isbjörnar

Nr 3 2018
text och foto Fredrik Samuelsson
 
bild på isbjörnen Knut
 
 

Isbjörnen är ett av de största landrovdjur i världen. Kodiakbjörnen är den enda björnen som kan mäta sig med isbjörnen. På grund av global uppvärmning anses Isbjörnens status som sårbar.

En isbjörnshane kan väga upp till 650 kg. Den tyngsta hanbjörnen som vägst var på 907 kg men det tillhör ovanligheten. Honorna brukar väga omkring 225 men kan väga runt 400-500 kg när de är dräktiga.
Isbjörnens hud är svart men täcks av vit päls. Pälsen är i två olika lager så att djuret inte ska frysa. Pälsens hårstrån är ihåliga för att ge bra isolering mot kyla. Isbjörnen fäller inte sin päls då det blir varmare. Isbjörnen har även ett fettskikt som bevarar värmen. Isbjörnar klarar värme upp till 10 grader. Över det blir de överhettade. När björnen blir äldre brukar pälsen bli mer gulaktig.

 

Isbjörnen har ingen rädsla för människor och räknas som farlig för oss människor. Isbjörnen äter mest kött från sälar och valar. Det händer att den tar fågelägg och olika växter också.


Isbjörnen är snabb och kan komma upp till hastigheter av 40 km i timmen då de springer. Oftast går den lungt i cirka 5 kilometer i timmen. Isbjörnar kan bli upp till 30 år.

Isbjörnarna parar sig mellan April och Juni. Det befruktade ägget vilar i modern fram till Oktober. Om modern inte får tillräckligt med mat under sommaren absoreras ägget och det blir inga ungar.
Ungarna föds omkring januari i ett ide. Ofta brukar 2 eller 3 ungar födas. Det har hänt att det har blivit upp till 4 ungar men det är ovanligt. Ungarna är både döva och blinda när de föds och väger mellan 600 – 900 gram. Efter en månad slår de upp ögonen. Ungarna brukar stanna hos modern i ytterligare 11 månader

 

En isbjörn som blev väldigt känd i media var Knut. Han föddes på Berlin Zoo år 2006 och övergavs av sin mamma. Zoo personal ryckte ut och hämtade ungen. Efter en tid döptes björnen till Knut. Knut var speciell eftersom han var den första isbjörnsungen som fötts och överlevt på Berlins Zoo på 50 år. Knut dog tyvärr år 2011 på grund av förgiftning och hjärnhinneinflammation. Polisen hittade aldrig förövaren.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0