help

Nr 5/2017
textbearbetning JB
 
Beatles gjorde en oväntad stor succé med första långfilmen A Hard Days Night. När det var dags att börja filma uppföljaren fanns det inget färdigt manus. Det enda som var klart var att filmen skulle lanseras med titeln Eight Arms To Hold You. Men John Lennon och Paul McCartney hade ingen större lust att skriva en låt med en sådan tramsig titel.
 
 
Regissören Richard Lester ville ha minst åtta nya Beatles-sånger i filmen men hittade ingen låt som hade en säljande filmtitel. Men efter sju veckors filmande beslöt Lester att kalla filmen för Help kanske på grund av filmprojektets hafsiga och planlösa karaktär. 

 Titellåten Help, som är skriven nästan enbart av Lennon, var från början en känslig ballad. Men eftersom Beatles behövde en ny topphit gjordes melodin om till en käck poplåt i ett högre tempo med starka gitarrer, stämsång och häftigt trumspel. Lennon var senare missnöjd med att känslan bakom orden försvann när den förvandlades till en snabb popsång. Men John hade gjort samma kompromiss med balladerna Please, Please Me och She Love You som spelades in i uptempo versioner och hamnade högst upp på topplistorna.

 

Texten och den enkla melodin skrev John som ett rop på hjälp när han mentalt utmattad efter två års oavbrutet turnerande kände sig ensam och isolerad i sitt stora herrgårdsliknande hus. Lennons äktenskap led svårt av turnélivets frosseri med callgirls och groupies. Han fick varken förståelse eller stöd från sin trogna och tillgivna hustru Cynthia. Hon var djupt besviken och äcklades av hans otrohetsaffärer och avskydde Johns ständiga behov av droger. Missbruket gjorde att Lennon tappade förmågan att skriva poplåtar med direkt hitkänsla. Det blev istället enkla toner i lugnt tempo med inåtvända och grubblande texter. Ian MacDonald skriver i boken En Revolution i Huvudet att: ”Texten till Help är en sammanfattning av Lennons elände och markerar ett vägval i hans liv. Skalet som han gömt sina känslor innanför alltsedan moderns död hade till sist spruckit”

 

Johns utmattningsdepression och sorg bidrog till en mental obalans som skulle växa till oerhörda dimensioner under de kommande åren. 1966 träffade John avantgardekonstnären, fredsaktivisten och radikala feministen Yoko Ono. Hon byggde upp Johns självförtroende men gjorde honom samtidigt totalt beroende av hennes sällskap. När det var dags att spela in Beatles White Album var Yoko med i studion och framförde synpunkter. Det skapade irritation bland personal, tekniker och producent. Paul McCartney kom då med det förlösande förslaget att de skulle spela in skivan i separata lokaler. Därmed hade Beatles splittring tagit sin början.

 

1967 dör deras manager Brian Epstein av en överdos. Beatles bolag och musikrättigheter hamnade i kaos med risk för konkurs vilket tog ett flertal advokater och affärsjurister lång tid att reda ut. Allen Klein var en hård förhandlare som med maffialiknande metoder pressat skivbolagen att betala högre ersättningar för artister som Bobby Darin, Sam Cooke och Rolling Stones. Samtidigt skrev han över artisternas musikrättigheter till sitt eget bolag vilket gjorde att han fick sparken av Mick Jagger 1970. Men John Lennon, George Harrison och Ringo Starr tog hjälp av Allen Klein när Beatles splittrades. Paul McCartney, som avskydde Kleins tomma löften, valde sin egen svärfar som ekonomiskt rådgivare och skrev en passning till Klein i låten You Never Give Me Your Money som finns med på albumet Abbey Road.

 

 
När Allen Klein försökte frysa pengarna som George Harrison spelat in till UNICEF och samtidigt föreslog att John Lennon skulle uppträda på scen utan Yoko Ono åkte Klein ut med fötterna före och allt ekonomiskt samarbete upphörde. Men när John och Yoko fick problem med äktenskapet tvingade hon Lennon att bosätta sig på västkusten med utvalda älskarinnan My Pang. John ville ha en nystart på sin karriär och tog åter kontakt med Allen Klein som finansierade inspelningen av ett coveralbum med klassisk rock n roll-musik producerad av Phil Spector. Plattan är ett mästerverk men inspelningen var minst sagt händelserik. Anarki, dårskap och droger blandades med genial disciplin och demonisk ljudproduktion. Plattan sålde relativt dåligt och Lennon höll på att supa ihjäl sig av ren besvikelse. Johns vänner och älskarinna vädjade till Yoko att hjälpa den stackars Lennon ur missbruket. När Yoko av en slump hörde Help med Beatles i en bilradio såg hon det som ett tecken och skickade ett telegram till John med texten: Come back Home. Yes it´s time. I will Help and Love you.

 

Redan 1968 fattade hårdrockgruppen Deep Purple att låten Help blir djupare om den spelas som en ballad. Den australiska sångaren John Farnham gjorde också en stark rockballad av John Lennons text. 1989 spelade tjejtrion Bananarama in en skojfrisk parodi i högt tempo tillsammans med humorgruppen Comic Relief. Den amerikanska sångerskan Tina Turner som blivit misshandlad, sextrakasserad och våldtagen av musikproducenter gör en gripade coverversion av Help.
   I videon går det att utläsa en uppmaning till oss alla att protestera och straffa de fula fiskar som tafsar, kränker och förpestar tillvaron med härskarteknik och kriminella handlingar. Låt oss hoppas att upprop i artiklar och sociala medier sprider positiva tankar och skapar ett medmänskligt samhälle.


When I was younger so much younger than today
I never needed anybody’s help in any way
But now these days are gone and I’m not so self assured
Now I find I’ve changed my mind, I’ve opened up the doors

 

Help me if you can, I’m feeling down
And I do appreciate you being ‘round
Help me get my feet back on the ground
Won’t you please, please help me?

 

And now my life has changed in oh so many ways
My independence seems to vanish in the haze
But ev’ry now and then I feel so insecure
I know that I just need you like I’ve never done before

 

Help me if you can, I’m feeling down
And I do appreciate you being ‘round
Help me get my feet back on the ground
Won’t you please, please help me?

 

When I was younger, so much younger than today
I never needed anybody’s help in any way
But now these days are gone and I’m not so self assured
Now I find I’ve changed my mind, I’ve opened up the doors

 

Help me if you can, I’m feeling down
And I do appreciate you being ‘round
Help me get my feet back on the ground
Won’t you please, please help me?


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0