Joy Division

Nr 5/2016

text OLA WARRINGER

 

 

1976 träffades två vänner i Salford, Manchester. Det var Bernard Sumner och Peter Hook som var på en Sex Pistolskonsert. Inspirerade utav konserten så bestämde de sig för att starta ett band. Peter blev så inspirerade att han dagen efter spelningen gick och lånade 35£ av sin moder, för att köpa en bas. Sumner & Hook startade kort därpå ett band med deras gemensamma vän Terry Mason som också hade varit på Sex Pistols-
konserten dock inte tillsammans med Sumner eller Hook. Sumner spelade gitarr och Mason trummor. De försökte värva en gammal vän från skolan som hette Peter Grasty men han tackade nej. Det slutade med att de satte upp en lapp där dom sökte sångare i deras lokala musikaffär. Ian Curtis, en tidigare vän, såg deras lapp och svarade. Han fick gå med i bandet utan någon audition, Sumner uttalade sig senare “Han var en schysst kille och det är det vi baserade hela gruppen på, om vi gillade någon, fick den vara med.”

 

I början var det tänkt att de kanske skulle hetat “Stiff Kittens”. Men det slutade med att de döpte sig till Warsaw bara kort innan deras första spelning. Namnet refererar till David Bowies låt Warszawa. Deras debut skedde den 29:e Maj 1977 som förband till The Buzzcocks, Penetration & John Cooper Clarke. De lyckades med att bli kända landet runt mest på grund utav två recensioner utav spelningen. Paul Morley som skrev i NME(New Musical Express) och Ian Wood som skrev för Sounds, två stora musiktidningar i 70-talets England.

   I Juli samma år spelade bandet Warsaw in en femlåtars EP i Pennine Sound Studios som ligger i Oldham. Deras dåvarande trummis hette Steven Brotherdale som hade tagit över trummpinnarna efter att Terry Mason valt att agera manager åt bandet istället. Steven blev sparkad på grund utav sin aggressiva personlighet och enligt rykten ska de ha lurat ut Steven att byta däck sedan kört därifrån. Så bandet började leta efter en ny trummis och Stephen Morris som kände Ian Curtis sedan tidigare ifrån samma skola bestämde sig för att gå med. 

   För att undvika förvirring och att folk skulle blanda ihop dem med ett annat punkband som hette Warsaw Pakt bestämde dom för att döpa om sig till Joy Division i början utav 1978. Namnet är en del utav ett koncentrationsläger där man hade prostituerade och kommer ifrån boken “House of Dolls”. December samma år spelade gruppen in EP:n An Ideal for Living. och avslutade också sin karriär som Warsaw med en spelning på nyårsafton på Swining Pool i Liverpool.

 

 Bandet spelade sin första spelning under namnet Joy Division 25:e Januari 1978. Under en spelning i Manchester den 14 April blev de uppmärksammade utav Tony Wilson och Rob Getton. Och igenom att Ian sagt till Tony att de borde vara med på TV så sa Tony att de skulle vara med i nästa avsnitt av hans TVprogram direkt. Så det gick fort för Joy Division att ifrån inte ägt instrument till att spela i nationell TV. Rob Gretton som var DJ i Manchester var så imponerad utav bandet att han beslöt sig för att försöka bli deras manager. Och med hans affärskunskaper så skulle Joy Division växa och bli större än någon i bandet kunnat ana.

 

Joy Division var inte heller nöjda med deras nuvarande kontrakt med RCA records då deras boss insisterade på att de skulle ha synthesizers för att göra deras sound mera “mjukt”. Samma år gjorde de TV-debut med låten Shadowplay och blev hyllade av många kritiker och ansågs vara den “felande länken” mellan Elvis Prestley och Sioxuee & the banshees enligt Paul Morley från tidningen NME. De blev senare erbjudna att få ha med två låtar på en blandskiva (VA) från Factory records, som blev mycket nöjda. Tillslut lyckades de köpa ut sig ifrån RCA och blev signade utav Factory Records istället.

 

Den 27:e December efter en spelning på Hope and Anchor i London så fick Ian Curtis sitt första epilepsianfall på vägen hem. Trots att han led utav grov epilepsi fortsatte han att turnéra och spela med Joy Division. Det var så pass illa att under vissa spelningar var man tvungen att bära Curtis av scenen. Man fortsatte i April 1979 med att spela in sin debutalbum Uknown Pleasures i Strawberry. Ians epilepsianfall blev dock värre och värre och under deras Europa turné i Januari 1980 fick Ian två grova epilepsianfall. I maj 1980 skulle man påbörja sin USA-turné efter att Ian kommit tillbaka efter att ha vilat på grund utav sin epilepsi och depression. Dagen innan bandet skulle lämna England för Amerika så bestämde han sig för att åka hem till sin fru som han sedan länge haft problem med. Bland annat på grund utav en kärleksaffär med belgisk kvinna vid namn Anne. Han bad sin fru, Deborah att inte skilja sig från honom fast det slutade med att han tog tåget hem till Manchester. Dagen därpå hittade hon honom i köket där han hängt sig.

 

Joy Division skapade ett eget ljud som få lyckats återskapa, om någon. Ian uttalade sig om att The Doors var en stor inspirationskälla. Hela historien om Joy Division finner jag väldigt fascinerande hur ett band som inte hann finnas i mera än fyra år kan påverka musikvärlden på ett sådant sätt. Joy Division spelar väl en tidlös new wave-pop-punk. Och musikstilen döptes till new wave, som en ny våg av annorlunda punkmusik. Personligen har jag lyssnat väldigt mycket på Joy Division. Det känns dock som det är en väldigt speciell sorts musik och antingen gillar man det eller så gillar man inte det. Deras tidigare material var mycket mera skränigt och punkigt men de utvecklade sin musikstil och det blev mera pop-punkigt fast ändå inte så lättlyssnat. Känslan som infaller när man hör deras musik är ångest och depression, det låter paradoxalt hopplöst på ett bra sätt.

   Deras mest kända låt är väll Love Will Tear Us Apart som kom på singel efter Ian Curtis död och har väl mera eller mindre kultförklarats tillsammans med bandet av många människor. Dock tycker jag att det finns mycket att hämta i deras tidigare material också fast det kanske inte är lika lättlyssnat. Men om ni inte har hört talas om Joy Division tycker jag i alla fall ni ska ge dem en chans, då jag håller dem lika högt som många andra musiker som förändrat musikvärlden. Ian Curtis led av svår depression och epilepsi och enligt uttalande av hans tidigare bandmedlemmar så hade förmodligen bandet inte kunnat fortsätta även om Ian fortfarande hade varit vid liv. Bandet blev aldrig riktigt stora kommersiellt och det är kanske det som också gör det mera fascinerande hur så många artister idag kan vara inspirerade utav dem. Bandet fortsatte dock att spela som New Order och nådde med det mycket större kommersiell succé. Man bytte namn för man ingick en pakt långt innan Ian Curtis självmord att man skulle byta namn om någon ifrån bandet lämnade.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0