UPPKOPPLING - ELEKTRONISKA PRYLAR, ETT MÅSTE?

text & foto JOAKIM OTTOSSON
Nr 6/2011



Med dagens teknik kan man nå information om nästan allt via någon form av uppkoppling. Man kan bli nådd via sin Mobil och dator, nå andra hur lätt som helst. Man behöver inte vara hemma eller på kontoret för att vara nåbar utan man kan helt enkelt vara i en affär och vem som kan kontakta dig och du dem. Detta medför en vana som både är positiv och negativ. Man är alltid nåbar, chefen kan få tag i dig när han vill. Idag är det vanligt att alltid finnas tillgänglig. Det är lätt att profilera sig själv så att många kan se. Med hjälp av dagens teknik kan människan göra detta på nätet via olika tekniska prylar på olika sätt. Idag har de flesta hushåll internet och det trådlösa är nu framme på den höjd att det inte behövs något jack för att koppla in telefonen.


Företaget Tre hade reklam för ca två år sedan som gick ut på att slopa telejacket och använda sig av mobiler istället. Alla i familjen fick dessutom en mobil. Man behöver inte längre resa sig ur soffan för att svara i telefonen utan bara ta upp mobilen ur fickan. De tekniska prylarna som har någon form av uppkoppling till nätet eller en teleoperatör, bevakas noga av den som äger det. Har jag fått mail? Har någon försökt sms:a mig? Har någon ringt? En del använder nätet väldigt mycket som centrum för kontakt. Facebook någon? Den sidan kommer man åt i princip alla apparater som har en internet
uppkoppling idag.

Det finns människor som bloggar, där lägger de ut sina tankar och funderingar, vardagliga ting i livet och mycket annat. Sen finns det de som läser mycket bloggar också som tycker det är spännande och informativt. Vi har skapat intressen som endast kan utövas via dessa medier. Vi har nog blivit så vana vid detta nu så att om uppkopplingen skulle gå ur funktion eller mobilen bli stulen, gå sönder etc så blir vi nog rätt ängsliga. Nästan samma sak som om snuset tar slut och affärerna är stängda. Ser ni likheten? Ja du har rätt. Det kan vara ett beroende. Vad är det då för tekniska prylar som vi är så beroende av och måste bevaka hela tiden? Vilka funktioner har dem? Lite exempel.

Den vanligaste teknikprylen idag är mobiltelefonen. Då innan ordet mobil kom in så kunde man bara svara när man var hemma där det fanns en telefon. Nu undrar folk varför man inte svarar om man ringer. Datorn kommer ju in här för den ska intergregas med telefonen numera. Resultatet kallas för Smartphones eller Iphones. De har allt. Kalender, kamera, väckarklocka, videospel, TV, mail osv. Dem kan också kopplas till internet numera. Antagligen via operatörens telenät eller trådlöst via en “hotspot” , en trådlös anslutning till internet.

Mobilen ligger antagligen i fickan eller i väskan så det är inte svårt att ta fram den och ta reda på information om det man behöver veta. Smartphones och Iphones har det som kallas för program i datorer fast här kallas det för appar. App är en förkortning för applikation vilket betyder program i princip. Dessa appar används till allt möjligt. Facebook-appen tillexempel, där behöver du inte öppna din webbläsare i telefonen för att gå ut på facebook utan du använder bara appen som enbart är tillämpad för facebook. Sedan är det “Dumburken” det vill säga datorn. Den är kärnan i allt. Den styr allt i så som maskiner, fabriker, kommunikation, bilar etc. Utan datorn skulle man inte kunna tillverka allt det andra.

Hela internet är ju också uppbyggt av datorer (servrar) så de hanterar det bäst. En dator kan man använda till allt inom kommunikation. Till och med telefonnäten drivs av datorer. Datorn är ju mest flexibel, och det man gör med de andra apparaterna är att man vill trycka in datorn i telefonen tillexempel så den också blir lika flexibel. Vi är inte riktigt där än men väldigt nära. Det finns dem som kallar telefoner för datorer numera. Handdatorer här inte lika vanligt längre nu när mobilerna redan är utrustade med dem funktionerna, men används ändå. Man kan säga att dem är tunna skärmar som är känsliga för beröring. Dessa kallas för Ipad, androidtablets osv. Här finns det samma saker som i smartphones men dem är tekniskt starkare än mobiler. De är också mer vanliga i arbetet. Tv-spelkonsolerna här också blivit en del av kommunikationsfenomenet men är inte så vanlig så att man kollar av de ofta. Men det går att skicka meddelanden, “ringa” varandra, videochatta osv.

Men att någon är beroende av att sitta och trycka på tangenter är nog inte så troligt. Inte heller att man måste läsa det just på en skärm/display. Det är det bekväma i det hela som man vill ha. Detta är givetvis på gott och ont. Händer det en olycka är ju dessa apparaternas funktioner hur bra som helst. Men vill man vara ifred så kan det bli påtagligt samt att det kan bli så bekvämt att man isolerar sig. Lika som elektriciteten. Det är bekvämt att tända lampan på natten när man känner för det istället för att vänta på solen, men en felaktig elkabel kan starta bränder och kraftverken är farliga för både djur som människa och natur.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0