En skunk som husdjur

Nr 3/2017
text & foto FREDRIK SAMUELSSON
 
 
En kompis har ett intressant och exotiskt husdjur. Det är en skunk. Skunken är ett rovdjur och räknas ofta i släktet grävlingar. Normalt sett kan man inte ha skunkar som husdjur men i det här fallet gjordes ett undantag. 

 Skunken heter Sten. Den hade ett amerikanskt namn förut men det är bytt. Sten är ungefär 4 år och köptes som en liten skunkbebis och är nu vuxen.
 Kompisen har tidigare bott i USA och det var där han köpte skunken. På en del ställen i USA är det ganska vanligt med skunkar som husdjur. Redan vid köpet var körtlarna som producerar det som luktar illa, borttagna. Det hade varit svårt för människorna som äger djuret annars. Fisa kan den göra ibland men det luktar inte så illa.

 

Skunken är tämligen social och den tycker mycket om när man leker med den. Den älskar om man går ner på alla och knackar i golvet. Då brukar skunken göra likadant med tassarna och så springer den och leker tafatt.
 Den gillar att bli klappad och kelad med också. Ibland när skunken är riktigt glad och nöjd så har den ett läte som låter som en katts spinnande. När skunken blir arg eller upprörd har den ett gällt skrikande läte. Den tycker till exempel inte om när man rör svansen.

 

Skunken gillar kött men äter också frukter och potatis och sådant. När Sten är hungrig brukar han göra små gnäll-ljud för att visa att han vill ha mat. Stens favoritmat är kokt potatis med små kotlettbitar i. Då går maten åt som smör. Skunken får aldrig äta godis eftersom det är farligt för dem, speciellt choklad.
 Den är rumsren och gör sina behov i en större plastlåda. Det är tidningspapper och sågspån i botten i lådan så den är lättstädad.
 Skunken har klor på sina tassar som ser vassa ut, men de är inte så vassa egentligen. Tänderna är någorlunda vassa eftersom de är rovdjur men normalt sett bits inte skunkar.

 

Ibland så är skunken utomhus på villatomten. Då brukar den ha ett mindre koppel så den inte springer sin väg. Den gillar att vara utomhus. Det finns så många intressanta dofter och en massa gropar att gräva. Han som äger skunken har gjort flera hål som den kan gräva i.
 Grannarna som bor bredvid kompisens hus tycker det är spännande med ett sådant ovanligt djur. En del av grannarna har ibland gett skunken leksaker. Sten leker med dem ofta och ibland kan han bli grinig om han inte hittar dem.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0