Karlskrona Skärgårdsfest 2017

Nr 4/2017
text & foto FREDRIK SAMUELSSON

 

Mellan den 1:e och fram till 6:e augusti var det skärgårdsfest i Karlskrona. Många bra artister spelade på Stortorget och nere vid Hoglands park på eventet Live green.

 

Nytt för mig i år var att jag hjälpte till att skapa Live green festivalen. Som tack fick man ett festivalpass. Det var många som hjälpte till och alla var snälla och trevliga.
 Det hela började den 1 augusti. Den dagen var det Aspö dagen men jag hjälpte till vid live green så jag var aldrig på Aspö. Bland annat byggde vi tält och fixade en typ av sittplats där folk kunde sitta en bit från scenen och ändå se bra. Vi
använde lastpallar som underlag. På det översta sätet hade vi 6x2 pallar. Det mellersta använde vi 4x2 och nedersta 2x2.
 Det gjordes två stycken sådana sittplatser. Den ena var på vänster sida och den andra på höger sida om scenen. Vi hjälptes åt att bära in en riktigt tung bardisk till cafétältet. Den bardisken hade stått på dansstället piraten innan.
 Inne i cafétältet fixade vi två stora bord som skulle användas vid försäljning av juice och annat gott.
 De som arrangerade det hela bjöd på mat och dricka när vi jobbade. Jag hjälpte till mellan klockan 10 och fram till klockan 16. Då var vi klara för dagen och jag cyklade hem.

 

Nästa dag, 2 augusti. Arbetet med Live green fortsatte. Jag kom dit klockan 10 och de andra som hjälpte till kom också vid den tiden.
 Vi jobbade med att klä sittplatserna med skumgummi med överdrag av vattenavisande tyg. Det hade blivit för hårt att sitta annars. Jag hjälpte också till med att klä tygremsor på en metallring. Dessa sattes senare upp och gav färg till festivalen.
 Vi skapade sittplatser med hjälp av gamla bildäck. De kläddes först med skumgummi ovanpå för att göra de lite mjukare att sitta på och sedan kläddes de med coolt tyg för att göra de fina. Däcken placerades i cafétältet.
 Det byggdes en mindre scen inne i cafétältet också. Lite mindre popband skulle spela där inne vid några tillfällen. Vi använde lastpallar som underlag och lade på trasmattor för att det skulle se fint ut.
 Det var väldigt varmt denna dagen och några gånger var man tvungen att gå in i skuggan för att svalka sig. Det gick åt en hel del vatten under dagen också.
 Det mesta av arbetet var klart vid 16 tiden. Det som jag jobbade med då hade dock blivit försenat något men jag stannade kvar tills allt var klart. Klockan var runt 17 då och jag cyklade hem.

 

Nästa dag, 3 augusti. Festivalen startade på allvar denna dagen med invigning på stortorget. Tyvärr var vädret inte på sitt bästa humör utan vid middagstid började det regna och det blev värre framåt kvällen.
 Jag hjälpte till lite vid Live green på förmiddagen. Det skulle vara barn som skulle springa i en tävling. Jag tömde bland annat sopor. Det blev många säckar med tomma McDonalds mål.
 Jag gick inte på invigningen eftersom regnet tilltog och då försvinner en del av feststämningen. Det åskade till och med senare på kvällen.

 

4 augusti. Live Green började den dagen. Jag hjälpte till med soporna även denna dagen. Jag hämtade också festivalpasset så jag kunde gå på konserterna på Stortorget.
 Jag hjälpte till att packa upp saker i fri tältet och hade några vinylskivor som jag skänkte där. De var borta senare på kvällen så någon måste ha gillat dem. Ibland kläderna fanns en cool kortbyxa som jag valde att ta hem. De såg nästan ny ut och passade mig perfekt.

 

Den första konserten jag var på denna dagen var Kleerup. Han spelade klockan 17 på Live green. Det var riktigt bra musik men lite för kort konsert. Efter Kleerups konsert gick jag upp till Stortorget. Där började Peg Parnevik precis spela. Det var riktigt bra konsert även om jag inte hört henne tidigare. Det var mycket folk som diggade musiken. Efter konserten gick jag ner till Hoglands park igen. Där spelade gruppen Perferi. Det var lite punkig rock och det mesta av låtarna var bra. Jag åt en god kladdkaka med överdrag av kola och havssalt i cafétältet. Den var hur god som helst. Efter jag lyssnat på Perferi och ätit upp kladdkakan gick jag upp till Stortorget igen.
 
Där började Jerry Williams spela. Jerry rockade väldigt bra och jag stod och diggade och stampade takten. Några av låtarna skrålade jag med också i refrängen. Jerry hade väldigt lite mellansnack men det gjorde inget. Rock n roll hela vägen var det som gällde. Jag brydde mig inte om att filma något utan tog bara några kort under konserten. 

 Efter Jerrys konsert åt jag en god våffla med banan och honung på. Den var extremt god och jag orkade nästan inte äta upp hela våfflan.
 Klockan 22 äntrade Arash scenen och jag gick bort dit. Det blev en hel del dans och jag och andra hoppade upp och ner till musiken. Om jag hade filmat hade det nog blivit rätt skakig bild.
 Jag hade aldrig hört Arash tidigare men när jag kom hem kollade jag upp honom på Spotify. Det var många bra låtar som spelades på konserten. Efter Arash var klar gick jag ner till Live green igen och lyssnade på Vapenbröder. De kommer från Karlskrona och det var kul att se dem igen (de spelar mest i Stockholm nuförtiden). Det var en del trängsel under konserten och många verkade berusade men det var så bra stämning så det gjorde inget. När konserten var slut hjälpte jag till att städa gräsmattan. Det låg många burkar och flaskor där som jag och några andra slängde i soporna. Sedan cyklade jag hemåt.

 

Nästa dag var lördagen den 5 augusti. Jag var i stan vid 15 tiden. Jag lyssnade på en del band på Live green och gick lite på stan också. Även denna dag hjälpte jag till med soporna nere vid Live green. Jag såg några personer som försökte sno sopsäckar med pantburkar, som tillhörde Live green. Jag sade till en vakt om det hela och han stoppade personerna.
 Vid 18 tiden var jag uppe vid stortorget och såg gruppen Fo&O. De var med i årets melodifestival. Det var många tonårstjejer som gillade Fo&O. De spelade en del bra och en del mindre bra låtar. En okej konsert men inte superbra.
 Jag gick ner till Live green och lyssnade på Mariette. Hon var också med i årets melodifestival. Jag diggade hennes musik mycket och smådansade också lite.

 

Efter att ha sett Mariette gick jag upp till stortorget igen. Där spelade Linnea Henriksson. Jag hade aldrig hört henne förut men gillade musiken. 

 Jag gick ner till Live green igen. Jag åt återigen den goda kladdkakan med kolasåsen och havssaltet. Duon Rebecca & Fiona började spela något försenat. Mycket bra musik och packat med folk på gräsmattan. Tyvärr var det ett gäng som började bråka under konserten och polisen fick ta bort dem och använda handklovar för att inte själva bli slagna. Dessutom ofredades flera tjejer under konserten. Inte ok enligt mig.
 Efter konserten gick jag upp till stortorget där jag lyssnade på gruppen The Sounds. En mycket bra konsert och de spelade sina hitlåtar och de flesta av publiken dansade eller hoppade i takt. Lite för hög bas vid något tillfälle men annars helt perfekt konsert.

 

Efter The Sounds konsert gick jag ner till Live green igen. Där spelade två dj´s som heter Dunderpatrullen/coola kidz. Innan de började spela plockade jag skräp från gräsmattan så ingen skulle skada sig på glasflaskor och annat som var på gräset just då.
 Dunderpatrullen/Coola Kidz spelade elektronisk musik men jag tyckte inte det var så bra musik. Jag gick upp till stortorget i stället och lyssnade på gruppen Stiftelsen.
 De var riktigt bra och det blev allsång vid något tillfälle. Mycket trångt också men det var inga som knuffades eller sådant så det var ok. Efter konserten cyklade jag hemåt.

 

På söndagen den 6 augusti var det sista dagen det var skärgårdsfest. Det var inget i stan men i Kristianopel hade de marknad. Jag var aldrig där eftersom jag hälsade på mina föräldrar den dagen.

 

Som avslutning kan jag säga att jag gillade även årets skärgårdsfest och går gärna nästa år också. Det var spännande att hjälpa till med Live green och jag kan absolut tänka mig att hjälpa till fler gånger.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0