Jimmy & ekorren

text LEIF KÄLLBERG
Nr 3/2013
 
Jimmy var sex år gammal och ett rörligt barn. Han var nästan alltid ute och lekte. Han hade livlig fantasi så han kunde leka ensam, såväl som med andra barn. Idag lekte han att han var en cowboy, ute på sin häst. Han satt i verkligheten på en gunga på förskolans kommunala lekplats. Han fick då plötsligt se en ekorre komma störtande mot honom. Han bestämde sig för att fånga djuret och lyckades få tag i det. Han var sedan så pass envis att han lade det i en korg, som han gömde för tanterna på skolan. Tiden gick och vid lunchdags gömde Jimmy lite bröd med sås på till ekorren. Han fick den att äta upp brödportionen. Han höll locket till korgen med en hand, och höll fast djuret med den andra handen. Snart hade klockan blivit två och det var kafferast. Jimmy upprepade proceduren och gav ekorren en bit wienerbröd. Damerna på lekskolan undrade vad i all världen Jimmy sysslade med. Han sade då att han hade en leksak i korgen. Så småningom hade klockan slagit halvfem och det var dags att gå hem.
 Jimmy försökte att gå naturligt med korgen och var snart hemma. Mamma och pappa blev förskräckta över innehållet, och försökte att övertala Jimmy att släppa ekorren fri. Jimmy var emellertid envis och ville behålla den. Han fick som han ville. Mamma och pappa hade aldrig riktigt lyckats att säga ifrån åt honom. Ekorren var dock inte rumsren så han bajsade i korgen och Jimmy fick göra rent efter honom. Sedan började problemet med nästa dag. Var skulle ekorren få hålla hus. Föräldrarna till Jimmy försökte att förklara att man måste släppa ut ekorren ur korgen, och då skulle han springa iväg ut i friheten. Det var precis vad som hände. När Jimmy hade gått till skolan öppnade Jimmys mamma Ellen och pappa Tommy locket till korgen, och ekorren smet iväg ut i friheten. När Jimmy kom hem blev han  ledsen att vara av med sin nyfunna vän. Han lyckades med en alternativ lösning. Han önskade sig en hundvalp när han fyllde år den femte Juli. Det var ju bara knappa två månader till det datumet, och så länge skulle han kunna vänta med att få hålla om en liten väl.

Så tiden gick och Jimmy var förväntansfull på födelsedagen. Mamma och pappa kom in med en korg och i den låg en liten boxervalp. Jimmy var överlycklig över presenten. Han kunde dock inte ta med honom till skolan så han fick leka med honom på eftermiddagarna. Han döptes till Rex och var en prima hund med stamtavla och allt. Livet hade blivit som en dans. Dagarna på förskolan gick visserligen otroligt långsamt, men sedan fick ju Jimmy komma hem till Rex och det blev en ständig lycka. Hunden fick gå i hundskola hos en tränare som också dresserade polishundarna och han blev snart större och lydigare. Snart blev emellertid Rex lite för stor för Jimmy, som var barnslig och det blev pappa Tommy som fick rasta Rex. Som reservhusse dög också Ellen, medan Jimmy var lite för kort i rocken för hundens alla takter.
 En vacker dag skulle i alla fall Jimmy ta med sig sin hund till förskolan och visa upp honom. Det gjorde han en fredag och hunden skrämde så många barn att Jimmy fick återvända med honom hem. Man hade kommit in i sensommarmånaden Augusti och hunden hade växt till sig ordentligt. Om några månader skulle hunden vara en fullvuxen hund med allt vad det innebar för förpliktelser. Man hade med andra ord givit Rex lite lekutrymme och presenterade honom som en valp i det längsta. Det var ju också skadeståndsanspråken som folk reste mot hundar om de förstörde någonting. Om man hävdade att det vare en valp så hade folk större fördragsamhet.

Det hade gått ett år och Jimmy skulle börja i första klass. Det var en ganska högtidlig ceremoni med rektor och kyrkokören inblandad. Man började med att sjunga ’Vår gud är oss en väldig borg’,  och avslutade med en lättsammare sommarvisa. Det var visserligen sent i Augusti, men det kändes ändå rätt med visan. Rex väntade därhemma och skulle fortfarande få några vaccinationssprutor för att ha ett fullgott skydd med anledning av några valpars mystiska insjuknande för någon vecka sedan. Man vaccinerar normalt bara under det första halvåret, men man gjorde ett undantag här. Det var spännande med den riktiga skolan för Jimmy. Det började bra eftersom Jimmy redan kunde läsa och skriva. Första lektionsdagen hade Jimmy med sig en blomsterbukett för att fira dagen. Läraren hade fullt med blomsterkvastar och lyckades även att få fram en vas till Jimmy. Rätt vad det var så kilade en ekorre fram över skolgolvet. Ingen visste varifrån den kom, men den stannade till vid Jimmys plats, och liksom öppnade munnen och placerade en stor valnöt framför stolen. Jimmy kom att tänka på ekorren som han hade fångat för nästan ett och ett halvt år sedan och log ett inåtvänt leende.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0