Videosajten youtube

Nr 3/2016
text FREDRIK SAMUELSSON
 

I maj 2005 öppnade en videosajt som heter Youtube. Det var tre personer som tillsammans startade sidan. De hade jobbat på Paypal tidigare. Det dröjde inte länge förrän sidan blev väldigt populär och år 2006 köpte Google tjänsten.

 

På Youtube kan man lägga upp egna videoklipp och dela dessa med andra användare. Man måste registera ett konto för att få lägga upp videor men också kommentera andras klipp och skapa favoritlistor med klipp man gillar. Det går även att kolla på sidan utan att registera sig.
 I början fanns det en maxgräns för hur långa videorna som laddades upp fick vara. Gränsen låg på 10 minuter. Senare togs tidsgränsen bort så det går att ladda upp videoklipp på flera timmar om man vill.

 

Det är inte tillåtet att lägga upp upphovsrättsskyddat material, men det är många användare som gör det ändå. I vissa fall kan de då bli avstängda från sidan. Vissa tv bolag lägger själva upp klipp från sina serier. Dessa sponsras med reklam innan själva klippet.
 I december 2009 rankades Youtube som den tredje populäraste sidan på internet. Varje dag visas upp till en miljard videoklipp på sidan.

 

I juni 2006 startade jag ett konto på Youtube under namnet Fredriksam. Jag har lagt upp många klipp från djurparker och även en hel del om Karlskrona. Jag kommer förmodligen fira mina tio år på Youtube med något klipp.

 
 

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0