visit på lantbruksskolan

Nr 3 2018
Text och foto Christina Ericsson
 
 

I april var vi ett gäng från Träffpunkten som gjorde ett besök på
Lantbruksskolan i Bräkne-hoby.
Ingela och Jonatan körde oss i två bilar.
Väl framme möttes vi upp av Susanne som var den på skolan som skulle visa oss runt. Hon var egentligen kurator på skolan men hade denna uppgift också, att visa grupper som kom på besök. Där fick personalen vara lite allt i allo berättade hon.
Det första hon berättade var om rökförbudet på skolans område, för några av oss rökte ju, så rökarna fick vackert ställa sig vid en busshållplats som låg utanför området.

 

Susanne berättade om skolan och dess elever, hälften ( ett 60-tal) bodde på skolans internat och dem andra pendlade. Man fick söka dit som elev tills det år man fyllt tjugo, så skolans utbildning är för ungdomar i gymnasieålder. Skolan har olika inriktningar, såsom skog, skördelantbruk, hästhållning, kor och får och dessutom lite hundhållning för den med egen hund. En del elever har egen häst med sig men skolan har också några egna bl a en arbetshäst att köra med i skogen.
En kille som heter Roger i vårat gäng hade aldrig klappat en häst förut så han tog chansen nu och blev väldigt nöjd.

 

Susanne visade oss fåren med sina lammungar, herregud så söta. Det var en och samma pappa till lammen sen byttes baggen ut till nästa säsong. Sen fick vi se kalvarna, bl a en som bara var några timmar gammal. När kalvarna blivit något dygn gammalt så skildes den från sin mamma fick vi höra, sen fick kalven istället vara tillsammans med andra kalvar ( om man var blivande mjölkko), där fanns även köttkor också.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi fick se griskultingar, de var bara någon vecka gamla. Susanne berättade att när kultingarna diar så skriker de för att suggan ska höra dem och vara försiktig, för det är lätt hänt att hon lägger sig på någon annars.

 

Avslutningsvis fick vi se traktorerna, de hade från gammalt till det allra nyaste. Där var det många av oss som passade på att sätta sig bakom ratten, men vi fick inte köra själva utan bara sitta och känna hur det skulle kunna vara på riktigt. De nyaste var gigantiska med gps i för att kunna så och ploga så bra som möjligt.
Efter allt detta gick vi till skolans matsal där vi blev bjudna på en god smörgås och kaffe. Nöjda med dagen åkte vi sedan hemåt.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0