillgångar hos bankerna som blev gramse, och försökte införa nya system för kunderna.

 

Det hade gått ungefär ett år och Tor hade flyttat sig mellan fritidsorganisationerna och sökt roa sig hos dom och deras aktiviteter. En av dom som hette Sören och ägnade sig åt att flyga deltagarna till andra länder för att spela på olika aktiviteter som roulette och kort och hade höga vinster, kunde Tor inte släppa. Han kom till Monaco och deltog i ett avancerat roulettespel där han också vann över etthundratusen kronor på spelet, och tog då tjänstledigt från Jitex. Tor träffade också en ung kvinna vid namn Helga och var ytlig, och ville inte att Tor skulle börja arbeta igen. Hon ville att Tor och hon skulle åka till USA och fortsätta spela i Las Vegas, på rouletterna och kortspelet. Då bar det sig inte bättre än att Tor åkte på polisförhör när en spelklubb hade blivit rånad, eftersom han hade ett liknande utseende som rånaren. Tor fick sitta i tre månader i fängelset och förhördes. Sedan släpptes han i brist på bevis och Tor och Helga flög hem till Sverige igen. I Sverige hade det blvit vinter och Tor sökte på nytt arbete som ekonom och fick napp hos en bank där han blev kassör, och arbetade också den här gången på deltid.

 

Tor och Helga hade bestämt sig för att gifta sig, och det blev ett stort och ståtligt bröllop i statskyrkan. Det blev en fin bröllopsmiddag hos en stor restaurang där man avslutade med en rejäl champagne och chokladpudding. Bröllopsparet tog sedan återigen rejält ledigt från sina anställningar, och åkte till Österrike på skidsemester. Helga arbetade som lärare i en grundskola och var oerhört populär hos sina elever eftersom hon hade humor, och brukade visa filmer från brottningsmatcher som hon brukade arrangera för en idrottsorganisation. Efter ett halvår väntade Helga barn och en gosse föddes efter ytterligare nio månader. Gossen döptes till Sven och Tor roade sig med att fortbilda sig på den andra deltiden efter halvtidsarbetet inom teknik. Han gick på ett korrespondensinstitut och fick en riktigt bra utbildning. När Sven hade fyllt tre år hade Tor hunnit bli högskoleutbildad inom digitalteknik, och bytte anställning till ett teknikföretag, där han fick heltidsanställning.

 

Tor arbetade med att vidareutveckla digitalsystem för dataföretag av internationell klass och fick riktigt bra betalt. Han råkade då ut för ett missöde där han råkade ut för att koppla fel på en bankkedjas datasystem så han fick avsked hos sin arbetsgivare. Han hade då också återigen gjort Helga gravid och hon blev så ledsen för hans avsked hos sitt företag, att hon bestämde sig för att söka skilsmässa. Det blev en lång och krävande skilsmässoprocess där Helga ville ha ersättning av Tor för hans avsked från sitt företag. Tor bestämde sig då för att vägra det och hävda att Helga hade skyldighet att arbeta själv och försörja sig. Helga stämde då Tor för att han när de gifte sig hade lovat att ta riktigt duktigt med initiativ, för att försörja familjen. Tor kontaktade då advokat som lovade Tor att han skulle komma att gå segrande ur processen eftersom Helga hade en bra utbildning och borde kunna försörja sig själv.

 

Processen slutade med att Tor vann processen mot Helga som hade tagit ut skilsmässa i onödan eftersom Tor inte hade gjort något fel enligt domstolen. Helga föddes också sitt andra barn som blev en flicka och döptes till Sara. Hon fick också återigen arbete som lärare och bestämde sig för att visa filmer för sina elever om det glada fyrtiotalet från pilsnertiden. Det fanns alltid någon gnutta av roande klass från den charmiga tiden. Tor bestämde sig för att komma till skolan och se på en filmsnutt och söka övertala Helga att de skulle ta gemensam kontakt med barnen, och övertala dom att söka deras tillit för framtiden och visa att de behövde samarbeta. Efter ett halvårs umgänge på vissa tider mellan föräldrarna bestämde sig Helga för att Tor skulle kunna få vårdnaden om Sven och han köpte ett hus för att göra honom tillfredsställd. Han bestämde sig också för att återigen börja arbeta som teknolog och levde sedan lycklig vidare.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0