hemsökta hus Schefflerska palatset

Nr 2 2018
Text Emmelie Olsson
 
 

Schefflerska palatset är en malmgård som ligger i Spökparken vid Drottninggatan i Stockholm. Det byggdes av handelsmannen Hans Petter Scheffler och sägs vara Stockholms mest hemsökta byggnad. Ända sedan 1700-talet har det ryktats om spöken både i huset och i parken. Det har kallats för Spökslottet sedan 1830. Man har hört konstiga ljud både inomhus och utomhus, mystisk musik och sång, sett skepnader, och fönster som plötsligt gått sönder.

 

Det sägs att det finns en grå dam i det forna biblioteket på andra våningen. Vid ett tillfälle öppnades flera dörrar och man såg en man gå uppför trappan, det sägs ha varit antingen den första ägaren Hans Petter Scheffler eller den senare ägaren Jakob von Balthazar Knigge som dog 1796. Vålnaden tjöt och ylade i trädgården och man hörde bankningar i väggar och tak. I trädgården har dom hittat en kista med ett oidentifierat skelett. Nere i källaren har dom hittat kvarlevor av människor inmurade i väggarna.

År 1920 hyrde en kvinna den södra flygeln och såg en kvinnogestalt i källaretrappan som hon trodde va Knigges fru eftersom hon hade hört historier om henne. Enligt historien så skulle Knigge ha låst in sin fru i källaren för att hon inte skulle sticka iväg någonstans när han skulle resa iväg. När han kom hem någon dag senare än det va tänkt så låg hon död. Historien säger att Knigge va en mycket grym människa som hade avtal med djävulen. När han dog blev han hämtad av djävulen själv i vagnar som drogs av hästar i onaturlig fart in i elden.

 

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0