bortskämde Ronald

Nr 3/2017
text MATTIAS KARLSSON
 

Ronald har genom de senaste åren ägt en raggarbil. Han fick den i födelsedagspresent av sina rika föräldrar. Varje dag kör han runt med den i staden Helsingborg i Skåne. Ibland har han samlat ihop sitt så kallade gäng som består av ytterliggare tre män vid namn James, Daniel och Herkules. Ronald har en punkarfisyr nämligen en svart tuppkamm och hans armar är heltäckta av tatureringar. Han har dessutom två stycken tatureringar på huvudet. De tatureringar föreställer en dödskalle och en brunfärgad liten orm. Ronald är 30 år gammal men enligt andra människors omdömer är han som en omogen 3-åring.

 

Ronald jobbar som en studiogitarrist och är ganska skicklig på att spela gitarr både akustiskt och elektriskt. Han får in en del pengar på det. Men trots att han har både jobb och inkomst är han ganska bortskämd eftersom han bor hemma hos sina föräldrar Gert och Madeleine. Han har svårt att få en lägenhet eftersom han har blivit vräckt ett flertal gånger pågrund av för mycket oväsen både på dagar och sena kvällar. Det var trots allt närmare 10 år sedan han blev vräckt sista gången när han hade bjudit hem ett par polare på en fest med en ganska hög dunkande ljudvolym vid 03:00 som fick hans grannar att resa sig upp ifrån sina sängar. En granne knackade till och med på och sa något hotsamt men ångrade sig sedan när han fick en rak höger av en gäst som heter Nicklas. Men Ronald har de senaste åren dragit ner rejält på festerna eftersom han har blivit tröttare de senaste åren pågrund av ett flertal omständigheter.Förutom tröttheten har hans föräldrar förbjudit honom att ha någon stor fest pågrund av hans umgänge som kanske inte är det bästa precis. En gång hittade Madeleine tabletter på deras lilla toalett efter en fest och då började hon just funderar på Ronalds umgänge sedan dess har hon förbjudit honom att ha fest. Gert bryr sig inte särskilt mycket var Ronald sysslar med eftersom han har själv ganska stora problem med sig själv han vet nämligen inte vem han själv är. Utseendemässigt är Ronald mycket lik Gert. Gert har dock långt blont hår och bara två stycken tatureringar.

 

Ronald står ute i det lilla ganska slitna gargaget och meka med en epa tracktor som han hittade på soptippen igår kväll. Det är en annan hobby han har, att meka med gamla bilar och mopeder. Vilket han tycker är både tufft och roligt. Ibland är han med om att folk går förbi och flinar åt honom då bruka han svara med knyten näve. En gång blev han anmäld för hot pågrund av sin knytna näve. När det ha gått en timme känner Ronald att han inte orka att meka mer och gå återigen in i huset. Huset de bor i är stort och gammalt. Ronald öppnar utedörren till huset som är brun och nerklottrad det står ord som Volvo äger och så vidare. Madeleine bryr sig om Ronald och Gert är tvärtemot. En gång när Ronald till exempel kom hem från skolan med betyget A hyllade Madeleine medans Gert sa bara ok vem bryr sig. Ronald går mot sitt rum och slår igen dörren hårt och den flyger upp igen. Ronald stönar och stänger återigen dörren med en någonlunda försiktighet så att den inte ska flyga upp igen. Han går fram till sitt dataskrivbord som ser slitet ut och även det är fullt av klotter. Han stänger på den bärbara datorn som står på skrivbordet och gå in och kollar sin Facebook. Datorn stängs av. Fan också skriker Ronald till. Batteriet behövs laddas. Han går bestämt fram till batterisladden och för in den i vägguttaget det blixtar till i uttaget men som tur är uppstår ingen brand.

 

Det knackar på hans dörr. Det är hans mamma som står på andra sidan. Madeleine säger: Ursäkta om jag stör men det är mat. Klockan är nämligen 17:00 och det är dags för kvällsmat. Ronald blir någonlunda irriterad när han ser maten. Det är nämligen snabbmat köpt ifrån en Thairesturang. Ronald är inte särskilt förtjust i Thaimat eftersom det är ganska starkt. Madeleine och Gert sitter ner vid det vita runda bordet. Ronald säger: Inte Thai mat nu igen, vi hade ju det igår. Håll truten pojk skriker Gert till. Madeleine säger med en liten ledsen ton: Jag orka inte alltid laga mat så om det inte passa herrn kan du laga mat i fortsättningen. Ronald blir tyst och säger inget mer om Thaimaten. Köket som de befinner sig i är litet med gula fula och gamla tapetter och ett rött nylagt golv. Alla tre tar varsin starköl till maten eftersom det är Fredag. Gert säger: Idag är det veckans bästa dag äntligen är jag ledig ifrån skitjobbet i två dagar. Gert jobbar som städare på en skola vilket han inte är särkilt nöjd över. Gert har dock svårt att få något annat jobb pågrund av sin missade skolgång. Han slutade skolan efter sjätte klass då han sa: Hejdå töntar och plugghästar och körde iväg med en sliten volvo trots avsaknad av körkort. Han satt aldrig mer sin fot i skolan. Madeleine har dock mer inkomst eftersom hon jobbar som ekonomisk rådgivare och hjälper folk med ekonomiska problem med sin rådgivning. De äter upp maten och dricker upp drickan. Gert berättar ett skämt men ingen skratta. Han skämtade nämligen om något som inte var roligt. Gert säger bestämt: Men skratta då för tusan era tråkmånsar. Både Ronald och Madeleine gör ett ganska tillgjort skratt eftersom de annars vet vilka konsekvenser som sker.

 

När de ätit klart lämnar både Ronald och Gert bordet och det sluta med som det bruka att Madeleine får göra i ordning köket och diska allt. Gert och Ronald befinner sig i vardagsrummet med TV:n på högsta volym. De tittar på fotboll. Det blir mål och de hurra högt och skriker heja Sverige, heja Sverige. Madeleine kan höra dem ända in i köket. När Madeleine har diskat och allt, går hon ut med en sur min till både Gert och Ronald och skriker: Jag är så trött på att jag alltid ska göra i ordning i köket medans ni sitter där och glor på TV eller gör något annat, nu får ni väl skärpa er. Gert säger högt: Håll truten kärring, det är ditt jobb och ingen annans. Ronald och Gert fortsätter att titta på TV:n. Madeleine bli nu så arg att hon gå fram till sladduttaget och sliter ut sladden. Ronald skriker: Men vad fan håller du på med? Gert säger: Bra inställning Ronald, vad håller du på med kärring. Madeleine sluta dock inte att vara arg utan hon ta även fjärrkontrollen till både TV:n och boxen, springer sedan iväg. Gert skriker: Men nu jävlar och springer efter. Madeleine orkar dock inte springa hela tiden utan måste stanna upp. Gert springer fram och ta tag i henne och säger: Ge mig de förbaskade fjärrkontrollerna annars jävlar. Madeleine förbereder sig för strid och säger: Innan vadå? Gert ta kontrollen ur de små händerna som Madeleine har. Han vet att hon inte vågar slå till honom med just tanken på vad som har hänt tidigare när hon har slagit honom. Gert är nämligen ganska stark i sina armar. När Gert har gått tillbaka till TV:n har Ronald gått iväg till sitt rum igen. Gert skriker glatt: Ronald var tog du vägen? Jag har fått igång TV:n igen. Ronald ta fart och springer tillbaka till vardagsrummet. Ronald och Gert sitter där återigen i soffan och bara softa medans Madeleine får göra allt annat. Tillslut går Madeleine till sängs. Klockan är så sent som 01:00 och hon är först i sängen, sedan Ronald och slutligen Gert som ha somnat på soffan. En vecka senare har Madeleine tagit ett beslut att det är dags för Ronald att flytta ut igen eftersom hon är trött på att behöva passa på honom och ge honom mat och sånt trots att Ronald har en inkomst.

 

När Ronald stiger upp ifrån sin säng just den dagen står Madeleine i hans rum. Ronald säger inget mer än godmorgon och hon fortsätter: Godmorgon Ronald jag skulle vilja prata med dig en stund. Ronald säger tyst: Vad fan är det nu och följer efter Madeleine. Det går in i ett rum som ser ut som ett förråd med mängder av saker som till exempel en gammal rödfärgad Game Boy och andra tekniska prylar. Madeleine säger: Stanna här så länge så hämta jag Gert, det är dags för vårat första familjemöte angående brister. Gert sitter på soffan och slappa återigen framför TV:n. Madeleine går till vardagsrummet och härma en militär genom att säga: Givvakt. Gert blir rädd och hoppa upp ifrån soffan eftersom han var så fokuserad på TV:n. Helvete vad du skräms säger han med en grinig och ganska sur blick till Madeleine. Madeleine får slita ut honom ifrån vardagsrummet eftersom han vägrar att slita sig ifrån soffan. Gert slår henne och skriker hemska ord under tiden som hon släpa honom på marken. Ronald står under tiden kvar i förrådet och underhåller sig själv en stund med Game Boy och spelet Game & Watch Gallery. Det är nämligen Ronalds gamla Game Boy som ligger i förrådet som han använder när han var yngre typ tills han var åtta år. Sedan dess har den bara legat i förrådet och samlat damm.
 När alla tre är samlade säger Madeleine: Jag välkomna er här och nu till vårat första familjemöte. Gert säger: Vad fan ska vi med det till? Madeleine säger: Den första punkten jag ska ta upp är att jag börjar blir trött på att jag ska behöva göra det mesta i hemmet. Jag har fått nog. Nu får det vara slut med det här. Jag vill ha en lösning här och nu. Varken Ronald eller Gert säger något. Okej säger Madeleine, jag går vidare till nästa punkt så får ni tid att tänka på det. Nästa punkt som jag har på hjärtat är att jag vill att Ronald ska flytta ut eftersom jag är trött på att känna mig utnyttjad han har ju både jobb och inkomst. Gert håller faktiskt med på den punkten. De sluta med att de köper ett hus till Ronald för 1 miljon kronor eftersom han inte vill bor i en lägenhet igen. Huset ligger utanför Helsingborg eftersom han vill ha ett kort avstånd till sina föräldrar. Ronald tyckte först att det var en dålig idé av sin mamma men han ändrade ganska fort omdömet. Ronald har börjat tröttna på att bo hemma hos sina föräldrar och någon dag kommer de att dö och då måste han klara sig själv. Gert hjälper till mer i hemmet eftersom Madeleine hotade honom med en skilsmässa och då gav sig Gert, han älskar nämligen henne oerhört mycket och skulle blir helt förkrossad om de skilde sig. I dagsläget hjälper även Gert till i hemmet.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0