Avtryck i historien

Nr 3/2017
text & foto CHRISTINA ERICSSON
 
 
Tänk! Vi gör historia allihop. Tillsammans med våra vänner i ett umgänge skapar vi historia, när vi sedan efteråt tänker tillbaka.Vissa skriver ner dagens händelser i dagböcker, och även sina tankar man haft för dagen som blir lite filosofisk historia. Men genom att berätta så förs historien också vidare.

 

Vanliga medelsvenssons “skriver“ historia genom vardag-ligheter. Allt är inte kungar och krig. Det är VI, här och nu, som gör avtryck i historien med att vi är dom vi är. Varje dag börjar med ett oskrivet blad och slutar med ett fulltecknat om DIG och MIG. Släktforskning inte minst ger en person en chans att få veta om sina anförvanters när, var och hur.

 

Egentligen kanske vi borde tänka på vad vi lämnar efter oss till våra efterlevande. Fundera lite om vad vi vill att andra ska komma ihåg om just dig. Det kan i bra fall få oss att lösa pro-blem på ett bättre sätt. Att lösa problem, stora som små, gör att vi får en beprövad erfarenhet som vi kan spara till efterlevande. Så gör vi avtryck i historien.

 

Sen kommer vi till de tillfällen som vi inte vill ha med i historien. När vi ställt till det och vill gå tillbaka och ändra. Men vi får inte ångra ihjäl oss. Man måste gå vidare och förlåta sig själv. Och det bästa man kan göra mot sig själv är väl att förlåta andra när utfallet inte blev som tänkt istället för att bli bitter. Det handlar om att göra om och lära av misstagen. Om OM funnits hur hade historian sett ut då? Där är jag just nu! OM jag bara gjort annorlunda. Men är det för att jag har det för bra? Välfärdsproblem kanske?

 

Det finns så mycket möjligheter nu för tiden att det blir svårt att bestämma sig. Hur kommer våra efterlevande att se på vår nutid i framtiden? Ajaj. Ytterligare ett OM! Man vill veta resultatet innan det hänt. Då kanske det blir ingenting. Och då blir det inte alls kul. För om man vågar chansa lite så är mycket vunnet för att fixa sig erfarenhet. I alla fall något att skriva om i sin dagbok, att spara till framtiden för att då gå tillbaka i historien och få sig ett stort garv om det är dråpligt. Eller bara njuta av svunna tider.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0