många mello minnen

nr 1 2018
text JB
 
 
Från 2 februari till 19 maj 2013 hade Arbetets Museum i Norrköping en utställning som speglade Melodifestivalen och Eurovision Song Contest genom åren.
 
 

Utställningen döptes till Värsta schlagern! Museets intendent Anneli Egelin Tärning skapade en utställning där besökarna kunde minnas, förundras och förfasas över allt som hänt på scen och bakom kulisserna i Mello och ESC. Det var en blandning av stort och smått från tävlingarnas historia. Inslaget med allmänhetens minnen, foton och åsikter kring fenomenet uppskattades mycket, skriver Sven Åke Molund på kultursidan.

 

Värsta schlagern blev en stor upplevelse med bilder, förmål och ljudinsplningar. En av många återblickar varSveriges bidrag 1991 Fångad av en stormvind. Carola satsade som vanligt stenhårt och sjöng med en kraftig blåsfläkt riktad mot ansiktet och håret. Besökarna på Värsta schlagern kunde själva testa hur det kändes för Carola att stå i blåsten. Alla som ville kunde prova. Utställningen hade byggt upp en egen scen och installerat en stor blåsmaskin.
När Carola vann Eurovision blev hon en folkkär hjältinna som de flesta kommer att minnas.
Men den som kom tvåa i svenska festivalen har alla glömt och det är inte så konstigt. Både Jim Jidhed och låten Kommer du ihåg mig är det ingen levande sjål som kommer ihåg.

 

På en stor och lättläst vägg hade utställningen i Norrköping beskrivit det gamla och märkliga jurysystemet där medlemmarna bara fick lyssna på melodierna men inte se utsändningen. Idag skulle en sådan regel uppfattas som löjlig och skapa protester och tittarstorm. Frågan är om det blivit bättre. Mycket tveksamt. Fortfarande är det en jury som bestämmer vem som vinner. Folkets favorit har fått lägre placeringar än vinnaren fyra gånger under 2000-talet. Aftonbladet har tagit fram fakta om juryns maktspel och Bert Karlssons misstankar om mutor från mäktiga skivbolag.

 

2005: Telefonrösterna ville skicka Nanne Grönvalls Håll om mig till Eurovision, men jury-grupperna rankade den bara som trea. Vinnare blev istället Martin Stenmark med flåslåten Las Vegas som aldrig fick någon riktig jackpot varken i Sverige eller utomlands.

 

2008: Folket ville se Sanna Nielsens Empty room som vinnare, men juryn rankade henne bara som trea. Charlotte Perrellis Hero var folkets tvåa men fick segern på grund av att låten var juryns favorit. Kända skivproducenter i England och USA är övertygade att Empty room hade stor möjlighet att bli ett internationellt genombrott för Sanna Nielsen. De menar att svenska juryn kastade bort det bästa bidraget.

 

2013: Folkets favorit var Yohios Heartbreak hotel men den rankades bara nia av den mossiga juryn. Mot alla odds vann en chockad Robin Stjernberg med bompalåten You som gjorde fiasko i Eurovision. Christer Björkman som starkt påverkade den svenska juryn kommer aldrig att erkänna att det var ett misstag. Men hur ska vi tolka Björkmans svar på frågan varför stackars Robin Stjernberg fick en sådan usel placering? Mello-hövdingen som är skicklig på att hantera media bara ryckte på axlarna och sa: Även solen har sina fläckar . Förmodligen grämer han sig att Yohio nu är både megapopulär och mångmiljonär i Japan.

 

2017: Nanos Hold on var folkets tydliga etta. Men juryns solklara favorit visade sig vara Robin Bengtssons utseende och låten I can´t go on som högst förvånande tog hem segern fastän modellnissen bara var folkets trea. På Spotify håller Hold on ställningen och har fortfarande många nedladdningar. Robin Bengtsson gillas av skvallerpressen. Däremot har hans bidrag tappat sin stil och nyhetsvärde. 2018 är det bara ett fåtal som går igång på I can´t go on.

Den här sammanställningen bevisar tydligt att folket vet bättre. När självutnämnda experter sätter sig över folkets vilja går det alltid åt helvete. Det gäller både inom musik och politik.

 

Den första Eurovision Song Contest sändes den 24 maj 1956 från Lugano i Schweiz med sju deltagande länder. Tanken var att med en TV-sänd tävling minska splittringen mellan öst och väst i Europa. Öststatsländerna hade en egen variant som kontrollerades från Sovjetunionen. Idag uppskattas ESC vara världens största underhållningsprogram. Svenska mellofestivalen som från början hette Schlagertävlingen har sedan starten 1958 blivit en svensk TV-tradition av religiösa mått som både älskats och hatats. Griniga gnällspikar som blir upprörda och hatar ett musikprogram i TV bör byta kanal och skaffa sig ett liv.

 

Tävlingen har förändras, kritiserats och debatteras genom åren. I utställningen Värsta schlagern redovisades tittarsiffror från 2012 då rekordmånga valde att följa de svenska delfinalerna, andra chansen och finalen under sex lördagar. Det var som vanligt mellan 3 och 4 miljoner tittare per avsnitt vilket gör Melodifestivalen till SVT:s största succé genom tiderna.

 

Naturligtvis har varje tävling en segrare men också förlorare som blivit vinnare. 1973 ratade expertjuryn Ring  Ring med Abba. Det blev skandal och tidningarnas löpsedlar hade stora rubriker med den klassiska texten: Fel Låt Vann. 1974 fick Abba revansch med poplåten Waterloo och tog Sveriges första seger i ESC. Men året efter blev det tokigt igen då Björn Skifs kom femma med Michaelangelo. Flickornas favorit Ted Gärdestad hamnade på sjunde plats med Rockin´n´Reelin. Svenne & Lotta var största favoriten tack vare att duons bidrag Bang en boomerang hade Björn och Benny som låtskrivare tillsammans med Abbas framgångsrika manager Stikkan Andersson. Äkta paret kom trea efter gruppen Gimmicks Sången lär ha vingar som aldrig lyfte och sågades av tittarna. Folkets visste som vanligt bättre än juryn som gav låten höga poäng. Men det krävs ingen större begåvning för att hitta goda skäl varför den innehållslösa låten fallit i total glömska.


Eftersom vinnarlandet får i uppdrag att arrangera Eurovision ville Sverige inte vinna igen på grund av för stora kostnader. Därför gav den svenska juryn 1975 första platsen till en mycket överraskad Lasse Berghagen. Bakom kulisserna hoppades trixande experter att den tjatiga låten Jennie Jennie skulle vara chanslös i den stora finalen. Hollands bidrag vann överlägset. Ding-A-Dong med gruppen Teach In är fortfarande mycket populär och har 890 196 tusen visningar på YouTube. Berghagen kom femma på grund av hemmaplan och ekonomerna på SVT kunde andas ut.

 
 

Den populära låten Michaelangelo är skriven av Bengt Palmers och Björn Skifs. En kurios detalj i textraderna är att Palmers och Skifs uppenbarligen blandat ihop konstnären Michaelangelo med geniet Leonardo da Vinci. I låttexten görs hänvisningen till Mona Lisa som är da Vincis världsberömda verk. Michaelangelo är mest känd för sina muralmålningar och skulpturer.
2012 fick Björn Skifs populära rocklåt överlägset flest poäng i en omröstning på internet. Därmed kröntes Michaelangelo till bästa mellolåt på Svensktoppen genom tiderna.

 

 

Ted Gärdestad var vänsterhänt vilket syns tydligt när han spelar gitarr i den riviga videon Rockin´n´ Reeling. Googla på Youtube. Ted är på bästa humör och det svänger riktigt rejält. I den omtalade filmen är rollkaraktären högerhänt. Regissörer tar ofta av praktiska skäl genvägar och kryddar riktiga händelser med påhittad dramatik. Filmen är sevärd tack vare alla lyckliga minnen som är förknippade med Ted Gärdestads gripande melodislingor och hans bror Kenneths fina texter.

 

Värsta schlagern ligger nu nedpackad i en källare i Norrköping. Det är trist att många som aldrig hade tid och möjlighet fick uppleva eventet. Men än är det inte försent. Kulturella makthavare, kommunalpolitiker och indententer från Karlskrona Museum bör snarast ta kontakt med skaparen av Värsta schlagern! Utställningen kan flyttas, återuppstå och bli permanent i kommunen. Det skulle locka fler turister. Många har under lång tid efterlyst ett ökat utbud av attraktiva nöjesupplevelser i Blekinges vackra marinstad.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0