ångestskolan

Nr 1/2017
text CHRISTINA ERICSSON
 
 
I november förra året var jag på en föreläsning av en kille som heter Eric Bergström. Han berättade sin True Story om att leva med social fobi. Denna kille har också startat Ångestskolan på webben och facebook där han gör svåra ämnen lätta att förstå. Den har som uppgift att göra psykisk ohälsa begriplig. Istället för tunga texter skapar han pedagogiska filmer och blogginlägg, samt gör föreläsningar.

 

Sin föreläsning börjar han med att berätta att han föddes med namnet Jonathan, men han stammade svårt och då var det inte lätt att tala om vad han hette när han skulle hälsa på folk så han bytte till sitt andranamn Eric när han slutade gymnasiet. Det var mycket lättare att säga. Eric berättar om sin ungdomstid med att sitta hemma och spela tv-spel istället för att vara med kompisar. Hans stamning gjorde att han isolerade sig och utvecklade social fobi.

 

Eric berättar att efter gymnasiet så väljer han att gå på Arbetsförmedlingens program för att slippa utsättas för människor i möjligaste mån. Men det kommer ändå en vändpunkt i hans liv berättar Eric då han bestämmer sig för att börja studera. Det är då han byter till sitt andranamn Eric. Det är betydligt lättare att uttala. I samma veva börjar han googla på YouTube och träffar där på andra personer med psykiska besvär och läser böcker om personlig utveckling. Då förstår han att han är inte ensam om sina rädslor. Sakta men säkert börjar han träna sig i sociala situationer tillsammans med sina vänner.

 

Rädslan att göra bort sig tog nästan femton år av hans liv och han vill nu hjälpa andra med sin „skola“ att man är inte ensam. Och även till anhöriga och vänner till personer med psykisk ohälsa, så att dem kan få förståelse och „verktyg“ att hjälpa drabbade.

 

Han vill också inspirera andra killar att det är helt ok att prata om ångest och psykisk ohälsa. Bilden i media om machokillar vill han bryta genom att själv prata om sina känslor och därigenom få andra att våga detsamma. “För killar har också känslor“.

 

Denna föreläsning blev en vändpunkt för mig själv. Äntligen någon som pratar om ångest på ett lättfattligt sätt. När jag kom hem gick jag in på hans hemsida och upptäckte massor av korta filmer och e-böcker att läsa om allt från ADHD till panikångest. Jag gillar honom även på facebook och får dagligen tänkvärda citat som stärker och ibland en kort film om något som lär en att hantera sina eller andras psykiska problem.

 

Hemsida: www.angestskolan.se
Facebook: Ångestskolan
Instagram: @angestskolan.se
YouTube: Ångestskolan


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0