harry potter

nr 1 2018
text Elin Pernelid
 
 
Raven claw - Örnarnas elevhem
 

 

 
  
 

 

 

En av grundarna till Hogwarts var häxan Rowena Ravenclaw och därmed grundaren till elevhemet Ravenclaw. Elevhemets sköld har färgerna safirblå och brons. En stor bronsfärgad örn breder ut sig på skölden som deras elevhems djur och det är nog därför Ravenclaws element är luft. Ravenclaw ville ta emot de smarta eleverna och de med gott förstånd. Sorteringshatten sjunger:

 

”Måhända är ert hem det visa Ravenclaw, ty den som lärd och kvicktänkt är och har ett gott och klart förstånd skall alltid sina likar finna där”

 

När man tänker på Ravenclaw så är det de smartas elevhem som kommer upp i tanken. Många anser även att det är snobbiga och tror att de är bäst på allting. Ravenclaw presenteras nästan inte alls i vare sig böcker eller filmerna,
men de få karaktärer som dyker upp kan då inte tolkas som speciellt självgoda. Vi har t.ex Luna Lovegood och vet man vem hon är så är nog inte ordet snobbig det bästa ordet på henne. Snarare lite stollig som hon kallas främst inom sitt egna elevhem. Vi kan jämföra henne med Hermione Granger som absolut hade kunnat vara i Ravenclaw och är väldig boksmart och kan vara en besserwisser. Hermione tror på allt som står i böcker och kan bevisas, Luna å andra sidan tror på allt som inte kan bevisas.

 

För att komma in Ravencalws uppehållsrum så behöver man kunna besvara en gåta som till skillnad från Slytherin och Gryffindor där man behöver komma ihåg ett lösenord.

 

I uppehållsrummet finns det många bokhyllor fyllda med böcker och en stor staty av Rowena Ravenclaw där hon bär sitt diadem som varit försvunnit i århundraden innan Lord Voldemort hittar det. På hennes diadem står det: Klokhet och vett uti övermått är den finaste gåva människan fått.

 

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0