Björn skifs

Nr 5/2017
text FREDRIK SAMUELSSON
 
 
Björn Skifs föddes i April 1947. När Björn var ett barn var han med i sin pappas revyer. Han spelade även trumpet i en gossmusikkår. När Björn var tolv år gjorde han egna shower under namnet Rock-Nalle. 
 
 
1962 var Björn med och skapade rockbandet Slam Creepers. De spelade rock med viss inslag av blues. 1966 vann Slam Creepers i en tävling som Sveriges Radio hade. Tävlingen hette Popbandstävlingen. Efter vinsten släppte gruppen två skivor och började turnera i Sverige. Några av låtarna från skivorna blev hits på radio programmet tio i topp. Den bästa av skivorna heter Bubbles.

 Efter att ha sett en konsert med gruppen Chicago i slutet av 60-talet lades Slam Creepers ned. Det berodde på att ingen av medlemmarna kände att de kunde spela lika bra som Chicago.

 

Efter att gruppen upplöstes fortsatte Björn med att göra musik. Han gjorde flera skivor som var bra men ingen som in på topplistorna. Den första skivan han gav ut under eget namn heter Every bit of my life. Björn träffade under denna perioden en producent som hette Bengt Palmers. Bengt tyckte Björns musik var riktigt bra och de skrev kontrakt. Bengt har producerat de flesta av Björns skivor sedan dess.
 Vid sidan av musiken så var Björn också med och gjorde lite komedi shower. Det gjordes bland annat en show som sändes på TV.
 1972 deltog Björn i melodifestivalen för första gången. Låten hette andra kan väl också se och artisten Clabbe Af Geijerstam var med och sjöng i låten. Senare samma år bildades gruppen Blåblus med Björn som sångare. Det gjordes sammanlagt tre skivor med gruppen.
 Blåblus mest kända låt heter Hooked On a Feeling. Den blev etta på topplistan i USA. I USA kallades gruppen för Blue Swede vid lanseringen av låten. Låten har på senare tid blivit populär igen då den spelas i filmen Guardians of the galaxy vol 1 och Tarations film De hänsynslösa. Den bästa skivan heter Pinewood rally och det är den skivan som innehåller Hooked On a Feeling.

 

1975 var Björn åter med i Melodifestivalen. Denna gången med låten Michelangelo. Låten hamnade på femte plats men blev väldigt populär i Sverige.
 1976 hoppade Björn av Blåblus för att göra egen karriär igen. Några av låtarna som blev hits var Härligt Härligt men Farligt Farlig, I mörkret med dej, Firefly, Lady och Fångad i en dröm. Låten Firefly har varit med i en porrfilm. Björn hade dock aldrig godkänt det så de ”stal” låten.
 De bästa skivorna under den här perioden är Skiffz, Watch out och Split vision.
 1978 var Björn för tredje gången med i Melodifestivalen. Denna gången vann han det hela med låten Det Blir Alltid Värre Framåt Natten. I Eurovision gick det inte bra däremot. Sverige hamnade på plats 26. Björn hade från början tänkt sjunga låten på engelska men Peter Himmelstrand, som var låtskrivaren, ansåg att det var fel. Björn blev därför nervös och sjöng fel i början av texten. Förmodligen spelade det ingen roll men det kan ha påverkat resultatet.

 

Under 80-talet gjorde Björn många shower på Hamburger Börs i Stockholm. Han var också med och spelade i en musikal som heter Spök.
 1981 var Björn med i Melodifestivalen för fjärde gången. Låten han tävlade med heter Fångad i en Dröm och han vann återigen melodifestivalen. Låten hamnade på plats 10 i Eurovision. 1984 var Björn med i musikalen Chess. Han spelade chefsdomaren. Björn gav också ut en skiva som hette If then. Tyvärr var den skivan mindre bra.
 1985 kom återigen en skiva med Björn. Den skivan heter Vild Honung och är mycket bra.
 1986 var Björn med och startade konserten Badrock på Öland med andra artister som han bjöd in. Konceptet blev en succé och Badrock gjordes varje sommar i sammanlagt sju år.
 1987 blev Björn tillfrågad av SF Film om han ville vara med och vara skådespelare i några filmer. Björn tackade ja och den första filmen han var med i blev Strul där han spelar en lärare som blir misstänkt för att sälja droger. Han hamnar i fängelse och upptäcker där en hemlig gång där de intagna kan smita ut utan att någon vet om det. De intagna ska göra en stöt men Björns rollgestalt förhindrar dem. Det är en rätt rolig film. Björn gjorde mycket av musiken till filmen och en del av låtarna finns på albumet Zick Zack.

 

1991 kom filmen Joker. Den blev inte lika känd som Strul och den är inte lika rolig. 1993 kom nästa film och den blev populär. Den filmen heter Drömkåken och sågs av många
biobesökare. Björn spelar en man som är gift och som nyss köpt ett fint hus som familjen ska flytta in i. Det visar sig att huset har en hel del problem så de kallar in hantverkare. Det hela går galet men i slutändan fixar allt till sig som det bör.

 

Det var sedan tyst om Björn Skifs ett tag. År 2000 var han med i en show som hette Speldosa och 2001 kom en skiva med Björn. Skivan heter Back on Track och sålde bra.
 2002 gavs ett nytt album ut som heter Ingen annan. En av låtarna på skivan blev riktigt känd och låg väldigt länge på svensktoppen. Låten heter Håll Mitt Hjärta. Låten har använts i begravningar och annat. Carola har även sjungit en version av låten på hennes album Störst av allt.
 2005 blev Björn återigen populär då han släppte albumet Decennier - Sånger från en annan tid. Skivan består av covers på gamla schlagers från 40- och 50-talet. Skivan hamnade överst på topplistan över mest sålda album det året. Samma år gjorde Björn också en röst till en tecknad figur i filmen Björnbröder. Han sjunger även en sång i filmen.
 2006 kom uppföljaren till Decennier skivan. Uppföljaren heter Andra Decennier. Den skivan blev också populär på topplistan.

 

2010 släpper Björn ett album som heter Da Capo. Albumet består av nytolkningar av hans tidigare låtar. Han var även med och sjöng tillsammans med Agnes Carlsson på kronprinsessan Victorias bröllop. Låten de sjöng heter When you tell the world you´re mine.
 2011 släppte Björn ett nytt album som heter Break the Spell. Många recensenter gillade albumet eftersom Björn sjöng soul och det passade perfekt på skivan. 2014 kom en ny låt på radion med Björn som heter Solglasögon & Sommarbil. Låten hamnade högt på topplistan.
 I Maj 2017 sände TV4 ett program i två delar om Björn Skifs liv som artist. Det var ett mycket intressant program.


Kommentarer
Postat av - Iréne Nilsson

Kort men bra historisk sammanfattning av Björn Skifs karriär.

2018-12-26 @ 23:34:46

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0