harry potter

nr 1 2018
text Elin Pernelid
 
 
 
Slytherin - Ormarnas elevhem
 
 
 
 
 
 
 
 

Salazar Slytherin var en av grundarna av Hogwarts skola och skaparen av elevhemmet Slytherin. Slytherins elevhems djur är orm och på deras sköld lyser färgerna smaragdgrön och silver. Elevhemmets element är vatten. Slytherin ville ta emot de elever som var ambitiösa och de med renast blod (alltså folk med trollkarlssläkte). Sorteringshattens vers om Slytherin går:

 

”Eller måhända Slytherin skall era sanna vänner finna, där sluga rävar nyttjar alla knep att sina mål och syften vinna”

 

Slytherin anses av många vara det onda elevhemet därför att många elever har ett renblodighets tänk och vissa blev även dödsätare (anhängare till den onda trollkarlen Lord Voldemort). Men till att börja med så är boken skriven ur Harry Potters perspektiv och det första han hörde av Ron Weasley var att de var onda. Men Weasley släkten har tillhört Gryffindor i generationer så det är väl inte så konstigt att han kanske har den synen då Slytherin och Gryffindor alltid har gått i luven på varandra. Sedan får man då läsa ur Harrys perspektiv igen om hur elak hans fiende Draco Malfoy från Slytherin är och att han är dödsätare precis som sin familj. Med Malfoy har han sina brutala vänner Crabbe och Goyle. Ja, de må vara onda, men familjen Malfoy är dels oehört tvingade att vara med och dels för att de verkligen älskar varandra och i sista striden är de obeväpnade och vill verkligen inte vara med. Jag anser inte att de är onda. Sedan finns det flera andra exempel på personer från Slytherin som inte alls har de åsikter som alla tror att de har.

 

Vi har professor Horace Slughorn som undervisar på Hogwarts, han har inga fördomar om mugglarfödda. Vi har Professor Severus Snape som hallå räddade hela trollkarlsvärlden. Blaise Zabini som visserligen har renblodighets tänk, men gör det väldigt tydligt för Malfoy att han inte står för dödsätarnas åsikter plus att han är en av de mest intelligenta eleverna på skolan. Pansy Parkinson må vara en mobbare (som då finns i alla elevhem och överallt) och stor i truten, men i slutändan skulle hon aldrig våga eller vilja göra någon annan illa ordentligt. Så Slytherins är inte onda, även om där finns idioter precis som i de andra elevhemen.

Slytherins är modiga, men inte korkade. De väljer hellre att först rädda sitt egna skinn än alla andra. Därför är Slytherins inte direkt med i striden för att de helt enkelt inte vill och visserligen lite för att de blir förvisade till Vid Behov Rummet,
men ändå.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0