pinsamma vuvuzela

Nr 5/2017
text JOSEPH KÖNIG
 
 
Vuvuzela eller stadiontuta, även kallad lepatata Mambu på det sydafrikanska minioritetsspråket Tswana, är en knappt meterlång, smal sydafrikansk trumpet som är populär bland sydafrikanska fotbollssupportrar. Tutandet sker under hela matchen, men framförallt under den sista kvarten tutas det unisont för att störa motståndarlaget.

 Vuvuzelorna har blivit kritiserade bland annat för att de kan orsaka hörselskador, men också för att vara en säkerhetsrisk när åskådarna får svårt att höra säkerhetsmeddelanden i högtalarsystemen,och till och med för att öka risken för spridning av förkylnings- och influensabaciller och virus i en större omfattning än hosta och skrik.

 

Framförallt är det dock TV-publiken och åskådare som uppfattar ljudet som störande. Det försvårar också den verbala kommunikationen mellan spelarna på planen och mellan domarna och spelarna. Dessa är dock normalt vana att inte kunna kommunicera verbalt när de spelar större matcher eftersom dessa alltid har ett störande bakgrundsljud från åskådarna. Sportbladet har använt beteckningen ”helvetestutan” för vuvuzelan.
Vuvuzelor har efter fotbolls-VM 2010 blivit förbjudna på många håll både i och utanför Afrika, bland annat i UEFA-matcher såsom Champions League och fotbolls-EM 2012, samt en del andra ligor och turneringar i diverse sporter. Ett antal arenor runt om i världen, inte minst i USA och Storbritannien har förbjudit dem.

 

Att ha sånt här på arenorna är lika korkat som alla instrument. Under och inför världsmästerskapet i fotboll 2010 i Sydafrika fick vuvuzelan internationell uppmärksamhet. Det talades om att förbjuda vuvuzelan under turneringen av flera olika anledningar, framförallt för att de är störande, för att de skulle kunna användas som tillhygge och för att de skulle kunna användas för att visa otillbörlig reklam. Internationella fotbollsförbundet, FIFA, beslutade till slut att tillåta vuvuzelor som är kortare än en meter. Bland annat FIFA-presidenten Sepp Blatter var emot att förbjuda vuvuzelan med orden ”Vi ska inte försöka europisera ett afrikanskt fotbolls-VM”. Flera spelare och ledare uttalade sig negativt till vuvuzelan.
Det låter så illa så jag stänger av ljudet hemma.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0