glad vinter

Nr 5/2017
textbearbetning JB
 
Hör du till dem som motionerar mindre, orkar mindre, äter mer och tittar mer på teve bara för att det är vinter? Du är inte ensam.
 
 
Under vinterhalvåret är det många trötta själar som känner att mörkret tar makten över dem och att livskraften minskas i samma takt som ljuset försvinner. Vinterdepression drabbar 20 procent av invånarna i Sverige, Norge och Finland. Fyra av fem är kvinnor. Om du blir påverkad av mörka vintermånader beror det på dina arvsanlag och att du producerar extra mycket av hormonet melatonin. Lyckligtvis visar ny forskning att det är relativt enkelt att förebygga och behandla den negativa effekten av den mörka årstiden.
 

Några goda och enkla råd är att, så länge det är ljust, gå ut i friska luften ett par gånger under dagen. Det aktiverar utsöndringen av serotonin och kortisol och balanserar sömnhormonet melatonin. En motionsrunda ökar också mängden av endorfiner och känslan av välbefinnande. När du är ute i solen bildas hälsosamma D-vitaminer i huden. Det är således bättre med en promenad i skogen än ett besök på vårdcentralen för att försöka bota trötthet. Piller mot likgiltighet ger negativa biverkningar och kan utlösa depression. När själen känner sig håglös signalerar kroppen att det är hög tid att motionera. Genom rörelse och aktivitet ute i naturen bygger muskler och nervtrådar positiva tankar i hjärnan.

 

Ett starkt immunförsvar gör att du har större chans att känna dig pigg och frisk. Rör på dig regelbundet. Ät mer frukt och grönt och krydda din mat med gurkmeja och ingefära. Mörkret och bristen på sol gör att du riskerar att drabbas av brist på D-vitamin. Vilken tur att det är enkelt att välja mat som innehåller D-vitaminer. Fisk som lax, sill och makrill är nyttigt. Det är också viktigt att öka intag av vitamin C under vintern för att hålla igång och stärka immunförsvaret. Du hittar mycket C-vitamin i till exempel nypon, paprika, apelsiner, spenat, guava och olika bärsorter särskilt vinbär. Även zink ökar ditt immunförsvar. Det finns i fisk, skaldjur och pumpakärnor.

 

Många känner extrem trötthet under vinterhalvåret. Det beror på att du rör dig för lite. Det är skadligt att sitta framför datorn flera timmar i sträck. Inomhus sprids smittorna enklare med risk för trötthet, migrän och förkylning. För att slippa huvudvärk ska du dricka vatten regelbundet och ta en en promenad utomhus varje dag helst när det är ljust ute. Om det är kallt så blir du inte sjuk av kylan. Men du måste klä dig ordentligt med varm tröja, halsduk, handskar och mössa särskilt när när det blåser kallt och temperaturen kryper under nollstrecket.

 

Den bästa medicinen mot negativa tankar är att vistas ute i dagsljuset. Ta en långpromenad på helgen när det är sol. Om du inte har råd att resa på solsemester kan du investera i specialanpassade lampor som ger ljusterapi som motverkar vinterdepression. Lyssna på avstressande och behaglig musik i hörlurarna samtidigt som en kär vän ger dig massage. Det är nämligen bra för humöret att vara social och aktiv. Umgås med andra och ta vara på trevliga stunder. Hitta någon lämplig vintersport tillsammans med goda vänner.

 

Finns det något bättre än att dricka varm choklad och äta goda smörgåsar utomhus under vinterhalvåret. Det ger hög mysfaktor att smaka frukt en solig vinterdag i sällskap av nära och kära. Håll ut i vintermörkret. Efter den 21 december vänder det och vi går åter mot ljusare tider.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0