Psykiatriveckan

Nr 5/2017
text & foto CHRISTINA ERICSSON
 

...har gått av stapeln och årets tema var: Våga prata. Denna vecka som är inriktad på psykisk ohälsa arrangeras på flera håll i Sverige, från söder till norr, sedan 2010. Uppmärksamheten blir mer och mer för varje år. Det är en vecka för ökad kunskap, hopp och samtal. I hela Blekinge kunde man vara med och lyssna på olika seminarier och ta del av olika kulturarrangemang och mötesplatser där det pratades om psykisk ohälsa.

 

Jag besökte Konsthallen i Karlskrona som hade samlat många utställare och hade också några föreläsare bl.a av Marcus Cato - Fyra steg till lycka som handlade om hur man kan förneka sitt inre och bara mala på i livet och slutligen hamna vid en punkt där man inte längre orkar leva för man har tappat meningen med livet. Marcuc som höll i den föreläsningen berättade om sin vändpunkt och vägen tillbaka till ett liv med mening.

 

Några andra som ställde ut där var Jobbcenter som berättade om de aktiviteter som man kan vara med på, t ex vandring eller om man vill ha hjälp med att komma in på utbildning eller in i jobb. Träffpunkten var där och visade upp sitt utbud av aktiviteter i huset. Marie Svensson, hälsocoachen, talade om sitt projekt som vänder sig till de som vill ha hjälp med att komma igång med träning och stresshantering för ett bättre mående. Christoffer Olsson informerade om gruppverksamheterna. Och som grädde på moset uppträdde musikgruppen. Vicket klös det var i dem! 

 Flera som var där: Svenska kyrkan, Äldreomsorgen, Litorina och SFI som hjälper invandrare att komma in i våran kultur m m. Där fanns verkligen något för alla i olika skeden i livet.
 Så det var med lätta steg jag lämnade Konsthallen i en trygg känsla om att ingen blir lämnad utanför.

 

Mellanvården visade också upp sig i sina lokaler och där berättade Mikael Frostensson om vad Dagvården betytt för honom i sin väg tillbaka från utbrändhet. Psykisk ohälsa är ett stort område med olika åldrar och olika bakgrund men det visade sig att det finns täckning för olika skeden i livet. Det sköna var att se att det är inga tvära gränser mellan aktörerna utan det är smidiga övergångar.

 

So, till we meet again, next year!


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0