Rockscen Blekinge 66-99

Nr 5/2016
text & foto OLA WARRINGER

 

Blekinge är nog inte det län som toppar statistiken av rikskända band. Men har det varit tyst? I en återblick som fokuserar på de 30 åren mellan 69 och 99 har Blekinge Museum svaret; Nej!

 
Man har fått inspiration ifrån Lund som gjorde en liknanade sak och resulterade i utställning. Blekingemuséet började med att samla in information ifrån en grupp på facebook, där man bad folk lägga upp bilder och allt dem kunde ifrån rockscenen och kulturen i Blekinge från 69-99. Reslutatet blev väl över förväntan och det ramlade in enormt mycket bilder.  
 
Målet med utställningen var att kunna visa bilder, texter och annan kuriosa ifrån band som var aktiva i Blekinge på den tiden. Men även att man ska kunna lyssna och se på en del gamla inspelningar och det finns även en projektor där man kunde se lite klipp ifrån spelningar och repningar med gamla band.
 
Profan relik: En självklar succé på invigningen.
 

“Utställningen Rockscen Blekinge hade premiär en regnig lördag. Normalt sett brukar de svettiga livegigen ske först efter skymning men inte den 22/10. Redan kl 13.00 äntrar Profan Relik den tillfälliga scenen. Undrar när det senast var så välfyllt i dessa lokaler? I vimlet bjuds bland annat fotoutställning, jukebox med lokala pärlor som levererar nostalgi av bästa sort. För den som ville få med sig lite hem fanns, för detta tillfälle, magazinet Rockscen Blekinge.” /Kenneth

En av initiativtagarna till utställningen är Jonas Eckerbom. PP ställde några frågor...

 

Varför valde ni att fokusera på att ha en utställning inom rockmusik?

 – Kändes som rätt tid att dokumentera rockscenen och den typen av kultur som förknippas med replokaler, att spela i band osv. En kultur som startade på allvar under 70-talet och som hade sin peak på 80-talet då det fanns massor med band som jagade replokal och speltillfällen. ”DIY”-andan genomsyrade det mesta och proggtänket från 70-talet med ”Alla ska vara med”, ”Gör inget att du inte kan spela” osv togs över av punkarna. Det är ju inte så långt bak i tid heller vilket gör att många fortfarande har minnen och saker från tiden. Replokalskulturen har ju näst intill försvunnit numera och de tidigare så eftertraktade replokalerna står tomma. Idag görs mycket i datorer och via nätet.

Vad var det som var mest förvånande över Blekinges rockkultur ?

 – Att det funnits så pass många riktigt bra och kreativa band. Tråkigt nog har endast ett fåtal nått utanför Blekinges (eller kanske t.o.m kommunens) gräns.

Blev det en bra utställning eller är det något mera du skulle önskat ha med ?

 – Jag är mycket stolt och nöjd över resultatet. Känns som om det blivit en bra blandning av musikstilar (som då kan klassas som rock) och även en bra spridning av band från hela länet. Även kul med alla som skrivit om personliga minnen. Utställningen är bara en del av projektet Rockscen Blekinge då mycket av materialet finns på vår hemsida. Dokumentationen kommer även att fortsätta och hemsidan uppdateras efterhand ny info om band mm inkommer.

Har du personligen några favoritband ifrån Blekinge och varför just dessa?

 – Flera favoriter. Punkband som Stepping Stones från Karlshamn och Profan Relik från Karlskrona. Postpunkarna i Unter Den Linden från Karlshamn givetvis. Hårdrocksband som Overdrive och Ocean (båda Karlshamn). Synthband som Frak och Vienna från Ronneby. Även symfonirockbandet Opus Est från Jämjö och ska-reggaebandet Slotti Dotti från Olofström imponerar.

Har du aktiv inom Blekinges rockscen själv och i sådana fall på vilket sätt?

  – Nej enbart som publik på bl.a. Oden i Karlskrona i slutet av 80-talet. Fantastiska spelningar med t.ex. Sator och New Model Army. Jag försökte spela bas en gång men insåg snabbt att jag var bättre på att lyssna på musik än att själv spela den.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0