Karlskrona, bro

Nr 1/2017
text & foto OLA WARRINGER
 
Den gamla Saltöbron
Förut gick det bara att ta sig över Saltsösund med båt och det gjorde att ett flertal ungomdar sysselsatte sig med att skjutsa folk från Ekholmen och Björkholmen till Saltö. Man betalade vanligtvis mellan fem till tio öre. Detta var vanligast under sommaren då man ofta reste till Saltö för att plocka bär eller bada. Senare så bestämdes det att Saltö skulle tillhöra staden Karlskrona och då la en en bankman vid namn J.A Magnusson en motion om att bygga en bro, den första 1 April 1900 lämnades en motion in om att en bro skulle byggas mellan Ekholmen och Saltö. Bron skulle mäta 30m lång och 6m bred och bestod mestadels utav armeringsjärn och betong. Bron skulle resultera i att industrin och helst fiskeindustrin skulle få en exceptionell tillväxt. Året 1918 stod bron klar och var redo för invigning det skulle dock dröja till 1920 innan den öppnades för allmänheten.
 
 

Den nya Saltöbron.
Medans tiden gick och Saltsö utvecklades mer och mer med fiskeindustrin, som byggdes ut, flera villor samt bostadshus så behövdes det en bättre broförbindelse. Så man bestämde tillslut att man skulle anlägga en nyare och bättre bro. Man valde att bygga bron mellan Björkholmen och Saltö. Man började med att bygga bron den 2 december 1963 och den stod klar den 1 juli 1965.
 
 

Ekholmsbron byggdes 1905 och var klar 1906. Materialet man använde var mestadels utav stål och trä. Man valde dock att bygga om bron 1974 till vägbro så även bilar kunde använda sig utav den.
 

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0