Alice får sparken

Nr 3/2016
text LEIF KÄLLBERG
foto SEBASTIAN JOHANSSON
 
Alice gick till jobbet på konditoriet Hugo i ottan för att baka. Hon var anställd som konditor och började arbeta redan klockan fem, och slutade två. Det var ett populärt konditori för att handla i kvarteret, och med omgivningar. Byggnadsarbetarna på den omgivande byggnadsplatsen brukade köpa dagens kaffebröd, där och också ibland titta in på själva konditoriet för att dricka eftermiddagskaffet där. Idag bakade Alice extra piffiga wienerbröd och sålde dem till det konkurrerande konditoriet Sam för ett bra pris, och tog pengarna själv. Efter ett par timmar kallade chefen in henne, och avskedade henne med anledning av som han kallade det brottet. Han påtalade att hon ju var anställd på Hugo, och måste vara trogen den anställningen. Annars måste givetvis chefen Otto anställa annan personal, som höll sig till att vara trogen sin anställning. Alice blev mycket ledsen, och blev tvungen att gå till arbetsförmedlingen för att söka jobb. Hon stämplade i arbetslöshetskassan och blev tvingad till det ett bra tag. Efter ett halvår hade hon blivit tvingad att söka en kurs på komvux och amsbidrag för att kunna försöka bli kontorist. Det blev en lång kurs i bokföring och datologi och efter ett år hade hon klarat av den med godkända betyg. Alice sökte sedan ett arbete på skatteverket för att granska deklarationer, och stå till tjänst med att tillhandahålla blanketter till folk. 
 

Det hade gått ett år och Alice trivdes bra med sitt nya arbete, och hade också träffat en kille som hette Holger och förlovade sig med. Holger var byggnadsarbetare och jobbade med en restaurering av en industri på orten. Han arbetade extra mycket för att öka inkomsterna, förutom den ordinarie goda inkomsten. Alice ville att Holger skulle gifta sig med henne, och han arrangerade ett borgerligt bröllop på orten. De gifte sig i stadshuset och ordnade en lyxig middag på restaurang ‘Extra bra’ i staden. Den ort de gifte sig på var Göteborg och brudparet hade bjudit in alla arbetskamrater till Alice och Holger för att få en riktigt stor och lyxig brudfest. En arbetskamrat till Holger hade druckit sig berusad och ställde till med skandalen att bli liggande redlös på tröskeln till ‘Extra bra’ . Polisen kom och festen blev snart över, och brudparet gick lyckligt hem.

 

Året var till ända och Alice hade hunnit bli med barn och födde en pojke om tretusenhundrafemtio gram. Han döptes till Sören, och Alice och Holger blev olyckliga eftersom Sören redan innan han hade hunnit fylla ett år, hade drabbats av astma. Föräldrarna och gossen gick till allergispecialist, för att försöka få bot för astman. Efter ett år hade gossen i alla fall blivit lite bättre, och Holger hade fått avancemang på sitt arbete. Han hade gått en korrespondentkurs i datologi, och hade fått plats på kontoret. Efter tre år hade Alice fått ytterligare två barn, två flickor som döptes till Stina och Frida. Alice hade också hon avancerat på sitt arbete, och blivit arbetsledare för extra personal. Emellertid hade Holger varit otrogen, och Alice hade kommit på honom med att älska med en kvinna som hette Rut, i ett tält utanför bostaden till familjen Alice och Holger. Alice tog ut skilsmässa, och vägrade att gå med på någon förlikning hos ortens präst.

 

Skilsmässan hade gått bra, och Alice hade tagit hand om barnen och fick ett bra underhåll av Holger. Hon träffade också en annan man som hette Sven och hade en bra utbildning, han var akademiker i datologi. Sven var intresserad av barnen och deras framtid, och ville att de skulle tränas på datorer. Alice var emellertid försiktig med att gifta sig en gång till, hon hade blivit bränd, så hon valde att vara ogift. Det blev ett olyckligt förhållande mellan Sven och Alice. Han ville gifta sig med henne, men hon valde att vara ogift. Förhållandet slutade med att Alice bestämde sig för att avsluta förhållandet, med som hon sade teknokraten. Alice kastade ut Sven, och tyckte att Sven hade inlett förhållandet med henne för att få bostaden av henne. Sven försökte sig på att polisanmäla henne, för som han sade kontraktsbrott, att bryta avtalet med henne om bostaden som han skulle få dela med hernne. Polisen brydde sig emellertid inte om anmälan, utan tyckte att det var naturligt att hon skulle få bostaden för sig och barnen. Paret hade ju inte heller varit gift som de sade.

 

Holger hade bestämt sig för att ordna med en bra utbildning för barnen Sören, Stina, och Frida. Han kontaktade Alice på ett fint sätt, och gav henne en hel del pengar förutom underhållet. Hon fick tiotusen extra kronor i månaden förutom underhållet,så hon slapp att arbeta. Holger var högavlönad och hade alltså råd att försörja familjen. Alice köpte bil, en Volvo och roade sig med att köra omkring på orten, och också gå på konstutställningar. Sören hade blivit sju år och klarade en hel del på datorer. Stina och Frida hade blivit fyra och tre år och klarade också en del i datologi för sin ålder. Alice bestämde sig för att fråga Holger om han ville ha ett förhållande med henne igen. Han bestämde sig för att köpa ett hus åt dom, och återigen gifta sig med henne och satsa på att förhållandet den här gången skulle hålla.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0