Otto, linnea och vargen

Nr 3/2016
text LEIF KÄLLBERG
foto SEBASTIAN JOHANSSON
 
 
Det var vinter utanför Skellefteå, och Otto var ute och plogade snö, och passade också på att åka ut i terrängen för att se på landskapet. Det var kallt och mycket snö och han skulle tala om för Linnea, hans fru hur terrängen var. Hon skulle nämligen ut och åka skidor senare. Då fick han se en varg komma lufsande mot honom. Han åkte efter vargen för att se var den kom ifrån. Efter en halvtimme kom dom fram till en håla i en kulle. Där fick han se ungar till djuret strax utanför hålan. Otto bestämde sig för att åka hem och hämta en filmkamera, för att filma djuren. Det blev efter en stunds åkande fel på traktorn han körde. Han fick ställa den och gå hem. Det var långt, en halvmil att lufsa i snön. Det var visserligen plogat på ditvägen, men han hade vänt traktorn för att ploga en annan väg tillbaka. Efter tre timmar kom han äntligen fram tillbaka till bebyggda trakter, och kunde slå larm om att en reparatör skulle rycka ut till fordonet. Det blev Eskilssons mekaniska verkstad som fick uppdraget. Dom skulle ta lite tid på sig så Otto fick rycka ut på skidor med fimkamera för att filma vargen. Han bestämde sig för att ta sin fru Linnea med sig. Hon hade ju ändå bestämt sig för att ta en tur på skidor. Dom ryckte alltså ut, både Otto och Linnea för att filma vargarna. 
 

Det tog två timmar att åka skidor ut till vargarna för paret. Där hade de tur och fick se vargungarna utanför sitt bo. De tog fram filmkameran och satte igång den. Också varghonan var sällskaplig, och ryckte ut till ungarna för att låta dom dia sig. Otto och Linnea filmade en hel timme, och blev sedan bortmotade av varghonan. Hon gjorde utfall mot dom, så paret tyckte det var bäst att då avsluta filmningen. När Otto och Linnea efter två timmar hade kommit hem, lämnade de in filmen för framkallning till fotoaffären. Det skulle ta en vecka att framkalla den och paret bestämde sig för att sälja filmen till Sveriges Television och lyckades. Det visade sig att filmen skulle komma att visas på nyheterna, och i ett underhållningsprogram. När veckan hade gått hade också Eskilssons mekaniska verkstad ryckt ut och bogserat bort snöplogen. Den blev reparerad för tiotusen kronor, pengar som Otto hade svårt att få fram. Han fick ta ett lån i en bank och fick tillbaka traktorn. Under tiden hade Linnea fortsatt att arbeta på det ålderdomshem där hon var anställd. En pensionär blev sjuk och fick ont i magen. En anställd avfärdade det hela som övergående, då Linnea tyckte att det kunde vara allvarligt. Hon bestämde sig för att kontakta jourläkaren, som ryckte ut och konstaterade att det var blindtarmsinflammation. Pensionären fördes till sjukhus där hon opererades, och blev efter en vecka frisk.

 

Otto fick flera uppdrag av privata personer att ploga åt dom. Han hade en ganska nyinköpt snöplog, och var tacksam för uppdragen. Linnea hade blivit berömd på pensionärshemmet efter tilldragelsen med blindtarmsinflammationen. Hon hade dock dabbat sig på den senaste tiden, då hon hade spelat poker med pensionärerna. Det var spelvinst på femhundra kronor som hon hade fått. Pensionärshemsledningen såg mycket allvarligt på händelsen, och uppmanade henne att aldrig någonsin göra om det. Spelvinsten betalades då tillbaka och hon bad om ursäkt. Otto hade behov av ytterligare uppdrag eftersom avbetalningarna på snöplogen var omfattande. Paret Otto och Linnea var fyllda trettio år, och hade planerat för barn och villa. Traktorn var i behov av ytterligare service, när Otto bestämds sig för att byta bort den mot en nytt fordon och en bil. Sedan blev Linnea med barn, och paret bestämde sig också att med Linneas lön som insats bygga en villa. De tog ett banklån på två miljoner kronor. Linnea hade sparat en miljon kronor sedan ungdomen som hon satsade. Hon födde en son efter nio månader och villan stod klar efter ett och ett halvt år. Linnea lämnade bort sin son till en privat dagmamma, och tog extraarbete som städerska förutom pensionärshemsarbetet. Otto fick extra arbete på sommaren med att köra timmer i skogen åt ett skogsavverkningsföretag. Han körde också ut tidningar åt de företag som hade kunder som prenumererade. Även om det blev svårt med ekonomin, så lyckades paret Otto och Linnea balansera den så det gick runt.

 

Paret bestämde sig för att bjuda in pensionärerna från pensionärshemmet till villan när de hade bott i den ett år. De tyckte att det passade med en ettårsfest för att fira villan. Pensionärerna ville spela poker men Linnea var varnad av händelsen med pokerspelet tidigare på hemmet. Då bjöd en manlig pensionär som hette Holger på whisky. Otto tyckte inte om det eftersom han ansåg att de drack för mycket sprit. En annan pensionär erbjöd ett privat spel om hur det skulle gå på TV:s fotbollsmatch på söndag. Han hade emellertid blivit förvirrad av det statliga fotbollstipset och blev avbruten av Otto. Otto föreslog istället att de skulle spela poker utan pengar som insats, utan nöja sig med att bjuda på pizza från samhällets pizzabageri som vinst. Linnea tippade på fotbollstipset och hade tur, och vann tjugofemtusen kronor som hon amorterade på villalånet.

 

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0