Den nya stadsbranden

Nr 4/2017
text MATTIAS KARLSSON

 

Den 17 Juni år 1790 inträffade en stadsbrand på Trossö. Ingen visste att en sådan händelse skulle inträffa igen. Men den 18 Augusti år 2020 hände det.

 

Det var torrt och varmt ute i Karlskrona cirka 30 grader i solen och snustorrt, vilket man främst kunde lägga märke till i Hoglands park. Det hade nämligen inte regnat på cirka två månader och bevattningsförbjud rådde i hela Karlskrona kommun. Brandkåren fick in ett larm om en storbrand i det centrala köpcentret Kronan. Branden hade börjat som en liten brand men på bara 15 minuter hade den spridit sig snabbt över köpcentret. Brandmännen begav sig snabbt till platsen.  
 När de väl var på plats var det övertänt. De försökte med full beredskap att släcka elden men de lyckades inte. Branden förvärrades ännu mer när den spred sig ner till parkeringshuset, eftersom där nere fanns det bilar och när bilarna började brinna exploderade de.

 

Brandkåren kallade på en brandhelikopter ifrån Kallinge. Brandhelikoptern hämtade upp vatten ifrån det närliggande havet Östersjön och kom till platsen. Väl framme flög helikoptern över köpcentret och släppte ner vatten över det. Branden dämpade sig något, men det brann dock fortfarande kraftigt och brandmännen beslutade sig att det inte gick att rädda byggnaden. Efter det beslutet bevattnade dom byggnaderna som låg intill för att förhindrar en eventuell spridning. Kronan brann ner till grunden. Elden spred sig till de övriga byggnaderna runt omkring i rasande fart trots att byggnaderna var bevattnade, det hjälpte liksom inte. Branden blev ganska snart okontrollerad. Byggnad efter byggnad brann ner pågrund av tätheten i Karlskrona. En brandman vid namn Peter Hansson kallade på en brandhelikopter ifrån Växjö. Längs gatorna sprang människor av rädsla och det rådde kaos i hela Karlskrona. Det var så pass allvarligt att folk trampade ner varandra och ambulanserna fick åka ut likaså polisen med full bemanskap.

 

Brandhelikoptern kraschade på vägen till Karlskrona eftersom något blev fel i motorn och den bara stannade, de två brandmännen som satt i helikoptern omkom och därmed tappade Peter kontakten med helikoptern. Peter var en lång och svarthårig brandman i 35 års åldern. Ända sedan Peter var barn hade han velat jobba med det yrket.
 När det har gått cirka åtta timmar stod halva Trossö i brand. Brandmännen fick tillslut kontroll över den stora branden och lyckades släcka den efter cirka 2 veckor. Polishuset, var en av de byggnader som klarade sig.

 

När branden var släkt fick polisen uppdrag att reda ut hur branden började. De undersökte platsen där kronan stod, men det hittade inte orsaken till branden. En polisman vid namn Erik Eriksson , blond och 30 år gammal, misstänkte att branden var anlagd dock saknade han bevis. Poliserna gjorde allt de kunde för att utreda hur branden startade men de hittade aldrig några eller något bevis på hur den startade, trots att det har gått cirka 30 år efter branden startade. En del teori hävdar att branden startade utav torkan som rådde i staden och en annan teori handlar om att den startades av en cigarett i en papperskorg. Författaren Martin Karlsson skrev sedan om händelsen i en historiebok anpassad för högstadiet.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0