HERBERT OCH INSAMLINGEN

text LEIF KÄLLBERG
Nr 2/2015
 
Herbert var intresserad av att bidra till fotbollslaget för juniorer, och bestämde sig för att samla in flaskor för ändamålet. Han ställde sig i gathörnet för att få pengar i en ask, och fråga folk om da hade några tomglas. Han fick efter en halvtimnme in tio kronor och en adress med tomglas.
   Efter några timmar fick han en konkurrent i form av en tiggerska från Rumänien. Kvällen kom och Herbert hade fått in tjugofem kronor och femton tomglas. Sammanlagt alltså femtiofem kronor till fotbollslaget.
   Det hade gått en vecka och Herbert hade samlat in 400 kronor till fotbollslaget. Ytterligare projekt behövdes för att få in mer pengar, och Herbert bestämde sig för att hugga skog för syftet. Han tog anställning på VEDTRÄ AB, lovades en fast lön på 7000 kronor i månaden. Det var år 1997 så lönen var därefter. Herbert var tjugofem år gammal och hade alltid varit positiv till ungdomen.
 

Det hade gått ett år och Herbert hade lyckats samla in 30.000 kronor till fotbollsspelarna. Resten av lönen hade gått till att hyra en lägenhet, mat och lite kläder. Herbert var egentligen missnöjd med lönen men lyckades ändå spara en tusenlapp i månaden till oförutsedda utgifter. En vacker dag träffade han en vacker ung kvinna i tjugoårsåldern som han förlovade sig med. Förlovningen slutade med en fest på cirka tre dagar då fästfolket drack och åt riktigt gott. Det hade blivit dags att flytta ihop och in i enstörre lägenhet.
   Flickvännen hette Mildred och var inte intresserad av att jobba och försörja sig. Hon räknade med att Herbert skulle utbilda sig eller alternativt skaffa ett bättre avlönat jobb. Herbert skaffade broschyrer från skolor och fick också tag i ett häfte från arbetsförmedlingen. Han blev intresserad av att sälja dammsugare och sökte anställning i ett företag. Det var i slutet av trenden med dörrknackning för försäljning och han blev anställd.
   Herbert jobbade hårt och lyckades faktiskt under en tvåårsperiod sälja en hel del apparater.

 

Mildred och Herbert gifte sig och år 1999 bildade de ett äkta par och flyttade in i en villa som Herbert skulle jobba ihop till. Paret fick tre barn och till slut blev försörjningsbördan för stor för Herbert, så han fick säga till Mildred att hon fick hjälpa till. Mildred hade de tre barnen om fyra och tre samt två år, och började på komvux för att få ett ekonomiskt
gymnasium. Ytterligare tre år gick och Mildred blev klar med sin utbildning. Mildred fick sedan anställning i en affär, och lyckades placera barnen i en förskola.
   Tiden hade gått fort och Mildred hade jobbat i tre år samt Herbert hade blivit entledigad från försäljararbetet. Han fick söka anställning i ett bevakningsföretag och gå vakt. Villan hade trots ansträngningar faktiskt andå lyckats klara av att amorteras, så det såg ljust ut för familjen Holgersson som den hette. Då kom besvärligheterna. Familjen fick inbrott i bostaden och fick över trettiotusen kronor stulna. Den hade nämligen tagit ut beloppet för att åka på auktion, och köpa möbler billigt. Herbert blev ledsen och måste sjukskriva sig för depression, samt Mildred blev så upprörd att hon blev osams med sina chefer. Mildred blev uppsagd från sin anställning och Herbert orkade inte fortsätta vaktjobbet. Mildred hade inte någon lust att fortsätta äktenskapet med Herbert utan paret lade in om skilsmässa. Skilsmässoförhandlingarna gick som planerat och villan såldes på exekutiv auktion och inbringade två miljoner kronor.
   Lånen på villan skulle också betalas och då blev det knappt en miljon kvar. Barnen togs om hand av Mildred som förbjöd Herbert att besöka dom. Hon ansåg att Herbert utövade ett skadligt inflytande på dem genom depressionen han led av.

 

Tiden gick, och barnen började komma upp i skolåldern och Herbert gick i psykoterapi hos en känd psykoterapeut, som lyckades övertala honom att läsa in komvux och börja på högskolan. Ytterligare tre år hade gått och barnen var nu i tio, åtta och sju år gamla. Herbert började alltså vid högskolan och koncentrerade sig på datologi.

 

Under tiden hade Herberts och Mildreds föräldrar börjat träffas. De hade ju gemensamma barnbarn och ville inte göra slut på förbindelsen. Farföräldrarna bestämde sig för att försöka övertala Herbert och Mildred att börja umgås igen, och det gjorde susen.
Året var 2005 och Herbert pluggade hårt för att försöka ta examen. De första skrivningarna var lyckade och han kom så småningom in i studierytmen och efter ett år var Herbert och Mildred återigen nästan på gång att flytta ihop. De kelade med varandra och barnen fick också se dem vara sams igen. Då bestämde sig Herbert som var mycket motiverad i studierna för att köpa bil. Han tog helt enkelt en chans och satsade studiemedlen och köpte en begagnad Volvo. Bilen blev en andra andning för Herbert som kom efter i studierna, och grälades på av Mildred och barnen. Herbert tog en riktig rövare och satsade på att delta i skrivningar utan att ha läst på och gjorde ena rejäla turer i bilen. Han åkte till Norrland och deltog i festligheter på Arvidsjaurs marknad. Han blev där bekant med en kvinnlig akademiker som hette Sonja, och var doktorand i sociologi. Herbert bestämde sig för att flytta upp till orten utanför Arvidsjaur. Det blev ett förhållande med Sonja och han bestämde sig för att skaffa en lägenhet på orten och flytta över studierna till högskolan i Luleå. Herbert och Sonja fick en lycklig relation och Herbert hade aldrig varit så lycklig. Också Sonja blev med barn och födde en dotter som döptes till Lisa. Herbert koncentrerade sig rejält på studierna, och efter tre år hade han tagit en teknologie kandidat, och ville egentligen ta hand om alla sina barn. Herbert lyckades övertala Mildred att flytta upp till Norrland för att komma närmare honom och så småningom blev alla barnen väl förtrogna med alla Herberts möjligheter.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0