Blekingeparaplyet

Nr 4/2013
text & foto CHRISTINA ERICSSON

Blekinge som enda län i Sverige har fått 17 miljoner kr till fem delprojekt under tre år till gagn för bättre livsvillkor och ekonomi hos brukare.
 
Personer bakom projektet: Gerth Månsson, Lena Wikström, Anna Andersson,
Ulrika Harris och Ingmar Ljungqvist
 
Något stort är på gång i Blekinge. Länet har ansökt om och fått beviljat 17 miljoner kr ur olika forsknings- och utvecklingsfonder, som ska räcka i tre år, att göra och utvärdera ett projekt som heter Blekingeparaplyet. Jag tar det från början: Blekinge Kompetenscentrum, som ligger i gamla vårdskolan på Annebo, är en central för landstinget och kommunerna i Blekinge där det bedrivs forskning, utbildning och verksamhetsutveckling till nytta för länets invånare i form av utveckling av områdena hälsa, vård och omsorg. BKC har ett ansvar att omvandla nya rön, kunskaper och information inom områdena till praktiska förbättringar.

Första januari i år startade alltså projektet Blekingeparaplyet. Det bygger på en brukarundersökning som gjordes 2009-2010 riktad till personer med psykiska funktionshinder i länet och med syfte att synliggöra vilka behov dessa personer har för att leva ett liv ”som alla andra”. I rapporten framkom att behoven och önskemålen hos gruppen är ungefär som hos befolkningen i övrigt: ett jobb, hyfsad ekonomi, bra relationer, fritidssysselsättning och en god hälsa. För trots ansträngningar de senaste decennierna har personer med psykisk ohälsa fortfarande en utsatt livssituation med ökad kroppslig ohälsa, kortare medellivslängd, lägre sysselsättningsgrad och stort utanförskap. Med detta projekt vill man skapa förutsättning för återhämtning och livsstilsförändringar för personer med psykisk ohälsa. Projektet är ett utvecklings- och samverkansprojekt i Blekinge, mellan kommun, landsting, brukarrörelse och forskning.

Fem delprojekt ryms under detta ”paraply”:
*  Pengar, vänner och psykiska problem. Detta projekt är på gång här i Karlskrona och Ronneby. Det går till så att hundra personer i Karlskrona får 500 kr/mån att använda efter egen vilja. Detta håller på i nio månader och dessa personer blir intervjuade under tiden där de får berätta vad det gett för de att ha råd med lite utöver det vanliga. Ronneby är jämförelsekommun och där frågas 50 personer om hur det är att leva med liten marginal. Meningen är att det ska belysa hur viktigt det är att denna grupp får det lite bättre ställt ekonomiskt för att bryta social isolering och det kanske viktigaste som blir följden att man kan minska på medicinerna just för att man mår bättre av att ha råd med något. Projektet sker i samverkan mellan Blekinge Kompetenscentrum, Stockholms Universitet och Linnéuniversitetet.

*  Kultur och hälsa. Projektet börjar i Karlshamns, Sölvesborgs och Olofströms kommuner för att i ett senare skede omfatta hela Blekinge. Där kommer 500 personer delta i tre år och däribland personal. Syftet är att personal i landstingspsykiatrin och kommunernas socialpsykiatri ska motivera brukare/patienter till hälsosammare levnadsvanor och inspirera brukare till att delta i aktiviteter som stimulerar alla sinnen. Inom projektet avser man att använda sig av och utveckla aktiviteter med kultur, natur, kost och motion. Projektets process och resultat kommer att bli föremål för forskning och utvärdering med hjälp av bland annat forskare från CEPI ( Centrum för Evidensbaserade Psykosociala Insatser, Lunds Universitet).

*  Livsstilscoacher. Fem ”livsstilscoacher” som själva är brukare kommer att utbildas av brukarorganisationerna NSPH Blekinge, RSMH Karlskrona och IFS-AP i Blekinge. Dessa ska verka direkt mot brukarna för att förbättra, såväl den psykiska som den fysiska hälsan genom att motivera till hälsosammare levnadsvanor och inspirera till aktiviteter samt ge ekonomisk rådgivning.

*  Klara Livet. Projektet har funnits tidigare och har fått pengar till ytterligare ett år. Meningen är att genom gruppaktiviteter lära ut hållbara metoder för att på individuell nivå öka tilltron till den egna förmågan och via yrkespraktik eller socialt företagande komma närmare arbetslivet och utbildning.

*  Kunskap för evidensbaserad praktik. Personal inom landstingets psykiatri och kommunens socialpsykiatri kommer att genom föreläsningar, självstudier och reflektionsgrupper utveckla sin kompetens i sin yrkesroll. Den pedagogiska tanken är att utveckla den erfarenhetsbaserade kunskap som erhållits genom arbetet tillsammans med teoretisk kunskap.

Genom dessa delprojekt hoppas man kunna förändra inställningen till sundare val och möjligheter till bättre ekonomi genom den rådgivning som erbjuds. Berörd personal förväntas att få ett förbättrat förhållningssätt till brukarna. Liksom en större tilltro till deras självbestämmande rörande sina egna liv. Vilket förväntas leda till ett ännu bättre omhändertagande och stöd. Man hoppas också att detta ska leda till minskad läkemedelsanvändning och minskad inläggning inom slutenvården.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0