Elisabeth går på cirkus

Nr 4/2016
text LEIF KÄLLBERG
illustration ALBIN JOHANSSON
 
Det var höst och cirkusen ‘Entro’ hade kommit till stan. Elisabeth bestämde sig för att gå på den på lördag. Hon hade haft en tråkig sommar och behövde något nytt och spännande att se fram emot. Det var onsdag idag, och tills lördag skulle hon koppla av med att se en del filmer på videon, och gymnastisera i parken. När hon kom ut i parken på torsdag eftermiddag bestämde hon sig för att pröva några kullerbyttor, och jogga ett par kilometer, för att sedan sprinta några hundra meter. Sedan blev hon trött och bestämde sig för att pröva en festlig middag. Hon satte på en djupfryst kycklingrätt med ris i mikrovågsugnen. Det var visserligen ganska tråkigt att inte sätta igång en manuellt tillagad rätt med färska varor som grund, men hon ville ha det bekvämt idag. Kycklingen smakade bra, och hon blev också tiggd mat av en flykting som nyligen hade kommit till landet. Hon passade på att vara generös, och ge bort en djupfryst maträtt som flyktingen som hette Sabina fick värma i den manuella ugn hon hade i sitt flyktingboende. Elisabeth såg sedan en film på videon som hette ‘Åke och hans värld’. Den handlade om en ung pojke som går vilse i storstan han hamnar i av misstag från en extra resa ut på vischan, men åker för långt. Pojken heter Hans, men kommer från sin familj som överger honom av misstag. Till slut lyckas gossen hitta en polis, som hjälper honom att hitta sin familj igen, och filmen slutar lyckligt.

 

Det blev sedan fredag och Elisabeth passade på att koppla av med att gå på cirkusen en dag för tidigt. Den hade kommit till stan till helgen nu till hösten, för att ladda batterierna inför vintersäsongen, då den hade högsäsong. Cirkusen hette Austria och hade ett speciellt laddat clownprogram, med extra speciellt vitsiga pajaser. Dom ägnade sig åt att skämta om mord och självmord, eftersom landet hade haft en högre frekvens av de tragiska ödena än normalt.Skämten tyckte clownerna trots den tragiska bakgrunden passade in i storstan, med sin tuffa framtoning. Före cirkusprogrammet som ju ägde rum på kvällen, var det dags för en tennismatch i gymnastikhallen mot en DM-mästare som hette Stina, och var tjugofem år gammal. Hon var jämngammal med Elisabeth som var blott ett år yngre. Elisabeth lyckades vinna i fem set och var överraskad över resultatet eftersom hon inte hade tränat speciellt hårt. Efter cirkusen var det dags att återigen se en videofilm, som den här gången hette ‘Lördagsmiddagen’ och handlade om ett extra festligt bröllop, mellan en yngre kvinna på cirka tjugofem år och en äldre man på cirka femtio år. Sedan var fredagen över, och hon bestämde sig för att gå till sängs med en cocacola som avslutning.

 

Lördagen hade kommit och Elisabeth bestämde sig för att till slut till helgen strunta i att se filmerna och bestämma sig för att börja idrotta i ortens friidrottslag eftersom hon ville pröva något nytt. Egentligen skulle hon ju som ursprungsidé gå på cirkusen på lördagen, men det blev ju nu istället av redan på fredagen. Friidrottslaget var nu istället extra spännande att börja tävla i. Hon bestämde sig för att pröva att delta i höjdhopp, och fyrahundra meters löpning, samt kulstötning. Det blev ett ganska bra resultat i höjdhopp, där hon lyckades ta en och trettiofem och blev femma. I fyrahundrametersloppet gick hon på ganska jämt en minut, och kom också där på femte plats. Kulstötningen gick bäst. Där kom hon trea med tio och femtiofem meters längd. Sedan hade eftermiddagen kommit, och lördagen var där intressant att koppla av på en restaurang som Elisabeth hade sparat till middagen till, under fjorton dagars extraknäck som tidningsutdelare. Lördagen slutade sedan med en drink med cider på en bar i stan, för att sedan kunna somna in för söndagens äventyr.

 

Det var söndag och Elisabeth träffade en trevlig ung man som hette Åke och var jämngammal med henne tjugofyra år gammal. Han bjöd henne på frukost på en restaurang på ägg, skinksmörgås, och kräm, samt kaffe och ostkaka. Elisabeth lät sig väl smaka och var faktiskt glad över att få frukosten gratis, eftersom hon hade tappat pengarna hon hade i plånboken, samt hade fått kontokortet länsat av en kontotjuv. Hon gick till polisen och anmälde förlusten, och hoppades att de skulle lyckas att åtgärda situationen. De sade emellertid till henne att hon måste vara försiktigare i fortsättningen eftersom pengar inte var lätta att ersätta. Hon gick till socialtjänsten och anmälde situationen, och bad om att få pengar av dom. Det var faktiskt en generös socialtjänst och hon fick tvåtusen kronor som de räknade med skulle räcka till nästa lön hon skulle få om fjorton dagar. Hon hade ju inte någon hyra att betala förrän om just två veckor så det var bara matpengar samt respengar till sin arbetsplats på ett daghem där hon arbetade som assistent till förskolläraren. Åke var också generös och bestämde sig för att hon skulle få till skänks femtusen kronor, eftersom han hade gott om pengar. Han hade nämligen vunnit etthundrafemtiotusen kronor på tips. Han hade också ett bra betalt arbete som civilingenjör, och var också intresserad av henne som flickvän. Elisabeth bestämde sig dock för att tacka nej till att vara flickvän, eftersom hon ville vara obunden. Hon bestämde sig också för att tacka nej till pengar från honom men ville i varje fall fortsätta att vara vän till honom.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0