Hälsocoachen marre

Nr 1/2017
text & foto CHRISTINA ERICSSON
 

Nu har jag träffat Marre (Marie Svensson) som ska vara anställd som hälsocoach för brukare i kommunen. I höstas lämnade hon in en projektansökan, för andra gången, om att få göra detta då hon och många med henne är övertygade om att bara medicin hjälper inte. Efter att själv drabbats av psykisk ohälsa och vägen tillbaka så blev hon än mer övertygad om att detta är något för bru-kare att få ta del av.

 

Som hälsocoach hjälper hon till med rådgivning om kost och motion, och något som också är viktigt: hjälp med stresshantering och avslappning. På våran träff berättade hon hon lite om sig själv t ex att hon utbildade sig till skötare först och jobbade då i Malmö på Psykakuten där. Men hon längtade hem och väl här började hon som boendestödjare i kommunen. Hennes stora intresse för hälsa och vägen dit fick henne att utbilda sig till hälsocoach på distans under tiden hon jobbade. Sen fick hon barn och drabbades efter ett tag av bröstcancer. Under den tiden hade hon stor nytta av sina kunskaper som hälsocoach för återhämtningen.

 

Detta projekt varar i ett halvår till att börja med och förhoppningsvis blir det en fortsättning. Marre har för närvarande elva deltagare som har olika drömmar och behov om vad de vill få hjälp med. Hon berättar att alla är väldigt motiverade att göra förändringar i sin livsstil för att må bättre som inte mediciner kan göra på samma sätt. Marre betonar vikten av rätt kost, motion, sömn och också att lära sig hantera stressen i sitt liv med olika avslappningsövningar och mindfulness. Marre träffar sina adepter en gång i veckan i en och en halv timme i sex månader. Utöver det får de ”hemläxor”. Deltagarna jobbar med ett eller högst två mål under dessa sex månader. Efter tre månader görs en avstämning för att se om de är på rätt väg.

 

Lotta och Marre
En av deltagarna, som heter Lotta, berättar att hon blev väldigt glad över denna chans. Hon vill få hjälp med kosten och motionen. Så i ett första skede så får hon föra matdagbok under en vecka. Sen går de igenom tillsammans hur Lotta kan göra ändringar. Utöver det ska hon börja med promenader. Att få lära sig hantera stress och göra avslappningsövningar är också viktigt tycker Lotta.

 

Vi får hoppas att det blir en fortsättning att få personlig rådgivning och uppföljning av en hälsocoach på detta sätt. Det finns att få tillgång till sånt här på gymmen bl.a. men hu vad det kostar då.

 

 
 

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0