Vackra & fula hus

Nr 3/2016
textbearbetning & debatt JERRY BYLUND
foto OLA WARRINGER
 

Äntligen är sommaren här. Dags att njuta av sol och värme i Blekinges pärla.
Men varje gång vi sitter på Fisktorget och äter glass kommer det alltid
fram turister som ställer samma fråga: 

Vem bestämde att bygga Sveriges fulaste byggnad på Karlskronas
vackraste plats?

 

Nu har vi tröttnat på frågan och skammen. Därför kommer här ett radikalt förslag hur kommunen bör agera för att återskapa Fisktorget till en vacker plats igen. 

 Låt oss börja med att titta på hur det såg ut förr. Jämför med hur det ser ut nu med hur det skulle kunna se ut i en nära framtid.

 

Så här skriver Lars Olof Stenberg i artikeln ”En klenod som borde bevarats”
 1902 beslöt stadsfullmäktige att bygga en saluhall på Fisktorget. Ritningarna gjordes av arkitekten August Strehlenert, som förövrigt ritade i stort sett alla större byggnader i Karlskrona vid denna tid.
 1904 stod den magnifika byggnaden klar och många av hyresgästerna var handlare som hade både affär i staden och försäljningplats i den nybyggda Saluhallen.

 

Saluhallen hade fullt av hyresgäster fram till andra världskriget på 1940-talet då det började bli fler och fler outhyrda platser. Efter en inspektion 1943 dömde Hälsovårdsnämnden nästan ut byggnaden och ansåg den vara förfallen. Ett omfattande renoveringsförslag förkastades på grund av för höga kostnader och i det ”rivningsraseri” som rådde vid denna tid beslutades att Saluhallen skulle rivas. Detta skedde 1951 då hela byggnaden jämnades med marken till många Karlskronabors stora sorg.

 

Naturligtvis borde aldrig Saluhallen rivits och något sådant beslut hade aldrig kunnat fattas idag. Egentligen borde Karlskronaborna ha stämt sin egen hemstad för detta helgerån. Men värderingarna var annorlunda på den tiden och respekten för myndigheterna och deras beslut var tyvärr alldeles för stor, skriver Lars Olof Stenberg.

 

På internet finns bloggen ”...i Blekinge bygga och bo...” där ställer Carolina Moberg frågan:

”Varför är husen så fula?”

 

Faktum är att folket, de som ska bo i husen som byggs, vill ha traditionella, vackra, hemtrevliga, inspirerande hus. Men det arkitekterna ritar idag, som verkar efterfrågas av beställarna, är tydliga pastischer på arkitektur från 1960 och 70-talen. Låda vid låda vid låda på låda på låda. Scandic hotell vid Fisktorget i Karlskrona är en tydlig stilhärmning av Sheraton Stockholm hotel från 1971. Båda ser ut som DDR-byggnader. Fast Scandic ska tydligen påminna om varvsmuren.....( suck ). Fruktansvärt dålig idé att härma Stockholmshotellet när det finns andra förlagor vars estetik passar Karlskrona bättre.

 

Vi är många som tycker, känner och resonerar som Carolina Moberg och Lars Olof Stenberg. Scandic hotel i Karlskrona är ingen vacker byggnad. Den ser trist, tråkig och dyster ut och nästan alla turister tror att huset byggdes på 70-talet. Varför fick inte Scandic ett ultimatum? Ok ni får bygga på Karlskronas vackraste plats men då måste fasaden passa in i omgivningen och påminna om den gamla Saluhallen. Då hade allt varit frid och fröjd.

 

Scandic kom för billigt undan men än är det inte försent. Tvinga Scandic att snygga till det platta taket och sätt upp ett ljust och vackert kakel på fasaden. På torget bör det också byggas en mindre kopia av Saluhallen som inte skymmer utsikten för husägarna bakom. En replica i lämpligt format av Saluhallen skulle fungera som glasskiosk, fruktaffär, souvenirbutik och teaterpub som ökar intresset och lockar mer människor till platsen. Det borde även Scandic tjäna på.

 

Men för att det här ska bli riktigt lyckat måste platsen byta namn. Vad sägs om: Skärgårdstorget, Bryggtorget eller det som väcker mest känslor: Saluhallstorget.
 Förhoppningsvis kan marinstadens kommunpolitiker, stadsarkitekt, skönhetsråd och Karlskronas vänner komma överens att detta förslag är en jättebra idé. Då dröjer det inte länge innan Karlskronabor, besökare och turister får uppleva den underbara känslan av stolthet, glädje och lycka över att njuta av vackra byggnader på en mycket vacker plats.

 
 
 
 

 


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0