Varulvar

Nr 1/2017
text & foto FREDRIK SAMUELSSON
 

Människan som blir varulv kan ha använt magi, blivit biten av en annan varulv eller råkat ut för en förbannelse. Om en människa väl blivit varulv kan han aldrig ändra på det. Det säkraste sättet att ta död på en varulv är genom att skjuta den med en silverkula. Ett annat sätt är att skilja huvudet från kroppen eller att bränna upp varulven.
 Varulven ser mest ut som en stor varg som oftast går upprätt. Men den kan även se ut som en människa med mycket hår på kroppen och vassare tänder än vanligt.
 Det är mest i europa som varulven finns. På andra ställen kan den se ut som en björn men också tiger och andra farliga rovdjur.

 

I Frankrike på 1700 talet fanns det en best som kallades för ”Gevaduanmonstret”. Kyrkan hävdade att det var frågan om en varulv. Det har senare kommit teorier att besten kan ha varit en vanlig varg fast mycket större än de brukar vara. Vissa forskare tror att odjuret kan ha varit en hyena, som importerats från Afrika. Den som slutligen sköt odjuret hade en son som, enligt vittnen, hade en hyena hemma. 

 Att man började tro på varulvar kan ha berott på rabies-smittade vargar som bet folk. Den som fick Rabies bet andra som också blev lika sjuka. Det finns även två olika sjukdomar som båda gör att kroppen har mer hår än vanligt.

Det har gjorts många böcker och filmer med varulvar. Några kända böcker är varulv av författaren Alexandre Dumas, varulvar av förattaren Whitley Strieber, varulvens år av Stephen King och barnboken jag är en varulvsunge av Gunnel Linde.

 

Här är några kända filmer med varulvar i:

* En amerikans varulv i london
* Howling
* Silver bullet
* Wolf
* Dog soldiers
* Van helsing
* Twilight serien

 

Under andra världskriget så hade Hitler en arme som kallades för varulvarna. Det var en elitstyrka som skulle jobba bakom fiendens linjer.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0