Eldkvarn

nr 1 2018
text Fredrik Samuelsson
 
 

Eldkvarn är en musikgrupp som bildades 1971. Gruppen består av följande medlemmar; Per ”Plura” Jonsson, Carl ”Carla” jonsson, Tony Thoren, Werner Modiggård och Claes Von Hejne.

Från början hette gruppen piska mig hårt och de gav ut en första skiva som heter Elisabeth. De spelade mycket ”experimentel” musik på skivan. Skivan blev aldrig särskilt populär och har aldrig getts ut på CD men finns på vinyl och Spotify. Vinylutgåvan räknas som en raritet.

 

År 1976 bytte gruppen namn till det nuvarande. Samtidigt släpptes deras första skiva under nya gruppnamnet. Skivan heter en lång het weekend. Skivan är mest proggmusik med inslag av pop.

1978 kom nästa skiva. Den heter pantad och såld och har aldrig givits ut på cd utan finns bara på vinyl. Skivan är mycket pop och enbart lite proggig. En del av låtarna på skivan brukar fortfarande spelas live på konserter.

1979 kom nästa skiva. Den blev ännu mer populär och har sålt bra. Skivan heter pojkar pojkar pojkar och den finns utgiven både på vinyl och Cd. Även denna skivan brukar de spela låtar från på konserter.

1980 kom nästa album och det heter musik för miljonärer. Den hamnade på plats 27 över mest svenska sålda album 1980. Även denna skivan innehåller låtar som spelas flitigt på konserter.

Nästa skiva blev ännu mer populär. Den placerade sig på 13:e plats över svenska mest sålda skivor. Skivan heter genom ljuva livet och innehåller många låtar om Stockholm. Också Norrköping (där Plura och Carla är från) sjunger dem om i en låt. Skivan gavs ut år 1981.

1982 gavs det bara ut en EP skiva som heter happy hour. Skivan är mindre bra.

1983 kom en ny skiva. Den heter tuff lust och placerade sig på plats 14 över mest sålda svenska album det året. De flesta av låtarna är bra men B sidan är bäst.

1984 kom hela två album ut. De hette barbariets eleganter och ny klubb.
Bägge skivorna är mindre bra men ny klubb är den som är sämst av de två.

 

Efter de två mindre bra skivorna tog gruppen en paus på cirka två år. Plura var tillsammans med Kajsa Grytt på en öde ö bland annat och fiskade.

 

1986 kom Eldkvarn tillbaka med nya tag och bra låtar. De släppte albumet utanför lagen där Plura bland annat sjunger om drogproblem. Skivan blev populär hos lyssnarna och hamnade på plats 10 över de mest sålda svenska albumen det året.

1987 kom nästa album som var ännu bättre. Den skivan heter himmelska dagar och den hamnade på plats 7 över mest köpta svenska album. Skivan vann även på gramnmisgalan år 1988. På vinyl var det ett dubbelalbum men på CD endast en skiva.

1988 kom en av deras bästa skivor. Den heter kungarna från broadway och handlar mycket om deras uppväxt i Norrköping. Det fanns ett café i Norrköping som hette Broadway där medlemmarna ofta brukade fika på när de var yngre. Skivan sålde guld och hamnade på topp 2 på topplistan över svenska sålda album. I tidningen Sonic hamnade skivan på plats 36 över bästa album någonsin. Det gavs även ut ett samlingsalbum med deras hittils största hits.

 

På sommaren 1988 gjorde Eldkvarn en stor turne som hette cirkus broadway. Konserten var i Göteborg och i Stockholm. Gruppen spelade in ljudet och musiken från Stockholm,
resulatatet gavs ut på skiva år 1989. De hade en del gästartister med på konserterna. Bland annat Mauro Scocco, Pugh Rogefeldt, Thåström, Peps Persson och Kajsa & Malena var med.

1989 gav gruppen ut två album. Det ena är cirkus broadway och den andra skivan heter karusellkvällar. Skivan karusellkvällar låter mycket synthig bortsett från en låt som är aukustig. Skivan gavs ut både på Cd och vinyl men Cd utgåvan har tre extraspår.

 

Det dröjde ända till 1991 när nästa album kom. Det heter legender ur den svarta hatten. Skivan innehöll flera bra låtar som hamnade på topplistan. Det gavs också samma år ut en box med 4 CD med samlade låtar av Eldkvarn. Skivan innehöll några få låtar även från när gruppen hette piska mig hårt.

 

1993 kom albumet Pluralism. Det är enbart Plura som skrivit låtar till det albumet, därav namnet. De flesta av låtarna är bra medan andra inte lika bra. Skivan hamnade på topp 11 över svenska sålda album. Skivan gavs ut både på Cd och vinyl. Vinylutgåvan räknas som svåråtkomlig.

År 1994 gav gruppen ut två album. Ett studioalbum plus ett livealbum. Skivorna heter sånger från nedergården och tempel av alkohol. Det är sånger från nedergården som är studioalbumet. Bägge skivorna är helt okej men hade inga större hitlåtar.

1997 gav gruppen ut två skivor. Ett samlingsalbum plus ett studioalbum. Samlingsalbumet heter det gamla landet och studioalbumet heter lyckliga tider. Lyckliga tider räknas som ett av bandets mest ”mörka” och allvarsamma skiva. Det är en mycket personlig skiva också. Skivan hamnade på plats 21 över svenska sålda album

År 1999 kom nästa studioalbum. Den skivan heter Limbo. Det gavs ut en Ep året efter med låtar som inte fick plats på albumet. Också denna skiva är relativt allvarsam. Plura sjunger bland annat om sin bortgångne mor. Han sjunger även om Norrköping och uppväxten där. Skivan är inspirerad av Bob Dylans Time out of mind.

2000 kom ett livealbum som är inspelat i en kyrka. Skivan heter Kärlekens törst och är en bra skiva tycker jag. Eldkvarn gjorde ytterligare två livealbum till som är inspelade i samma kyrka. Det är i Annedalskyrkan som skivan är inspelad i.
Det släpptes också ett samlingsalbum samma år med Eldkvarns bästa.

 

År 2001 kom ett nytt studioalbum. Det heter död stjärna och handlar en del om skilsmässor. Det är relativt mörka texter på detta albumet och skivan hamnade på plats 11 över svenska sålda album.

Året efter kom ännu ett nytt studioalbum. Det heter brott lönar sig alltid. Skivan är väldigt ojämn eftersom den har både bra och mindre bra låtar. Det sammanlagda betyget för albumet är ett ok album men inget mästerverk.

2005 kom nästa album. Det heter atlantis och är rockigare än deras tidigare album. Både Håkan Hellström och Christer Sjögren medverkar som gästartister på albumet. Skivan är kopieringsskyddad vilket skapade problem med vissa Cd spelare men de flesta spelare klarar läsa skivan rätt. Albumet hamnade på plats 2 över svenska sålda album.

År 2006 kom ett livealbum. Det är det andra som är inspelat i Annedalskyrkan. Skivan heter kärlekens låga och skivan har förälskelse och kärlek som tema. Skivan hamnade bara på plats 55 över mest sålda svenska album.

2007 hände rätt mycket med Eldkvarn. De gav ut ett nytt studioalbum som heter svart blogg. Förstapressen av skivan hade en extra skiva med som hette svart demo och som bestod av demo inspelningar. Skivan hamnade på 1 plats över mest sålda svenska album. Det var en låt från albumet som blev riktigt populär och som heter fulla för kärleks skull. De spelade den live på allsång på skansen bland annat.

 

Samtidigt hade Plura börjat med en blogg som just hette svart blogg. Han skrev ner tankar kring livet och gruppen och annat. Plura var med och sommarpratade samma år också i programmet sommar i p1. Strax innan jul samma år gavs det ut en liveplatta också som heter svart gig. Det innehöll musik från konserter gjorda samma år plus en DVD skiva med liveframträdanden.

 

År 2008 kom ett nytt studioalbum. Det heter hunger hotell och består av riktigt korta sånger. Plura gav också ut en bok samma år som hamnar om hans och Eldkvarn historia. En del av texten hade tidigare funnits på pluras blogg.

2010 kom sista livealbumet som spelades in i Annedalskyrkan. Det albumet heter kärlekens väg. Skivan har livets väg som tema. Skivan hamnade på plats 9 över sålda svenska album. Plura var med samma år i programmet så mycket bättre.

2011 kom Eldkvarns sista album som de har givit ut. Det heter de berömdas aveny och omslaget på skivan är inspirerat av The Beatles sgt peppers lonely heart club band. En del av låtarna på skivan handlar om kändisskapets baksidor. Det är en mycket bra skiva.

Samma år gavs det ut en box med 10 CD skivor och USB sticka samt en liten bok. Boxen innehåller Eldkvarns alla låtar samt på USB stickan en massa olika demoinspelningar. Boxen heter den goda skörden 1971-2011 – de första 40 åren.Det gavs även ut en DubbelCD med gruppens bästa låtar för den som inte ville köpa en hel box. Den skivan heter stans bästa band 1971-2011- de första 40 åren.

 

Jag såg Eldkvarn live i Karlskrona 2011. Konserten var i idrottshallen och det var mycket folk där. Konserten var mycket bra trots att Plura sjöng lite fel i en låt.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0