uppstart

Nu är vi tillbaka på redaktionen efter sommaruppehållet. Jag har nu lagt ut Nr 3 på bloggen som blev något försenat och trycktes i början på juni så har de i beaktande när ni läser. Min tanke var att de skulle ut på bloggen innan semestern men jag hann tyvärr inte. Nu jobbar vi för fullt med Nr 4 som kommer ut i september.
och ser fram emot psykiatriveckan v41 mer info om psykiatriveckan kommer i Nr 4.
Ha de bra

ledare

Nr 3 2018
text Jonatan Agerström
Målning omslag Mikael Frostensson
 
 

Äntligen är våren här eller var tog våren vägen? de känns som de blev sommar direkt. Vad passar inte bättre än temat djur och natur då. Nu när naturen vaknar till liv träden blommar och djuren får ungar, visst är det en underbar tid, men även en jobbig tid för oss som är pollenallergiker.

Det är nått visst med djur och natur, jag tror många människor mår bra av att ha djur och vara ute i naturen de ger ett visst lugn och en inre ro. Jag läste nån stans att klappa en hund 20 minuter minskar ångest och stress, de tror jag verkligen på. Så ta vara på sommaren nu och passa på att vara ute i naturen.

 

Nu tar vi på redaktionen snart ett sommaruppehåll och önskar er en trevlig sommar så är vi tillbaka till hösten igen med nya krafter.


djurparker och zoo

Nr 3 2018
text och foto Fredrik Samuelsson
 

Jag tycker om djur och ett sätt att se många djur är att besöka djurparker och zoo. Här i Sverige finns det ett antal djurparker som är värda att besöka. Jag har även besökt några djurparker i Danmark, Tyskland och Mallorca. Mallorca hade inte så bra djurpark men de i Danmark och Tyskland var bra.

 

Den närmaste djurparken för mig är Ölands djurpark. Nästan varje år arrangerar hyresgästföreningen i Kungsmarken en resa till Ölands Djurpark. Det kostar runt 250 kronor och gäller för både resa och inträde. Jag har ofta åkt med dem på resan.

Djurparken är relativt fin men vissa djur verkar inte må så bra. Det käns sorgligt att se vissa sterotypiska beteenden hos bland annat tigrarna. Ölands djurpark är inte bara djurpark utan det finns karuseller och även två vattenland som alla ingår i entren. Man ser ofta yngre barn som tidigt tröttnar att titta på djuren och åker karusell i stället eller badar.

 

Maten som serveras i parken är inte god. Det bästa är att man kan ha med sig egen picknick som kan ätas på vissa angivna platser i parken. Det är givetvis förbjudet att mata djuren men ändå ser man till och med vuxna människor som matar en del djur. Det finns även barn och vuxna som tyvärr inte bryr sig om att djuren blir stressade om man bankar på glasrutan när exempelvis lejonen är inomhus.
Hos tigrarna var det en vuxen som kastade in en ballong där som tigrarna snabbt hade sönder. Det värsta är att de kan kvävas om de försöker äter ballongen. Det finns kameraövervakning men det dröjde länge innan en skötare kom som lyckades få ut den trasiga ballongen ur hägnet.

 

Ibland kan det vara rätt smutsigt och allmänt slitet i parken. Detta gäller speciellt i den gamla baddelen. Bortsett från fritt fall är de andra vattenrutchkanorna i dåligt skick.
Allt som allt tycker jag inte Ölands djurpark är särskilt bra.
De bästa djurparkerna här i Sverige jag har varit på är Kolmårdens djurpark, Borås Zoo och Eskilstuna zoo. Kolmården har störst yta och är ensamma i norden med att ha delfiner. Delfinföreställningen brukar vara väldigt bra och rolig. Man kan få bada med delfinerna och även se när de tränas. Det kostar en del pengar men det sägs vara mycket trevligt och intressant.

 

Jag har klappat varg i Kolmården en gång. Det var också en sådan sak som man betalade för. Det kostade runt 500 kronor om jag inte minns fel.
När man besöker Kolmården får man vara beredd på att gå mycket. Det är ganska långt avstånd mellan en del djur. Arkitekten som skapat djurparken har även hjälpt till att skapa Borås djurpark. Borås djurpark är extremt lik Kolmården minus delfinerna. Borås har sälar i stället.
På både Kolmården och Borås zoo finns det även ett exotiskt terrarium med olika ormar och liknande. Dessa finns bredvid djurparken och har separat entre på bägge ställena. Både Borås och Kolmården har bland annat svart mamba i terrariet. Jag har besökt bägge och Kolmården har det största terrariet.
Det är alltid rent och snyggt i både kolmården och Borås Zoo.

På Kolmården finns det ett hotell som ligger utanför ingången. Hotellet heter vildmarkshotellet.
Om man bor där så kan man köpa VIP biljetter vilket gör att man kommer snabbare in till djurparken samt att man då kan boka sittplatser på delfinföreställningen.

 

Eskilstuna Zoo är en fin djurpark som är värd att åka till. Utöver djurpark finns även ett badland och ett nöjesland.
Förut hade de vit tiger i Eskilstuna. De var väldigt populära och har synts på en av gruppen Kents skivor.
Det är för det mesta rent och fint i parken. Maten som serveras är ok men inte mer än så.
Både Kolmården, Borås Zoo och Eskilstuna Zoo är värda ett besök om man gillar djurparker och djur.

 

I Danmark har jag varit på en djurpark som ligger utanför Köpenhamn. Djurparken ligger i Fredericksberg och det finns förbindelse dit med exempelvis buss.
Det är en stor djurpark och det finns många djur att titta på. Bland det häftigaste djuret dem har är tasmansk pungdjävul. Det djuret finns i Tasmanien och är inte vanlig i djurparker i europa.

Djurparken har inget terrarium men det finns ormar och andra mindre exotiska djur i parken. Bland annat finns ett mindre hus med massor av fjärilar. De är mycket fina och har man tur kan de landa på en.
Det är alltid rent och snyggt i parken.
Köpenhamns djurpark är absolut värt ett besök om man gillar djurparker och djur.

 

I Tyskland har jag besökt Berlin Zoo. Djurparken ligger mitt i Berlin och det är en hel del trafik utanför. Man märker inte av trafiken när man är inne i parken.
Djurparken är stor och man får vara beredd på att gå mycket om man vill se alla djuren. De flesta djuren är relativt nära varandra. Det finns tre olika ingångar till parken.

Berlin Zoo hade en isbjörn förut som blev väldigt känd i media. Isbjörnen hette knut och det fanns leksaker och muggar och annat med isbjörnen. Tyvärr dog knut år 2011 men det säljs fortfarande saker med anknytning till björnen.
Det finns ett tarrarium i parken. Det är separat entre till terarriet. De har många ormar och spindlar och sådant. Bland annat har de ormen svart mamba där.
Om man bor på ett hotell som ligger bredvid parken kan man köpa VIP biljett för att komma in snabbare. Det är ett mycket dyrt hotell men väldigt fint och lyxigt också.
Det är alltid rent och fint i parken.
Jag kan rekommondera Berlin Zoo till alla som gillar djurparker och Djur.

 

Mallorca har en djurpark som ligger lite utanför huvudstaden, Palma Nova. Djurparken heter Animals & Marineland park.
Det är en ganska liten djurpark. Det finns många vattendjur såsom; sälar, delfiner och valrossar. Vad det gäller landjur har de bland annat svartbjörn, vargar och isbjörn. Det finns även en del exotiska fåglar och mindre apor i parken.

De flesta av djuren verkar inte må så bra. Papegojorna verkade trivas bäst av djuren vi såg.
Det gavs väldigt lite information om djuren i parken.
Det är smutsigt och allmänt nergånget i parken. Vissa av burarna var trasiga och isbjörnarna hade väldigt liten pool att svalka sig i.
Jag kan inte rekommondera Animals & Marineland park.


späckhuggare

Nr 3 2018
text Elin Pernelid
 

Späckhuggare är tandval som är den största utav alla delfinarter. Namnet sägs komma från att man trodde att späckhuggare attackerade större valar och åt deras späck. De anfaller och äter det mesta i sin väg, sälar, delfiner och även blåval. Annars äter de mest mindre fisk och vissa äter till och med sill. Hanarna är störst och kan bli upp emot 9,5 m, honorna är lite mindre och blir ungefär 7-8m. Hanarna kan väga nästan 10 ton medan honorna väger ungefär hälften av hanens vikt. När späckhuggare bebisen föds väger den ungefär 180 kg och är runt 2 meter, vilken bamsebebis va?! På grund av sin storlek så måste späckhuggaren få i sig massor med mat därför jagar de ofta i flock.

 

Det vanligaste är att späckhuggaren stannar i sin moders flock hela livet därför är pappan sällan med under ungens uppväxt då denne har gått tillbaka till sin mamma. Hela flocken hjälps åt att passa ungarna. Späckhuggare pratar med varandra genom olika läten. Olika dialekter gör att de lätt kan skilja flockarna åt. De späckhuggare som främst jagar sälar och valar har ett betydligt tystare läte än de som jagar fisk, anledningen är att om sälarna och valarna hör späckhuggarnas kommunikation så försöker de fly och de vore ju förödande för späckhuggaren, inte sant? Späckhuggaren lever i minst 50 år och vissa blir så gamla som 90 år.

 

Honan blir könsmogen i 10 års ålder men är vanligtvis runt 14 år när hon får sin första kalv. Kalvarna blir diade hela första året. Hanarna blir könsmogna mycket senare än honorna. Späckhuggarna är toppkonsumenter, det menas att de inte har några naturliga fiender. Dock har späckhuggarna två icke naturliga fiender. Den ena är människan och den andra är miljögifterna i havet. Den böjda fenan som vissa späckhuggare har, är det bara dem som är fångenskap som har. Det finns inga dokumentationer på att någon späckhuggare i vilt tillstånd skulle ha haft det.

 

 
 
Fallet Tilikum
 

På Sea World, en akvariepark i USA hände några olyckor med att en späckhuggare attackerade tränarna. Hans namn var Tilikum. Jag ska göra det tydligt med att i vilt tillstånd så har det aldrig dokumenterats några attacker mot människor av späckhuggare, tvärtom är de väldigt nyfikna och vill gärna komma fram och leka. När Tilikum bara var 3 år kom en stor båt och jagade späckhuggare. Hanarna försökte locka bort båten så att honorna och ungarna kunde gömma sig, tyvärr var människorna på båten smartare. De lockade in honorna och deras barn i en vik och ställde sig så att hanarna inte kunde komma in. Människorna tog ungarna ifrån sina mammor, däribland lille Tilikum. Mammorna och papporna försökte förtvivlat få tag på sina barn, men det var för sent.

 

När Tilikum kom till Sea World var han rädd och orolig, allting var ju nytt. Människorna som arbetade på Sea World ville att Tilikum skulle lära sig konster för underhållning och för att lära honom tog de in späckhuggare som var mycket äldre och större än lille Tilikum. När Tilikum inte gjorde som tränarna ville så fick inte späckhuggarna någon mat vilket resulterade i att de stora späckhuggarna började attackera den lille Tilikum. Han blev med andra misshandlad under hela sin uppväxt. När Tilikum blev vuxen så var han en av de kändaste späckhuggare i fångenskap och han var fantastiskt på att göra allra möjliga konster. Men en dag fick han nog. En dag när en av tränarna som vanligt skulle simma och göra konster med den berömda späckhuggaren så tog Tilikum helt enkelt tag i henne och drog ner henne i vattnet. Inte förrän det var försent förstod människorna runt omkring att han inte lekte med henne.

 

Han genomförde ytterligare två attacker. I dokumentärfilmen kan man höra om Tilikums liv och efter den var det många som insisterade på att Tilikum skulle släppas i det fria. Så blev aldrig fallet utan Tilikum dog i fångenskap, han var ungefär 30 år.

 

 

 


ormar

Nr 3 2018
text Elin Pernelid
 
 

Ormar är ett kräldjur och finns i nästan alla länder. Dessa växelvarma reptiler finns i många storlekar och arter. Den minsta ormen är så liten som 15 centimeter medan den längsta ormen kan bli upp emot 10 meter. Det finns 3000 kända arter. En orm behöver inte öppna sin mun för sträcka ut tungan, vilket gör att man kan tro att den har en liten mun, men många ormar kan öppna sin mun så mycket att de kan svälja ett helt vildsvin.

De flesta ormar lever på land, men ett 60-tal arter är vattenlevande. Deras gift ska vara farligare än de flesta landlevandes gift. Även om arterna skiljer sig mycket utseendesmässigt så är de biologiska skillnaderna väldigt lika. Ormar har tre lager av hud och ytterst har de fjäll. Man kan tro att deras hud känns lite som fiskarnas fjäll, men sanningen är den att ormarnas fjäll är så mjuk och så len. Alla ormar har huggtänder längst fram så att de lätt kan attackera sitt byte, hos alla ormar finns även ett gift. Sveriges giftigaste orm är huggormen, men väldigt få människor har dött av dess gift utan de allvarligaste fallen har varit när kroppen fått en allergisk chock av giftet.

 

Det finns olika sätt för ormen att ta sig fram även om det vanligaste sättet är att slingra sig fram. Några rör sig i vågor, några rör sig åt sidan och vissa förflyttar sig framåt som ett dragspel. Ormar vill för de mest leva ensamma och har sällan ett revir med undantag av Mamban. Vissa arter lever hela livet på samma plats och vissa vandrar till olika ställen.


Om du funderar på att skaffa en orm och ha som husdjur så är det bra om man verkligen är ordentligt förberedd så att ormen och du får det bra tillsammans. Om man är nybörjare så bör man kanske välja en lätthanterlig orm som inte kräver jättemycket och samtidigt inte blir enorma. En majsorm eller kungspyton är bra ”nybörjarormar”. Man behöver ha ett terrarium så stort att ormen kan sträcka ut sig ordentligt med sand eller jord.
Ormen behöver också ha rätt slags mat, vanligaste är frysta möss och fryst fisk. Man ska inte ge dem levande föda då det lätt kan hända olyckor. När de ömsar skinn behöver de extra mycket omvårdnad och kärlek.

 

Svart Mamba

 
 

Den giftigaste ormen i hela världen är svart mamba och bor i Afrika och är efter Kungskobran den största giftormen. En vuxen svart mamba kan bli mellan 2,5 m och 4,5 m. Färgen på ormen kan variera mellan grå och olivgrön och har därför inte fått sitt namn efter utseendet utan den har fått namnet efter att den är svart i munnen. De allra flesta ormar attackerar bara när de känner sig hotade eller trängda, svart mamba kan attackara utan att något provocerar den. Vilket gör den inte bara den giftigaste utan även den aggressivaste utav alla ormar.

 

Giftet i ett enda bett kan döda upp till 40 personer och det är verkligen dödande. Om man inte får botemedel snabbt efter att man blivit biten så dör man inom en halvtimme. Precis som kobran kan den resa sig och sträcka sig så högt som 1,2 m. Om Svarta Mamban får leva ifred så tar den gladeligen hand om de små skadedjuren så som gnagare och får sig en riktig festmåltid vilket gör att den är väldigt viktig för naturen.


 

Jag känner en kompis som hade en svart mamba som husdjur förut. Jag såg ormen några gånger när jag hälsade på hos kompisen. Vi ett tillfälle hade han den utanför det stora terrariet. Terrariet hade högsta säkerhetsklass eftersom ormen var så giftig. Ormen var tömd på gift så om den bet en så skulle man inte dö. Kompisen tömde den innan han släppte den någorlunda fri.

Det kändes läskigt att ha en så farlig orm nära en men den var lugn och verkade inte bry sig så mycket om mig eller kompisen. Jag tog lite bilder på ormen. Ormen var fri någon halvtimme eller så och sen fixade kompisen så den kom in i terrariet igen. Kompisen hade städat terrariet ordentligt då.

 

Kompisen har ej längre ormen eftersom det kom nya regler från jordbruksverket som förbjöd privatpersoner att ha sådana farliga ormar hemma. Även om kompisen hade motgift hemma fick han inte ha kvar ormen. Numera har han boaormar. (text FREDRIK SAMUELSSON)

 

 


isbjörnar

Nr 3 2018
text och foto Fredrik Samuelsson
 
bild på isbjörnen Knut
 
 

Isbjörnen är ett av de största landrovdjur i världen. Kodiakbjörnen är den enda björnen som kan mäta sig med isbjörnen. På grund av global uppvärmning anses Isbjörnens status som sårbar.

En isbjörnshane kan väga upp till 650 kg. Den tyngsta hanbjörnen som vägst var på 907 kg men det tillhör ovanligheten. Honorna brukar väga omkring 225 men kan väga runt 400-500 kg när de är dräktiga.
Isbjörnens hud är svart men täcks av vit päls. Pälsen är i två olika lager så att djuret inte ska frysa. Pälsens hårstrån är ihåliga för att ge bra isolering mot kyla. Isbjörnen fäller inte sin päls då det blir varmare. Isbjörnen har även ett fettskikt som bevarar värmen. Isbjörnar klarar värme upp till 10 grader. Över det blir de överhettade. När björnen blir äldre brukar pälsen bli mer gulaktig.

 

Isbjörnen har ingen rädsla för människor och räknas som farlig för oss människor. Isbjörnen äter mest kött från sälar och valar. Det händer att den tar fågelägg och olika växter också.


Isbjörnen är snabb och kan komma upp till hastigheter av 40 km i timmen då de springer. Oftast går den lungt i cirka 5 kilometer i timmen. Isbjörnar kan bli upp till 30 år.

Isbjörnarna parar sig mellan April och Juni. Det befruktade ägget vilar i modern fram till Oktober. Om modern inte får tillräckligt med mat under sommaren absoreras ägget och det blir inga ungar.
Ungarna föds omkring januari i ett ide. Ofta brukar 2 eller 3 ungar födas. Det har hänt att det har blivit upp till 4 ungar men det är ovanligt. Ungarna är både döva och blinda när de föds och väger mellan 600 – 900 gram. Efter en månad slår de upp ögonen. Ungarna brukar stanna hos modern i ytterligare 11 månader

 

En isbjörn som blev väldigt känd i media var Knut. Han föddes på Berlin Zoo år 2006 och övergavs av sin mamma. Zoo personal ryckte ut och hämtade ungen. Efter en tid döptes björnen till Knut. Knut var speciell eftersom han var den första isbjörnsungen som fötts och överlevt på Berlins Zoo på 50 år. Knut dog tyvärr år 2011 på grund av förgiftning och hjärnhinneinflammation. Polisen hittade aldrig förövaren.


sjöhäst

Nr 3 2018
text Joseph Köning
 
 
 
 

Hippocampus är ett släkte av fiskar som tillhör familjen kantnålsfiskar
Sjöhästar är väldigt små men fina djur. Dom kan bli mellan 10-35 cm långa.
Dom simmar upprättstående genom vågformande rörelse med ryggfenan och bröstfenorna.
Dom har ett hästliknade huvud och långsmal kropp.
Kroppen är klädd med ringar av bensköldar och de kan ha olika slags horn och taggar.

Det finns som mest 30 arter och förekommer mest i tropiska vatten men det finns två arter som lever i europiska vatten.
När en sjöhäst ska äta så använder dom sin snabelliknade mun som pipett och suger i sig sin mat som oftast är plankton och små kräftdjur.
Hos sjöhästar är det hanen som föder upp ynglen.

 

Hanen har en ficka på magen där honan lägger sina ägg och som hanen sedan befruktar.
Det finns sjöhästar i väldigt lysande starka färger och andra kamouflerande färger.
Stiger och sjunker i vattnet gör sjöhästarna genom att reglera volymen i simblåsorna. En annan egenhet är att sjöhästens ögon kan röra sig oberoende av varandra.
Det finns ett par dussin olika arter av sjöhästar, varav de största kan bli upp till 30 cm långa.

Dvärgsjöhästen, som är ungefär fyra cm lång, räknas enligt Guinness World Rekords som världens långsammaste fisk.
Dess maximala hastighet uppskattas till 0,016 km/h. Med andra ord tar det närmare 4 minuter för en dvärgsjöhäst att förflytta sig en meter.

 

Marsvin

Nr 3 2018
text Mattias Karlsson
 
mattias på bild med sitt marsvin
 
 

På Engelska heter marsvin Guinea Pig. Marsvin kan blir 5-8 år gamla. Marsvin är sällskapsdjur som trivs med människor, man kan gosa med dom. Marsvin lever i en bur och de är pratglada med sitt läte. Precis som katter och hundar finns det olika arter av Marsvin.

 

Marsvin äter särskild mat som finns att köpa ibland annat Ica butiker. De äter också hö, morötter och gräs. Man rengör buren 1-2 gånger i veckan. Marsvinen dricker vatten i helst en vattenflaska men det funkar också med en skål med vatten i. Man har spån i buren. Man bör tänka på att man ska klippa klorna på dom ibland och klippa pälsen på dom särskilt de arterna som har en stor päls, dessutom bör man tvätta dom ibland,
man kan tvätta dom till exempel i ett handfat på toaletten.
I den familjen jag växte upp i hade vi Marsvin och de äldsta av dom blev typ 5 år gammal och sen hade vi ett Marsvin som dog bara 3 veckor sedan vi hade köpt det.

 

kaniner

Nr 3 2018
text Elin Pernelid
 

Kaniner ingår i namnet harar, dock är det inte helt nödvändigt att dessa är närmare släktingar. Vildkaniner bor tillsammans i kolonier och äter helst på natten. Ibland kan man se vildkaniner och vanligast är att man ser dem tidigt på morgonen. Kaniners viktigaste mat är gräs eller hö, men de äter gärna maskrosblad och olika grönsaker så som sallad och morötter. De bor i hålor som de gräver själva, ungarna får eget rum där de kan burra ihop sig med gräs och päls från deras moder. Tamkaninen hade man i bur för att sedan använda deras kött till mat och deras päls, men senare år har den blivit ett sällskapsdjur. Vissa kaniner tillhör finare raser och då kan de vara med i utställningar och alla tamkaniner kan vara med på hopptävlingar. Hur söta dessa små pälsbollar än är de faktiskt ett stort problem världen över, genom att de förökar sig snabbt och får många bebisar gör att de äter upp maten på skördefälten.

 
 

Tamkaninerna blir könsmogna när de är mellan 3-6 månader, men de bör ändå vänta tills de är i alla fall 8 månader innan de börjar avlas för om mamman är för ung så kan både hon och bebisen dö. Honorna ska inte heller inte vara över 3 år då även där kan det bli att hon dör. Honan matar bebiskaninerna en gång om dagen sedan får de vara för sig själva. Det är mycket viktigt att sköta kaninen, man måste städa buren regelbundet annars kan kaninen bli sjuk och värsta fall dö. Ett annat vanligt problem för kaniner är att de kan få problem med sina tänder. Det är mycket viktigt att kaninerna får äta mycket hö, många ger sina kaniner alldeles för mycket pellets vilket slutar med att kaninen kommer svälta ihjäl för att matsmältningen inte fungerar som den ska.


Eurovision 2018

Nr 3 2018
text Fredrik Samuelsson
 
 
 
 

Lördagen den 12 maj var det final i Eurovision. Sveriges bidrag var dance you off med Benjamin Ingrosso. Den låten hade startnummer 20. Finalen bestod av 26 olika länder.

En del av låtarna i tävlingen var bra medan andra var tråkiga. Jag gillade bland annat Danmark, Finland, Ukraina, Cypern och Estlands låtar bäst.

Efter att alla 26 länder spelat sin musik blev det lite undehållning. Mannen som vann förra året sjöng tillsammans med en för mig okänd artist, men han var tydligen mycket berömd.

 

Det blev spännande när juryrösterna delades ut. Sverige fick en del 12 poäng av några länder men det blev snart klart att många gillade Cyperns och Israels bidrag. Sedan var det dags att redovisa folkets telefonröster. Där fick inte Sverige många poäng.

Det blev i slutändan Israel som vann. Deras låt var tämligen bisarr men inte dålig. Jag tror många gillade den för att den var annorlunda och att den handlade om Anti-mobbning. Cypern kom tvåa och Sverige hamnade på en sjundeplats i år.

 

Resultatet

 

 

1.Israel
2.Cypern
3.Österrike
4.Tyskland
5.Italien
6.Tjeckien
7.Sverige
8.Estland
9.Danmark
10.Moldavien
11.Albanien
12.Litauen
13.Frankrike
14.Bulgarien
15.Norge
16.Irland
17.Ukraina
18.Nederländerna
19.Serbien
20.Australien
21.Ungern
22.Slovenien
23.Spanien
24.Storbirtannien
25.Finland
26.Portugal

 


Friluftsliv

Nr 3 2018
text Leif Källberg
foto Sebastian Johansson
 

 

Ett riktigt ordentligt friluftsliv är relativt. Det beror på hur man spånar och fantiserar. Nu kanske jag har kört fast, men det får väl förlåtas mig eftersom det är svårt med uppslagen att skriva om. Hur ska jag fortsätta? Kan jag tänka på min militärtjänst undere året 1971? Då var jag i det i det kalla Luleå i Norrbotten med ett friställande som kontorsvaktmästare från AB Gösta Bäckström, med elektronikkomponenter som syssla. Jag var förstås bekymrad över militärtrjänsten, men tycker att den får betraktas som friluftsliv, eftersom man för det mesta slappade utan något speciellt att göra. Man åkte lite skidor på förmiddagarna med kulspruta på magen, för att förbereda sig på försvar av riket. På eftermiddagarna sköt man prick på måltavlor några timmar, och sen var det ledigt resten av dan. Den friska luften och kylan gjorde att jag klarade av att avsluta min rökbegär, så jag får väl relatera det till lumpen, militärtjänsten.

 

Det verkar svårt med flickvänner i lumpen, man har väl egentligen lite för ont om pengar för att vara begärlig för damerna. Däremot när jag som ung på fritiden spelade teater under mina arbeten, hade jag nog kunnat få fru och barn. Jag hade en hel del tjejkompisar som jag struntade i att närmare uppvakta. Före militärtjänsten spelade jag som sagt teater, men misslyckades bli antagen till teaterhögskolan, på den tiden statens skola för scenisk utbildning. Tjejerna tyckte nog det var romantiskt med skådespeleri, men jag nöjde mig med att vara ute med någon ibland i naturen. Då före lumpen rökte jag ju också, och hade redan på den tiden intresse av naturen så rökbegäret och naturrelateringen fixade bort närmare intresse för damerna. Naturen har jag aldrig kunnat få undan från mitt liv. Jag älskar den svenska naturen, även om jag normalt sett nöjer mig med att ta några promenader om dagarna. Får hoppas jag kan fortsätta med mitt egentligen vaga men älskade friluftsliv.

 

Natur kan faktiskt älskas även om man inte relaterar flagrant till den. Det går att beundra den just för att den finns och som sagt tänka sig att leva ett djupare friluftsliv. Sverige är fantastiskt att leva i, och beundra för sin sociala trygghet och fina natur. På ålderns höst funderar jag ibland på att leva ett djupare friluftsliv. Men det blir egentligen aldrig för sent. För en fem sex år sen hade jag en rejäl cykel med cirka tio växlar, och var ute ofta i naturen och hojade. Jag måste nu försöka skärpa mig, och återigen komma igång med naturrelateringen, så mår jag förmodligen riktigt bra. Friluftslivet kommer förmodligen mer igång för mig när jag har tagit den fjärde sprutan mot fästingsjukan tbe. Då blir man mer motiverad att vara ute när man vågar vara ute obehindrat. Egentligen har jag väl vissa psykiska syndrom när jag för det resonemanget. Man bör väl antagligen obehindrat kunna vara ute i naturen. Jag är rädd att bli ökänd för mitt enstöringsliv, men har vant mig vid det. Folk ser mig antagligen om dagarna under mina ensamma promenader, men jag går ändå på en och annan träff med folk.
Friluftsliv kan man också spåna om och tänka sig älskligt. Jag ser på träden när jag går till min syssla skrivandet, samt när jag handlar. Faktiskt älskar jag träden även om jag förmodligen är allergisk mot dom och får snyta mig hela tiden. Under militärtjänsten upplevde jag den som riktigt rejäl friluftsliv i det snöiga och skogiga Luleå. Även om friluftslivet på F21 också bestod av vissa vedermödor med omkullåkningarna på skidorna i början av tjänsten så vande man sig vid det hela, och trivdes.

 

Man funderar ibland på att plugga friluftsliv, och lära sig ännu mer att fördjupa sig i naturen. Finns det några kurser om djur och natur förutom biologi vid högskolorna och veterinärutbildningarna? Åldern har ju dock sprungit iväg med mig så det börjar väl antagligen bli dags att lugna friluftsintresset. Vad gör man med friluftsintresset när man blir gammal? Frågan brukar väl antagligen inte folk ställa men nån gång ska väl vara den första.
Hur ska fritiden fortsätta som riktigt gammal? Man får väl hoppas på att få behålla hälsan så länge som möjligt. Det går ju också att träna även på ålderns höst. En psykisk fråga är det ju. Ett rejält friluftsliv kan man dock fundera på. Det leder ju till träningsvärk om man överjobbar sin fysik med att sporta. Fysiken eller kroppsfunktionerna orkar ju mindre bra med en stigande ålder. Men egentligen är det frestande att ta initiativ med att fortsätta att stimulera sitt tränande för ett bra friluftsliv. Man är trött på morgnarna när man är gammal men när sommaren och sommartiden kommer blir man piggare. Det gäller också att inte ge upp friluftslivet. Egentligen handlar det om att man passar för det, och det hör till den mänskliga varelsen. Dock blir man väl till slut för gammal för att kämpa och är frestad att ge upp funktionerna. Men det är ju ett modernt samhälle vi lever i och då ställer ju samhället upp för en så man får stöd i alla väder. Nu har det väl dock blivit dags att sluta den här funderingen om friluftsliv.

 
 

Djur Kärlek

Nr 3 2018
text Joseph Köning
 

Djur är otroligt bra att ha, man blir glad, varm i kroppen och livet känns bättre.
När man kommer hem, och sitt husdjur möter upp än. Det känns skönt att få komma hem och bara få klappa sina katter som jag har hemma.
Det är något speciellt med djur i allmänhet. Det är en obeskrivlig kärlek.
Jag bor fortfarande hemma hos föräldrarna, men när jag flyttar till en lägenhet så har jag funderingar på att skaffa en hundvalp.
Det kommer faktiskt en dikt nedanför här som är väldigt bra.

 

Med lätta tassar smyger jag fram 

Smyger som en tiger
Smyger som en varg
Attack !
Löven flyger omkring oss, mig och min vän
De säger att det bara tar cirka,
En minut att hitta en speciell vän.
En timme att uppskatta dig.
En dag att älska dig, men det tar ett helt liv att glömma dig.
För alltid i våra hjärtan!

 
 

hundvän

Nr 3 2018
text Emmelie Olsson
 
 

Hunden sägs vara människans bästa vän. Det finns både långhåriga och korthåriga hundar, olika raser med olika personligheter och beteenden. Men oftast är den en väldigt god lyssnare som alltid kommer när man ropar och finns hos en vid jobbiga stunder, men självklart annars med. Oftast är den ett glatt och sällskapligt djur som gillar att gå ut och leka och få träffa andra hundar eller människor. Men precis som alla andra kan din glada vän också ha sina stunder och skälla på dej eller andra om det inte blir som den tänkt. Då kan den också bitas ibland.

 

Att ha en hund är som att ha mina bästa vänner hos mej. Jag har vänner med både kort och långt hår med olika personligheter som gör var och en av dom unik. Dom finns alltid där för mej och lyssnar på mej om jag vill prata om något som varit jobbigt, men även roliga saker också. Dom är oftast väldigt glada och sociala personer som gillar att gå ut och hitta på saker ihop, eller träffa nya personer som någon av oss bjudit med. Men även för mina glada vänner så finns det dåliga dagar. Då har jag ibland blivit utskälld för saker, och dom kan gnälla på andra personer ibland som dom inte kommer överens. Men största skillnaden är dock att jag aldrig blivit biten av någon än iallafall..


tokaygecko

Nr 3 2018
text Emmelie Olsson
 
 
 
 


Det är en av de största geckoödlorna och lever i sydostasien, är mellan 30-35cm lång, har blågrå kropp, stora gula ögon och blir ungefär 15 år. Den lever i regnskogarna och har därför klor och rynkor under fötterna som gör att den kan klättra i träd och på klippor. Det händer även att den kommer in i villor och hotell och klättrar på väggarna. Tokaygecko sägs har fått namnet efter hannarnas parningsläte som låter ”to-kaj to-kaj”. Maten brukar främst vara insekter men i det vilda kan det ibland också vara mindre ödlor.


Redan när dom är små händer det att dom går in i andra bon och äter upp nyfödda ungar av samma art. Som avelsdjur så parar de sig året om ifall de trivs i terrariet. Då lägger de 3-4 stycken kullar på ett år med 2 ägg i varje. Äggen klistras fast på växter eller grenar i terrariet och kläcks efter ca 120 dagar i en äggkläckare. De brukar ha ett ganska aggressivt beteende i fångenskap och trivs bäst att få vara för sig själv i terrariet utan att man hanterar den för mycket. Den är inte giftig men skulle man bli biten gör det väldigt ont för den kan hänga kvar i flera minuter och det är bara att vänta tills den släpper för den biter hårt.

 

allsvenskan hittils 2018

Nr 3 2018
text Jospeh köning
 

Det är så otroligt skönt att Allsvenskan är igång.
Innledning från vissa lag är man mycket imopnerad av.
Hammarby IF från Stockholm leder allsvenskan med full pott.
Och efter dom med 18 poäng ligger AIK från Solna.

Dom regerande Mästarna Malmö FF ligger just nu på sjunde plats med 11 poäng.

Förhoppningsvis så ligger dom bättre till och får till sitt spel, under Sommaruppehållet som är från den 27 maj till 7 juli.
Och att Malmö FF tar över första platsen till hösten.
Men just nu så är det alltså Hammarby som leder allsvenskan.
Mina vänner som håller på Bajen är så nöjda o glada nu.

 

 

Jag tror att dom kommer få en svår höst för att dom inte har varit ett topplag innan, så tror inte att dom håller hela vägen, men man vet aldrig.
Allt kan hända i allsvenskan 2018.
Det är väldigt överraskande, eftersom dom slutade på en nionde plats förra säsongen.
Men som sagt allt kan hända.

 

Snart stundar ett ett sommaruppehåll och det är otroligt bra för lagen bakom Hammarby.
Plus ett Fotbolls-VM i Ryssland. Sommaren är räddad.
Hoppas att Sverige går så långt som dom kan.

Är man adopterad från just Brasilien så är det mitt första val. och hoppas att vi tar ett VM guld till.

 

Jag tror och hoppas att allsvenskan 2018 slutar att Malmö FF tar sitt 21 SM-Guld.
Men Malmö FF är i brygga , deras spel är inte lika bra som förra säsongen.
Vi har tappat otroligt viktiga spelare som Cristiansen, Rakip, Berget och Wolff.
Men vi har fått in spelare som måste börja prestera. Annars får vår sportchef ta in andra spelare som har spelat i Malmö och som kan deras spelsätt.
Som Agon Mehmeti och Guillermo Molins.
Och jag ser även att vi fixar en anna tränare. Visst Magnus P ehrsson tog guld förra året, och det är otroligt jobbigt att träna ett mästarlag. Men denna inlednigen har varit det sämsta jag har sett på ett många år. Men under sommarupehållet, så hoppas jag att nåt händer.
För i höst måste vi vinna typ alla matcher, för att försvara vårt guld.
Fansen är strålande och står bakom MFF i varje match. Dags att spelarna ger tillbacka glädje.

 

1.”På stadion vi sjunger våra sånger
i regn och sol och glädje och tristess.
För vi har vunnit guldet många gånger
vi e Malmö vi e Malmö MFF
Och om du trodde allting var förlorat
Att Malmö skulle lägga sig och dö.
Då har du ingen aning om historia.
Vi e Malmö, vi e Malmö MFF”

 

 

hund sagan

Nr3 2018
text Joseph Köning
 

En gång för längdsedan så bodde det en man djupt inne i skogen.

Han var en gammal man hade levt där i hela sitt liv, han har 2 söner och hade en fru som dog i en lastbilsolycka.
Sönerna som nu är vuxna bor nära sin gamle far. Dom hjälper till med att måla huset, tar allt som är tungt. Dom går in till byn som ligger 2 km bort.Det är en smal väg med många backar och kurvor.
På en av dom kurvorna så var det där deras mamma blev påkörd av en lastblil.

 

Det var en fin sommardag fåglarna kvittrade, det hördes ljud från sågverket i byn. Sönerna hade varit i byn för att handla blommor och mat til sin far.
Deras väg var att gå till kyrkogården, för att lägga blommor på sim mammas gravsten,
det var nämligen hennes födelsdag.
Sönnerna stod vid gravsten och berättde om saker som hade hänt.
Ena sonen sa:
Vi har hjälpt far med allt som går så nu kan han ta det lugnt och göra det han vill göra som är fiska, spela dragspel.
Den andra sonen sa: Vi tar hand om han mor.
Tack för att du ser oss från himlen.
Efter ett tag så sa dom att vi kommer snart tillbaks mor.
Och när dom började gå hemåt så kom det en varm vind som träffade trädet ovanför henne grav. Och ett blad la sig intill blommorna.

 
 

När dom kom hem till huset så hade deras far varit och fiskat, han hade fått upp många abborar.
Så dom hade mat för en vecka.
Sönerna och deras far satt och pratade när plötstligt det ringde på dörren.
Undrar vem det kan vara.
En av sönerna öppnar dörren och frågade vad personerna ville och dom sa: Hej vi kommer med en gåva från hundstallet.
Och dom visade fram en söt hundvalp som sonen tackade för och tog in till köket.
Vi fick en gåva från hundstallet.
Och deras far som alltid velat ha en hund grät av lycka.
Vad ska vi döpa denna lilla sötnosen till undrar en av sönerna.
Jag tycker att far ska bestämma det.
Deras far sa med tårande ögon: Tror att du får heta Kyra.
Fadern var glad hela vägen fram tills hans död tio år senare. Han fick vila vid sin hustruns grav. Och hon mötte honom vid änglarnas port.
Sönerna hade Kyra, och dom gick till kyrogården varannan dag.
Och nu var sagan slut.


semester i öken

Nr 3 2018
text Leif Källberg
 
 

En gång i Värnamo utanför Jönköping i Småland kände sig Leonard ensam och övergiven. Vad borde han göra för att råda bot på tristesssen? Han som inte brukade ägna sig åt något äventyrligt funderade på en rejäl resa någon stans. Men vart? En rejäl rådplägning borde han nog börja med tyckte han. En del annorlunda vänner hade han ju trots allt att rådgöra med. Exempelvis dom i PRO och i Astma och Allergiförbundet. Det slutade med varsitt möte med medlemmarna i båda organisationerna. Det visade sig att de astmasjuka skojade med honom och frågade om han inte solidarisera sig med dom, och välja en resa till någon steril ort, fri från allergiframkallande växter. PRO:s medlemmar tyckte att han borde kunna ta det lugnt och nöja sig med att gå lite oftare till biblioteket i Värnamo. Leonard bestämde sig för att ta till det och ta kontakt med turistbyråerna, och förhöra sig om resor till Saharaöknen. Men det visade sig att området inte hade inbjudit till någon omfattande turistverksamhet. Man fick nog själv fixa resan dit. Han ringde SAS och frågade om resor dit. Flygbolaget erbjöd resor till okända orter för att sen själv ta sig ut i den fantastiskt omfattande Saharaöknen via Sudan.

 

Han slog till, väntade fjorton dagar, och var sen på ett flygplan till okänd ort i Afrika, och skulle sen erbjudas byte till Sudan och Saharaöknen. Leonard som var gammal, närmare sextio år la inte de flygbolag som forslade honom på minnet. Men det var tre stycken och sen var han äntligen framme i Sudan. Förtidspensionären Leonard som hade sparat en hel del pengar tog sen kontakt med en lokal resebyrå i Khartoum huvudstad i Sudan, för att komma ut i Sahara. Resebyrån tog rejält betalt för sin tjänst och skyllde på att det var få turister som ville ut i öknen. Leonard betalade och fick eskort av tre stycken guider som också skulle fungera som livvakter. Det skulle nämligen kunna vara lejon i öknen, som förirrat sig ut från sitt naturliga levnadsområde söder om Sahara. I övrigt var det ju mest smådjur förutom kamelerna och dromedarerna. Öknen var ju i alla fall växtfri och även om inte Leonard nuförtiden led av astma hade han ju i sin ungdom lidit av sjukdomen. Det kanske när han tänkte efter var att ta till det, att välja en steril ort som Sahara som semesterort.

 

Men nu hade han ju tagit till det och valt steril orten Saharaöknen som mål. Öknen var stekhet och han blev till råga på allt biten av en vessla. Leonard och hans tre guider hade då kommit ut ridande på varsin kamel rejält ut i området. Man kunde inte komma tillbaka till hotellet på tre dar, eftersom man hade satsat på en lång ritt ut i öknen. Vesslebettet svulnade också ,och blev ett bekymmer för honom ganaska gammal och svag som han var. Turistsällskapet hade med sig torkat rökt kött och konserverade kokta makaroner som föda. Leonard svor över vedermödorna under utflykten men tyckte ändå att han skulle rekommendera Saharaöknen som turistmål för yngre personer. Med svullet ben och också hungriga var så småningom turistsällskapet Leonard och hans tre guider tillbaka i Sudan och Khartoum från öknen.
En läkare kontaktades, och Leonard fick betala en hel del, men var ju likvid så han ville inte klaga. När Leonard tänkte efter ville han egentligen ha ett bättre minne än så här av Saharaöknen. Han bestämde sig för att stanna en hel månad på orten och få bättre minnen av orten än den första utflykten i öknen.

 

Ett gevär inköptes och han bestämde sig för att på egen hand och utan guidekostnad göra ytterligare några utflykter i Sahara. Geväret skulle han kunna ha mot omkringirrande lejon och också kanske kunna skjuta något annat. Han hade också för att dom här gångerna ta med sig rejält med mat av torkat slag, och ett tält mot solhettan. Det blev faktiskt lyckade utflykter, och tältet skyddade bra, och ett efterhängset lejon sköts med bössan. Ett konstigt nog inirrande hjortdjur i öknen nedlades också med geväret och han styckade det och stekte med tändsatserna han hade med sig. Hjorten frystes sen när han kom tillbaka till hotellet efter den första utflykten, och resterna av hjorten togs med under den andra trippen ut i det sterila området. Det blev sammantaget efter det att semestermånaden gått en fantastiskt lyckad vistelse i Saharaområdet. Khartoum hade också en hel del förnöjsamma tilldragelser att erbjuda på olika ställen. Hotellet där han var tog också ansvar och förhörde sig för hos turisterna om deras önskemål.


När Leonard kommit hem berömde han styrelsen i Astma Allergiförbundet som rått honom till en semester på en växtfri ort. Det blev ju nu Saharaöknen men när han tänkte efter skulle ju semestrarna också alternativt kunna läggas på vintrarna och Norrlandslänen med snö och kyla. Vad sa PRO till hans initiativ och tankar om semesterorter? I den organisationen var man ju gammal. Den bestod ju av väldigt få förtidspensionärer som den blott sextioårige Leonard. Dom tyckte att Leonard skulle vara solidarisk och bli medlem i organisationen. Han ville, dock van att klara sig själv som han var, stå utanför alla organisationer. Skulle han då ses som osolidarisk som tagit råd av exempelvis Astma Allergiförbundet när det gällde Saharasemestern? Han fick fundera på saken tyckte han.


natur dikter

Nr 3 2018
Text Elin Pernelid
 
Kära gamla ek, du som kan bli hela 1000 år. Med dina vackra blad som ser ut som veckade fjädrar. Dina släta ollon med en liten skål runt växer på dina stora fina grenar. Barnen använder dina grenar som ett klätterträd. Ditt trä är så starkt och gör de finaste av möbler. Din tjocka stam med 3 m i omkrets. I Blekinge står du som finast och glänser, ty Blekinges alldeles egna landskapsträd är du. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Du gula vackra blomma som står i din prakt som ser ut som små solar. Du blommar ditt andra år i livet. Även om du är vacker som en blomma så är du faktiskt en ört. Luddet du har runt dig ska skydda dig mot solen. Om man luktar på dig så doftar du visserligen lite men ack så gott. Dina skrovliga blad är ändå så lena. I Blekinge har vi fått dig som vår egna landskapsblomma. Du vackra lilla kungsljus.        

 
 
 
 
 
 
 

När snön smälter och bäcken börjar porla, då ser vi snart våra vackra sädesärlor.
Blommorna vaknar och fåglarna sjunger med ungar som skriker av hunger.
I backen växer sippor både vita och blå och barnen plockar allt de kan nå
Dagen blir längre och solen tittar fram, kärleken mellan två ropar på en kram
Svanarna simmar med sina små, de bråkar och kivas för att
mammas uppmärksamhet få
Kalvar och lamm leker i hagen, leker tittut i det lilla buskaget
Fåren de står där fulla med ull väntar så tappert att säcken blir full

På skolans gård spelar pojkarna kula och flickorna hoppar både rep och hage
Solen värmer de små kinderna och snart kan de slippa både kofta och krage
Gullvivorna lyser i sin gyllende prakt står där och myser så rakt
Rosa blommor pryder körsbärsträdets ståtliga krona, minnena från gångna dar det tronar
Det doftar så gott med alla blommor så våren har fått
Bina och humlorna brummar runt allt som står i blom och med dem får jorden åter se sin barndom

 
 
 

visit på lantbruksskolan

Nr 3 2018
Text och foto Christina Ericsson
 
 

I april var vi ett gäng från Träffpunkten som gjorde ett besök på
Lantbruksskolan i Bräkne-hoby.
Ingela och Jonatan körde oss i två bilar.
Väl framme möttes vi upp av Susanne som var den på skolan som skulle visa oss runt. Hon var egentligen kurator på skolan men hade denna uppgift också, att visa grupper som kom på besök. Där fick personalen vara lite allt i allo berättade hon.
Det första hon berättade var om rökförbudet på skolans område, för några av oss rökte ju, så rökarna fick vackert ställa sig vid en busshållplats som låg utanför området.

 

Susanne berättade om skolan och dess elever, hälften ( ett 60-tal) bodde på skolans internat och dem andra pendlade. Man fick söka dit som elev tills det år man fyllt tjugo, så skolans utbildning är för ungdomar i gymnasieålder. Skolan har olika inriktningar, såsom skog, skördelantbruk, hästhållning, kor och får och dessutom lite hundhållning för den med egen hund. En del elever har egen häst med sig men skolan har också några egna bl a en arbetshäst att köra med i skogen.
En kille som heter Roger i vårat gäng hade aldrig klappat en häst förut så han tog chansen nu och blev väldigt nöjd.

 

Susanne visade oss fåren med sina lammungar, herregud så söta. Det var en och samma pappa till lammen sen byttes baggen ut till nästa säsong. Sen fick vi se kalvarna, bl a en som bara var några timmar gammal. När kalvarna blivit något dygn gammalt så skildes den från sin mamma fick vi höra, sen fick kalven istället vara tillsammans med andra kalvar ( om man var blivande mjölkko), där fanns även köttkor också.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi fick se griskultingar, de var bara någon vecka gamla. Susanne berättade att när kultingarna diar så skriker de för att suggan ska höra dem och vara försiktig, för det är lätt hänt att hon lägger sig på någon annars.

 

Avslutningsvis fick vi se traktorerna, de hade från gammalt till det allra nyaste. Där var det många av oss som passade på att sätta sig bakom ratten, men vi fick inte köra själva utan bara sitta och känna hur det skulle kunna vara på riktigt. De nyaste var gigantiska med gps i för att kunna så och ploga så bra som möjligt.
Efter allt detta gick vi till skolans matsal där vi blev bjudna på en god smörgås och kaffe. Nöjda med dagen åkte vi sedan hemåt.


Fredrik tipsar

Nr 3 2018
Text Fredrik Samuelsson
 
 
 

mattias speltips

Nr 3 2018
text och foto Mattias Karlsson
 

Harry Potter och de vises sten: Gameboy color

 
 
En helt unik version av spelet Harry Potter och de vises sten. Spelet är ett typiskt rollspel. Eftersom Game Boy Color har sina begränsningar hade man inte kunnat göra spelet bättre tror jag inte. Spelet känns stort men grafiken är simpel och lätt.

 

Spelet är ganska lätt men vissa utmaningar kan kännas väldigt prövande på mitt sinne till exempel att hitta till nästa lektion. De finns några minispel som kan nås via huvudmenyn. Spelet gå ut på att man är Harry Potter och man börja sitt äventyr i Diagon Alley. Spelet följer bokens handling och inkluderar alla scener i boken vilket inte filmen gjorde. Men quidditch matchen är bortplockad konstigt nog. Mitt slutliga omdöme är spelet är bra för den här konsolen men inte den bästa versionen precis.

 

THE SIMS 2 PETS: Gameboy Advance

 

The Sims 2: Pets är ett spel som gavs ut år 2006 till Game Boy Advance. Ett rätt så kul spel enligt min åsikt. Man kan samlar på skräp i naturen och sedan sälja det och på så sätt få ihop lite pengar. Man har tänkt lite på miljön när man har skapat spelet förmodligen i syfte att uppmanar folk att ta vara på miljön. För att man ska komma någon vatt i spelet bör man skaffa sig ett husdjur som finns att köpa i en butik i den lilla staden.

 

Spelet funka bäst på Game Boy Advance SP då ljuskvaliten är bättre och man kan se bättre. Man kan bara har ett jobb på spelet och det ärr att skötta om djur tråkigt nog, men pågund av namnet så är det främst djursällskap som spelet handlar. Men man måste också skötta sina egna behov givetvis precis som i verkligheten. I vanliga The Sims bör man enbart gå till jobbet så sköts det automatiskt

 

Battleminerz: Nintendo 3DS

 
 

Battleminerz är en sorts uppföljare till spelet Battleminer fast så mycket bättre. Man kan odlar saker vilket man inte kunde i Battleminer. Multiplay läget är ganska roligt då man antingen kan spela via local eller internet. Men nackdelen är att om bygger något kan en annan spelare förstöra det. Det beror på att det är olika åldar som spela det. Om man titta på Adventure läget så är det en del spännande djur som inte finns i Minecraft som till exempel Elefanter och Kameler som man även kan rida på men då behöver man mat till djuret för att göra det. I det här läget kan man också odlar saker som till exempel ris och vete.

 

Miljön är väldigt bra runt om den oändliga världen om man kommer till öknen finns det både tempel och pyramider. I snödelen finns det en del iglor. Inuti byggnaderna finns det överraskningar som till exempel zink och guld men även diamanter. Man kan tillverka möbler iform av kistor och sängar. Men tråkigt nog inte mer. Men det är ändå en förbättring kan man säga i Battleminer kunde man inte skapa några möbler överhuvudtaget. Det är tråkigt att det inte finns någon lava i världen enbart vatten. Man kan inte gräva så djupt hellre inte om man jämför med Cube Creator 3D där man kunde gräva mycket djupare.

 

 

håkan hellström

Nr 3 2018
text och foto Fredrik Samuelsson
 
 

Artisten Håkan Hellström föddes 2 April 1974 i Göteborg. Håkan har gjort flera skivor som blivit populära.

Håkan Hellström var med och bildade gruppen Broder Daniel omkring 1989/1990. Han gjorde det tillsammans med Henrik Berggren. De gick bägge i Göteborgs högre samskola. Håkan spelade trummor i bandet fram tills 1995 då han hoppade av.

Håkan började i stället i ett annat band som hette honey is cool. Han spelade trummor i det bandet men sjöng också och spelade senare bas. Efter ett tag hoppade håkan av det bandet också.

Han började med en solokarriär. Håkan spelade den första spelningen 22 Maj 2000 på Restaurang Trädgår´n.

Hösten 2000 kom Håkans första singel. Den heter känn ingen sorg för mig göteborg och senare på hösten kom hans första album med samma namn. Det är ett mycket bra album med trallvänliga låtar och bra komp. Håkan har alltid lånat lite smålåtar och texter från andra artister. På första albumet lånar han en del från Morrissey, Eagles och Bruce Springsteen. Det gör inget eftersom det låter mycket bra. Håkan fick både Grammis och rockbjörnen samma år.

 

2001 fick Håkan pris för bästa göteborgare. Han var också med i Allsång på skansen första gången. Det blev en stor succé. Håkan har varit med på allsången sammanlagt sju gånger.

2002 kom två album med Håkan. I början av året släppte han en EP vid namn luften bor i mina steg. Håkan tolkar bland annat Ted Gärdestad, Olle Adolphson och Mats Paulson. Skivan placerade sig högst på topplistan. Senare samma år kom albumet det är så jag säger det. Även det albumet toppade topplistan. Det är ett bra album med intressanta samba inslag på en del av låtarna. Skivan hade ett kopieringsskydd vilket skapade problem för vissa CD-spelare men skivan kom senare ut i en annan upplaga med annat skydd som inte påverkade spelningen. Håkan fick även detta året både Grammis och rockbjörnen.

2005 kom två studioalbum. Det ena heter ett kolikbarns bekännelser och det andra heter nåt gammalt nåt nytt nåt lånat nåt blått. Bägge albumen är något udda men de innehåller ändå bra musik.

2006 fick Håkan en grammis och 2007 belönades han med Taubestipendium.


2008 kom en ny skiva med Håkan. Den heter för sent för edelweiss och är en mycket bra skiva. Den innehåller en del ballader och en del snabba låtar också. Några av låtarna hamnade på topplistan. Skivan låt högst upp på topplistan. Det kom en bok om Håkan Hellström detta året. Boken innehåller mest intervjuer med honom och recensioner av skivorna. Boken heter texter om ett popfenomen. Håkan fick både grammis och rockbjörnen samma år

2010 kom två skivor med Håkan. Dels ett samlingsalbum med alla singlarna. Senare på året kom albumet 2 steg från paradise. CD skivan kom i två olika versioner. Dels en enkel skiva och dels en dubbelCD med konsert från Way out west festivalen i Göteborg. Skivan såldes även på vinyl. Skivan hamnade högst på topplistan. Han fick en grammis för skivan.

Det gavs även ut en bok om Håkan hellström detta året. Boken heter ps lycka till i kväll och innehåller både bilder från när Håkan var ung men också nya foton. På den första upplagan av boken medföljde en bonus CD skiva.

 

Under sommaren 2011 var Håkan ute på en lång turne. Han besökte Karlskrona i Augusti. Konserten var på stumholmen och det var en riktigt bra konsert. Samma år gjordes en film som handlar om Håkans fans.
Filmen heter 2 steg från Håkan och den
blev väldigt populär.
2013 kom en ny skiva med Håkan. Skivan heter det kommer aldrig va över för mig. Det är ett mycket bra album och musiken fungerar mycket bra på stora arenor. Skivan gavs ut i på vinyl i två olika versioner. På den ena versionen ingick en singelskiva och den versionen sålde snabbt slut. Samma år gjordes en film där man har använt mycket av Håkans musik. Filmen heter känn ingen sorg. Den är delvis baserad på Håkans liv. På hösten vann Håkan rockbjörnen.

2014 gjorde Håkan en stor konsert på ullevi. Konserten blev den största i norden. Det kom sammanlagt 69 349 människor till konserten. Senare samma år gavs det ut en skiva från konserten. Den skivan heter Håkan boma ye. Håkan fick grammis det här året.

 

2016 kom hela två album med Håkan. De heter 1974 och du gamla du fria. 1974 är en EP skiva med fyra låtar. Den gavs ut både på CD och Vinyl. Alla låtarna på skivan är mycket bra. Det andra albumet du gamla du fria är lite mer experimentell men det mesta av musiken är bra. Samma år gjorde Håkan även flera konserter på Ullevi. Det gavs ut en bok med bilder från konserten.

 
 

city lights - Mördande reklam

Nr 3 2018
Skapad av Henrik Magnusson
 
 

Anstaltstankar - brev från akademin

Nr 3 2018
Skapad av Henrik Magnusson 
 
 
 

Sagoslott & Svanar

Nr 3 2018
Textbearbetning JB
 
 
 Neuschwanstein är ett slott i bayerska alperna i södra Tyskland. Slottet inspirerade Walt Disney att rita Törnrosa slott i tecknade filmer och bygga en mindre kopia i Disney World.
 
 
” Låt oss hoppas att statsrådet gör ett svanhopp och snarast
sjunger sin svanesång. ”
 
Kung Ludvig II av Bayern började bygga slottet 1869. Neuschwanstein ligger uppe på en höjd med magnifik utsikt, mer än hundra meter ovanför byn. Miljontals besökare och turister har under åren fascinerats av den vackra arkitekturen och den sagolika inredningen. Stora bankettsalen är det största rummet på slottet. Det är rikt utsmyckat med brutet tak, träskulpturer av svanar och ett antal gigantiska ljuskronor. Temat för målningarna i salen är myten om Parsifal och hans beskyddande av den heliga graalen. Till skillnad från den romantiska stilen i resten av slottet är sovrummet byggt i gotisk stil. Det tog 14 träsnidare fyra år att fullborda finsnickeriet runt sängen. Väggarna är dekorerade med scener från sagan om Tristan och Isolde.

 

Ludvig II föddes 1845 och blev kung av Bayern 1864. Ludvig och hans yngre bror Otto fick en mycket sträng och kylig uppfostran. Kontakten med föräldrarna bestod av gemensamma måltider med uppmaningar, hård disciplin samt faderns örfilar och aga.
Men det fanns ljuspunkter. Genom ett besök av en kulturintresserad släkting kom Ludvig i kontakt med Richard Wagners operamusik. På sin 16-årsdag såg kronprinsen för första gången en uppsättning av Lohengrin på den kungliga operan i Munchen. Från denna stund blev han en övertygad anhängare av tonsättaren Wagner.

 

Intrigen i den medeltida inramningen av Lohengrin är minst sagt kryddad. Efter att ha blivit oskyldigt anklagad för att ha mördat sin bror, ber hjältinnan Elsa till den Heliga Jungfrun om en förkämpe. Elsa vill ha en rejäl karl som ska älska och skydda henne. Den ståtlige Lohengrin kommer inglidande i en tjusig och utsmyckad båt som dras av en stor vit svan. Elsa blir, i en erotisk scen, blixtkär i Lohengrin. Innan de gifter sig med varandra måste Elsa lova att inte fråga om hans riktiga namn. Hon lovar och det blir ett vackert bröllop, men Elsas maktlystna faster Ortrud har sått ett frö av misstanke hos bruden. Liksom Eva i paradiset sviker Elsa sitt löfte till maken som avslöjar att han är den heliga graal-riddaren Lohengrin. Svanen kommer in på scenen för att föra honom bort, men fågeln har plötsligt förvandlats till Elsas bror. Det är faster Ortrud som har förbannat brodern. Utan hjälp från svanen kommer en duva från himlen och drar iväg Lohengrin med båten

 

Teaterregissörer har i alla tider avskytt att ha levande djur i uppsättningar. För att undvika kaos i Lohengrin byggde scenografen en mekanisk svan som skulle dra båten in på scen. Men mekanik och teknik har, som bekant, en tendens att inte vara helt pålitlig. Många gånger har operans mest dramatiska parti förvandlats till en komedi när svanen fått kortslutning. Eller ännu värre – plötsligt få ett eget liv och börjat löpa amok.
Vid ett tillfälle stod den berömde tenoren i kulissen och väntade på sin entré. En scenarbetare var dock för snabb och skickade in den konstgjorda svanen på scenen innan hjälten klivit i båten. Men tenoren höll sig lugn, som om han väntade på bussen. Han lade handen på scenografens axel och frågade; Ursäkta, men när går nästa svan.

 

 

Utan kung Ludvigs ekonomiska stöd hade inte kompositören Richard Wagner kunnat slutföra några av operavärldens mest betydande verk;
Nibelungens Ring, Parsifal samt Tristan och Isolde.

 

Wagner var i första hand tonsättare men också omtalad som politiskt författare med mycket radikala åsikter. Idémässigt var han mystiker, romantiker och nationalist. Wagner är idag fortfarande kontroversiell och hans musik överskuggas av de politiska skrifter om rasbiologi som han publicerade på 1850-talet. Vissa grupperingar har svårt att särskilja kompositörens fördomsfulla tidsanda och den gudomliga musiken.

 

Israel har i princip lagt förbud på att spela Wagner inom landets gränser. När musik-direktören och dirigenten Zubins Mehta och landets filharmoniska orkester framförde utvalda delar av Wagners musik vid en konsert utomhus stördes evenemanget av högljudda protester, demostrationer och flera slagsmål. Mehta fick avbryta och efter nya försök i 10 dagar gav han upp.

Till sist följer här ett debattinlägg. Analys och ställningstagande är skribentens.

Tyska arkitekter är skickliga på att återuppbygga förlorade miljöer. Folket i Frankfurt saknade sin vackra gamla bebyggelse. Nyligen invigdes flera kvarter av den historiska stadskärnan i traditionell stil. Inspirationen kommer från hur Frankfurt såg ut före andra världskriget. När får vi se nybyggen av vackra hus i Sverige?

 

Efter valet i september måste en samlingsregering omgående lösa bostadsbristen genom subventioner, lagändringar och hårda statliga krav på giriga byggbolag som bygger svindyra bostadsrätter i fula färglösa hus. Låda efter låda står så tätt att många lägenheter hamnar i skuggan. Samtidigt riskerar bubblan att spricka och högt belånande bostadsrätter faller i pris.

 

Den akuta bristen på hyresrätter är ett skrämmande bevis på att bostadsministern ( MP ) inte klarat av att få majoritet i riksdagen för en bättre bostads politik. Låt oss hoppas att statsrådet gör ett svanhopp och snarast sjunger sin svanesång. De flesta som väntat i en stillastående bostadskö i mer än 5 år hoppas på en ny stark majoritets-regering över blockgränsen som snabbt bygger bra och billiga hyresrätter. En majoritet vill se vackra hus med trivsamma lägenheter där folk har råd att bo.

I väntan på bättre tider faller kronans värde och nu är det försent att flytta utomlands. Pensionen räcker inte till en värdig escape to the sun. Det är bara att bryta ihop, gilla läget, komma igen och drömma sig bort till tonerna av Wagner, Mozart, Mahler och Leonard Bernstein som skrev musiken till Candide och West Side Story.

 
 
 

 

 
 

Äventyret på persota island

Nr 3 2018
Text och teckning Mattias Karlsson
 
 
 

Markus håller på att sätta upp en vitfärgad antenn på taket. Han har klättrat upp på taket med hjälp av en stege som är gjord i materialet metall. Markus har blont hår och är en kortväxt man som alltid klär sig i skjorta. Markus bor i ett hus med en övervåning i en liten stad som ligger på en halvö som heter Persota Island. Halvön ligger söder om Ghost Village. Halvön är 30 kilometer lång och 10 kilometer bred. Stadens namn är The City of Persota. Markus har bott där i 2 år. Markus hör ett skratt ifrån en röst som han aldrig har hört tidigare och i samma veva hör han ett brak stegen faller ner på marken. Markus är fast på taket, vad ska han göra, kanske ropa på hjälp. Han säger: snälla någon i guds namn hjälp mig , hjälp mig och han upprepa det ett par gånger. Ingen hör honom eftersom ingen av hans grannar är hemma just nu utan de jobbar troligtvis. Han vet dock att hans fru kommer hem om kanske en timme. Hans fru heter Martina och hon har långt svart hår.

 

Martina befinner sig i stadens största livsmedelsbutik. Hon står just nu framme i kassan med sina varor. Martina känner en hand på sin axel, hon vänder sig om men ser ingen. Martina tänker: det måste har varit en inbillning. När hon ska betala varorna säger kassöskan: är du medveten om att du har blod på din tröja där din axel sitter. Martina skriker till, hon packar varorna i 2 stycken kassapåsar och springer in det fortaste hon kan in på toaletten och kolla sig i spegeln. Mycket riktigt ser hon blodet på axlen. Martina tar av sig tröjan och kolla på axlen för att se att den inte blödde, det gör den inte. Martina får sedan en tankeställare: var kommer blodet ifrån? Markus kommer på att han har sin mobiltelefon i fickan han tar upp den och ringer Martina. Martina svara inte. Markus gör ifrån sig en väldigt hög svordom så pass hög att fåglarna en bit ifrån blir rädda och flyger snabbt därifrån. Markus har börjat frysa det är nämligen minusgrader ute. Det har gått cirka 30 minuter nu sedan han fastnade däruppe och han har varit uppe på taket i omkring 45 dryga minuter. Markus tänker: snälla Martina skyndar dig hem. När Markus står där nästan helt stilla och darrande tycks han ser att det är spår på taket. Taket är snöbelagt. Det är inte hans spår det se han omedelbart eftersom fötterna är dubbelt så stora som hans egna. Märkligt, kan det vara Big Fot? tänker Markus Någon skratta återigen till. Markus darrar om tänderna och säger: vem där, visa dig nu tack. Under tiden sätter sig Martina i den blåfärgade bilen som är en Likosto tillverkad bil. Likosto är ett bilföretag som ligger på halvön i den lilla byn Mesvillage. Det är ett företag som går med stora vinster pågrund av sina bilar som är tillverkade för att köra själva och bilarna har en inbyggd röst som säger :välkommen in i bilen var god att ta på dig ditt bälte. Bilen kör inte förrän bältet används. Sen får man ange position alltså var man befinner sig och vilket ställe man ska åka till. Martina tar på sig bältet och tala sedan om positionen till där hon och Markus bor. Det räcker med att hon säger ordet hem eftersom det är redan inprogrammerat i systemet.

 

När Martina väl är hemma hör hon en röst: hjälp, hjälp. Hon tror att det kommer ifrån taket och titta upp. Hon ser Markus på taket och stegen liggande på marken. Martina lyfte upp stegen och placerar den på rätt ställe. Markus pustar ut av lättnad och börja gå ner ifrån stegen. När han har gått ner känner han sig väldigt frusen. Martina ber om ursäkt för att hon inte svarade i mobiltelefonen. Markus godtar ursäkten, han har redan kommit över det. Han brukar komma över saker snabbt dock finns det vissa saker som han ännu inte har kommit över och kanske aldrig kommer att göra det heller. Markus och Martina traskar sedan vidare in i huset. Martina fråga Markus om hur han hamnade på taket och Markus berättade det för henne. Markus funderar på ifall detta har att göra med händelsen som inträffade för ungefär 1 år sedan då han råckades förstöra en spegel, vilket han har läst i en bok att det betyder 7 års olycka. Han hade fått spegeln eller rättare sagt ärft den av sin syster som dog enbart 25 år gammal av en stroke. Markus syster hette Johanna och hon var en lillasyster till honom. Johanna var dock ett annorlunda barn och hade dromesyndrom. Men trots sjukdomen hade hon ett relativt bra liv. I efterhand har Markus ångrat de sista orden han sa till sin syster som var jävla freak. De hade då bråkat och ännu idag kommer han ihåg scenen den är nämligen djupt bevarad i hans minne. Scenens förlopp är: det är solsken ute och lite regn i luften. Markus och Johanna räffsa löv. Johanna råckades träffa Markus med krattan som var gjord av trä. Markus blev irriterad och sa: var fan tar du dig till jävla freak. Johanna ramlar då ihop på lövhögen och hon ber Markus att ringa en ambulans. Markus ringer då ambulansen men försent Johanna avlider i
lövhögen eftersom stroken var intensiv och kraftig. Markus säger då: neeeej . Väl inne i huset tände Martina den ganska nybyggda eldstaden och Markus sätter sig framför den och värmer sig Martina säger: är du intresserad att åka på utflyckt till Highland imorgon. Highland är en bergkedja som är ganska liten men ändå är bergen runt 2000 meter höga. Markus säger: jag jobbat imorgon. På en Söndag säger Martina med en skrattande röst. Markus inser snart att han trodde att det var Torsdag imorron så till och med han skratta åt det.

 

Markus jobbar som en bagare på ett konditori i den norra delen av staden vid namn Cakes and Breaks. Han jobba måndag till fredag 08:00-17:00, med en timmes matrast mellan klockan 11:00-12:00. Nästa dag stiger båda två upp ganska tidigt klockan är enbart 05:30. Men bägge två är såkallade morgonmänniskor och bruka ha mycket energi och ork när de gå upp ifrån sängen. Martina har planerat att de ska ge sig av klockan 08:30 idag det är därför de gick upp så tidigt. Martina gör iordning picknickkorgen. Hon lägger ner fika och en kaffetermos som rymmer 2 liter kaffe och givetvis är det nybryggt kaffe i termosen. Under tiden äter Markus frukost, han orkar inte vänta på Martina. När klockan närmar sig 08:30 stega de in i bilen och Markus sätter sig vid förarsätet. Det är en sträcka på 12 kilometer norrut att köra. Bilen kör iväg. När de är framme vid positionen som är Highland village är det bara en liten bit att gå för att ta sig till bergkedjan. Highland Village är en liten by på enbart 20 invånare. För cirka 200 år sedan var Highland

 

 

 

 
 

Village en liten stad som sträckte sig en bit ifrån den nyvarande byn. Staden förstördes av en jordbävning och man beslutade att inte bygga upp den. Det finns husgrunder kvar längs området och ruiner som är välbevarade. Det finns myter om att invånarna ifrån den tiden spöka i området och en del av myterna är skräkinjagade att en skulle har blivit knivskuren av en osynlig skepnad och en annan ska har sett en man springande med en pistol i handen. En av senaste myterna är när en kvinna blev våldtagen. Martina och Markus vill bestiga det högsta berget som heter The high mountain. Berget är 2009 meter högt och de andra bergen som ligger intill är runt 1000-1500 meter höga. När klockan närmar sig 11:30 sätter de sig ner på en filt och Martina öppnar picknickkorgen. De fika lite och vandra sedan vidare.

 

Efter de har vandrat i ungefär 10 minuter tycks Markus ser någon springa runt bland bergen. Ser han i syner? Det må hända men han tror definitivt att han inte inbilla sig. Markus funderar inte mera på det här utan han och Martina fortsätter att vandrar bland bergen. Martina snubblar till och skada sig lite lätt men reser sig ganska omgående upp igen. Martina snubblade på något som kändes som ett levande djur. Det visa sig vara en orm som turligt nog inte hann att bita henne. Ormen ringlar iväg med sitt blåvita mönster. Markus tänker: konstigt den här sortens typ av ormar existerar enbart bara i The blue Forest, hur kan den har kommit hit? Markus har tidigare när han gick i skolan läst om ormen och enligt hans minne så var ormen giftig och ha ovanligt vassa tänder. Markus blir lite paraonid och säger till Martina: jag tror minsann att det är någon som la dit ormen för att sabbotera för oss. Martina säger: Markus nu får du allt sluta vara så misstänksam på allt och alla. De uppstår ett mindre gräl. Efter ytterligare 20 minuter besluta sig både Markus och Martina att gå tillbaka till bilen. När de är framme vid bilen så märke de att någon har slangat bensin ifrån den och de kan inte komma någonstans.Markus föreslå att de ska ringa hans föräldrar som bor i byn Simik på Simik Island. Sagt och gjort de ringer dom. Markus föräldrar heter Sig-Britt och Omar. De är pensionärer bägge två Sig-Britt är 70 år och Omar är 68 år gammal. Omar packa ner en bensindunk och kör till närmsta bensinstation som ligger cirka en kilometer bort i den lilla byn Visoas som har cirka 120 invånare.

 

 

 

Bensinmacken är liten och heter Simikstation och är den ända bensinmacken på ön. Sig-Britt väljer att stanna hemma eftersom hon har kraftig muskelvärk idag. Bilen Omar och Sig-Britt äger är en gammal Ford som är gulfärgad. Martina se något springa en bit ifrån en skugga. Hon tala om det för Markus men han tror inte på det hon säger. Martina säger: jag ljuger inte. Det går i cirka 20 liter i dunken när Omar fyller den men det är inga problem för honom att lyfta den eftersom han har både muskler i armar och ben. Omar träna regelbundet på det lilla gymmet i byn Simik för att behålla hälsan och sin kropp i form. Han träna till och med när han är sjuk eftersom han tro att man blir frisk om man rör sig istället för att ligga hemma i sängen och vara sjuk. Omar kör till platsen där de befinner sig. Han kör ditt ganska fort. Martina och Markus står där och de ser helt iskalla ut lägger Omar snabbt märke till. Sig-Britt har en reaumatisk sjukdom. Hon fick sjukdomen när hon var 50 år gammal. Hon bestämde då att tar ut sin pension i förväg. Hon jobbade i butiken Simiks godis, som var en godisaffär den lades ner för 4 år sedan eftersom lönsamheten hade sjunkit av olika anledningar. Omar fyller på deras bil med bensindunken. Martina och Markus ger honom en peng för besväret och ge honom en ganska ödmjuken kram. De beger sig sedan hemåt men bara efter en kilometer står någon figur på vägen och stoppar dom. Båda två lägger märker till den mystiska figuren. Figuren liknar en människa med en kropp som ser ut som en gorilla.

 

Markus som kör bilen säger: -nu skiter jag i det här han sätter gasen i botten och kör på figuren. Men han kör rakt igenom den. Bägge två vet nu det hela det rör sig om ett spöke. Bilen stanna återigen automatiskt och de kommer ingenstans. Bensinen är slut igen. Fan skriker Martina till högt. Spöket kommer nära deras bil. Markus tar upp sin mobiltelefon för att ringa polisen men den visa sig vara död. Markus säger: Martina får jag din mobil snabbt. Martina ger honom mobilen men det visa sig omgående att det inte finns någon täckning. Markus svor återigen. De är helt enkelt tvugna att handskas med spöket själva. De går fram till spöket försiktigt för att eventuellt förhandlar med det om det nu går. Spöket flyger fram till dom med något som ser ut som en yxa. Spöket döda dom och efter det säger spöket: äntligen fick jag död på dom. Det var spöket som lar ditt ormen och sprang längs bergen resten av händelserna förbli ett mysterium men det är inte ovanligt i Misada Country.

 
 
 

mickes dikter

Nr 3 2018
text och målning Mikael Frostensson
 
 
 
 
 

roms sju legendariska kullar (del3)

Nr 3 2018

Text Per-lukas Zetterqvist

 

Mons/Collis Palatinus

Palatin kullen är Romulus kulle, grundaren och första kungen av rom. Här valde Roms rika och mest mäktiga att bo. Inmurade byggder och gravar har hittats här och folket som bodde i dessa byar såg ut att vara dominerande för sina samtidiga sedan 700 f.Kr. Magna Maters templet fanns här. Magna Maters var romarnas adoptering och rominisation av anatoliska kultens “Modergudinna”, kallad Kybele på grekiska, influerade hur romarna såg på sig själva med relation till den orientiska religiösa tillbedjan.
Under kejsartiden kom en allt större del av Palatinen att ingå i det komplex av luxuösa byggnader som utgjorde det kejserliga palatset. Vårt ord “palats” kommer från det latinska ordet palatium vilket även är ett annat namn för Palatinen. Byggnaderna på kullen skadades svårt vid den stora branden år 64, men efter branden kunde kejsare Nero börja bygga det vidsträckta palatskomplexet Domus Aurea, som sträckte sig från Palatinen till Esquilinen. Palatset ersatte det gamla palatset, Domus Transitoria, som hade förstörts i branden.

 

Neros efterträdare övergav Domus Aurea, men kejsare Domitianus (regerade från år 14 september 8 - 18 september 96) återupptog byggnadsarbetena. Då det stora flaviska (en dynasti) kejsarpalatset Domus Flavia och Domus Augustana stod färdigt, omfattade den romerska kejsarens residens byggnader och trädgårdar utspridda över hela kullen.
Här finns triumfbågen Titusbågen på Forum Romanum som är ett torg från antika Rom och den offentliga platsen för bl.a. politiska möten, handel och religiösa ceremonier. Här finns också en känd väg vid namn Clivus Palatinus som går i höjd med Titusbågen. Vägen följer sluttningen upp mellan två högre partier. Den vänstra höjden består av trädgårdsterrassen, som nu upptas av klostret San Sebastiano. På den motsatta höjden breder den itakienska furstliga familjen Farneses trädgårdar ut sig; de anlades på 1500-talet ovanpå en del av det kejserliga palatset, Domus Tiberiana.

 

Clivus Palatinus passerade en försvunnen båge, vars läge är markerad i marken och med en platta i muren intill. Den tjänade som monumental entré till palatsområdet; möjligen låg den på platsen för en gammal stadsport, Porta Mugonia. Porten flankerades av ett tempel som uppförts av kejsare Domitianus (regerade från 14 september 81 - 18 september 96) på platsen för ett äldre tempel, vilket troligen varit helgat åt Jupiter Stator eller bara kallad Jupiter (guden av blixten, himlen och guda konung). Högre upp når man den del av det kejserliga palatset som kejsare Domitianus lät uppföra, Domus Augustana. Vägen fortsätter längs höger sida av detta byggnadskomplex till det sydvästra hörnet av kullen, där bebyggelse från romerska republiken praktfullt bevarades. Vägen slutar framför podiet till ett Apollotempel (Apollo, guden av musik, poesi, konst, orakler, bågskytte, pest, medicin, sol, ljus och kunskap) som kejsare Augustus lät inviga 28 f. Kr. Det pryddes med grekiska skulpturer och andra dyrbarheter,bl.a. en staty föreställande Apollo, ett mästerverk av greken Skopas (360 f. Kr.).

 

Augustus tog år 27 f. Kr. sin bostad på Palatinen.
Han lät omvandla en grupp privathus i sluttningen bredvid Apollotemplet till residens. Man vet genom litteraturen att huvudentrén var prydd med en gavel och en krans av eklöv samt att den flankerades av lagerträd. Detta var äretecken som senaten beslutade om samtidigt som den hedrade honom med titeln Augustus (“den upphöjde”). Residenset tycks inte ha skilt sig mycket från andra, samtida patricierhus. Det övre huset, som av tradition kallas Domus Liviae (Livias hus), var uppfört under första hälften av århundradet som ett normalt romerskt bostadshus med atrium och peristylgård, men byggdes om för nya behov. På husets sydsida löper en gata, som inkorporerats i anläggningen, och nedanför ligger det s.k. Augustus hus.

 

Bortom Augustus hus, på Palatinens sydvästra del, fanns ett äldre tempelområde. Närmast låg Victorias tempel, uppfört 307 f.Kr. - 294 f. Kr. och invigt åt segerns gudinna. Endast bitar av murarna till podiet återstår. Det flankerades av Magna Maters tempel, uppfört ett århundrade senare, år 205 f. Kr. - 191 f. Kr. Kulten av Cybele, den stora modern, importerades från romprovinsen Asia Minor (Mindre Asien) för att ge romarna framgång i kriget mot Karthago (de tre puniska krigen). Längs det stora podiets sida är fragment av kolonner och kapitäl uppställda. De är av vulkanisk sten överdragna med vit puts, förmodligen från en restaurering år 111 f.Kr. Både Victoria och Cybele vördades som staden Roms beskyddare. Området innefattade även en annan byggnad som var föremål för romarnas veneration: Romulus hydda, som genom århundradena underhölls av ett särskilt prästerskap. Exakt var hyddan stod är osäkert, men i modern tid har arkeologer grävt ut grunden till flera järnåldershyddor i sluttningen nedanför templen. Den äldsta nivån är från 700-talet f. Kr., då Romulus (enligt traditionen) ska ha grundat Rom.
Palatinen ligger 50 meter över havet och 40 meter över Tibern. Många kända och förnäma romare har bott här. Det var denna kulle som skulle bli grunden för kallad Roma Quadrata (Roms centrum) och var en yta eller en byggnad inom den religiösa gränsen av Rom.

 

Under kejsare Augustus regeringstid avgränsades en del av Palatinen för en slags arkeologisk undersökning, där man fann krukor och redskap från bronsåldern. Han utropade platsen som ”Roms ursprungliga stad”. Modern arkeologi har funnit spår av en bronsåldersbosättning som kan dateras till före Roms grundande. Det finns ett museum på Palatinen där de föremål som är daterade före stadens officiella grundande finns.
Ett altare för en okänd romersk gudomlighet, som man tidigare trodde var Aius Locutius (“sägaren” eller “talaren”), upptäcktes på Palatinen 1820.
I juli 2006 meddelade arkeologer att de upptäckt vad de tror är Augustus födelseplats.

 

 

 
 

Mons/Collis Quirinalis

Quirinalen kullen som även kallades Kvirinalen hade sabi’nerna (latin: Sabi’ni), ett fornitaliskt folk sitt näste. Det erövrades av romarna i början av 200-talet f. Kr, men fick inte fullt romerskt medborgarskap
förrän 241 f.Kr.
Arkeologiska fynd visar att genom gamla gravar och byggnader att det har funnits bosättningar där sen
800-talet f.Kr.
Namnet Quirinalen kommer av Quirinus tempel som skall ha varit en sabinsk bosättning bygg åt guden Quirinus, men som blev med tiden en av roms viktigaste gudar, gift med gudinnan Hersilia och associerades med grundarna av Rom, Romulus och Remus, samt var en av gudarna i triaden Jupiter-Mars-Quirinus.

 

Quirinus framträder i konsten som en skäggig man iklädd religiös och militär klädnad samt associeras ibland med myrtenväxten.
En festival för Quirinus ära hölls, som kallades Quirinalia, firades 17 februari.
Quirinalen är belägen mellan torget Trajanus forum och badanläggningen Diocletianus termer.
Titus Tatius en mytologisk kunglig gestalt för sabinerna som skall ha slagit sig ned där efter freden mellan sabinerna och romarna.
Under antiken dominerades Quirinalen av olika helgedomar och andra offentliga byggnader, men även av patriciervillor.
I början av 300-talet uppförde en av Konstantin kejsarna den
sista badanläggningen här. Under medeltiden avfolkades höjden, men den väcktes till liv i mitten av 1500-talet av påvarnas intresse för området.
Quirinalen domineras idag av Palazzo del Quirinale med dess vidsträckta trädgårdar. Palatset var före 1870 påvens sommarresidens och fram till 1947 den italienske kungens bostad.
Numera är det tjänste- och representationsbostad för presidenten.

 

På Piazza del Quirinale står två kolossalstatyer föreställande Zeus, guden av gudar och blixten och hans båda söner Castor och Pollux eller med andra namn: Kastor och Polydeukes, de så kallade Dioskurerna som betyder ”Zeus söner”.
Vid piazzan ligger även palatset Palazzo della Consulta, som bland annat hyser en domstol. På Quirinalen är två av barockens heliga arkitektoniska mästerverk belägna: kyrkorna San
Carlo alle Quattro Fontane av Francesco Borromini och
Sant’Andrea al Quirinale av Giovanni Lorenzo.

 

 

Mons/Collis Viminalis

Viminalen är den minsta kullen av de sju och var den sista att
bli inkluderad inför Roms väggar enligt en av dåtida roms romhistorieskrivare och handskrivare Eutropius’ Kompendium av Romersk historia. Han jobbade åt Konstantin den store och blev ombedd av Kejsaren Valens att skriva kompendiet e.Kr. 370. Både Eutropius och en annan historieskrivare om Rom vid namn Livy indikerar att Servius Tullius (regerande från 577 f. Kr. – 534 f. Kr.) som var bakom att tillägga Viminalen till Rom. I tidigare år var det en platt toppad, brant och väderbiten kullen som en gång tjänade som en plats för en serbisk borg.
Viminalen är en kult titel av Jupiter och vissa källor visar att Viminalen var döpt för närvaron av Jupiter Viminus som var en Jupiter figur som dyrkades vid ett altare här eller p.g.a. dess pilträd (Salix viminalis). Majoriteten av de som bodde här bodde i så kallade Insula (latin för “ö”, plural insulae) var ett romerskt hyreshus eller hyreskvarter med olika butiker och jobb platsen för hantverkare lokaliserat på grund nivå och med dess övre nivåer var reserverat för lägenheter eller med andra ord: på de lägre våningarna bodde de som hade det bättre ställt medan de översta våningarna var de som hade det sämre ställt.

 

Kejsare Diocletians (regerade från 20 november 284 - 1 May 305) badhus byggdes på
foten av Viminalen, på en yta genomkorsad av vägen Vicus Patricius. När Serviusmuren var byggd, sågs Viminalen att nå ut mot platån så lång som med linjen med muren och Porta Viminalis (Viminal porten). Senare blev detta distrikt inräknad i sjätte regionen av Augustus som var en del av en uppdelning som skedde år 7 f. Kr. då Rom blev uppdelad i 14 administrativa regioner av Kejsare Augustus (regerade från 16 januari 27 f. Kr. – 19 augusti e.Kr. 14). Viminalen var alltid den minst viktiga av kullarna med endast ett fåtal monument. För det mesta gick trafiken på båda sidor av den.
I dalen som ligger i mellan Imperial Fora (en samling av offentliga torg) och Quirinalen, anliggande mot Viminalen, fanns den berömda Subura ett kvarter av butiker, marknader och uppfinnare. Ett kvarter av vulgärhet, höga ljud, sex och galenskap.
Ursprunget för namnet Subura är lika orsäkert som de exakta gränserna för den, men detta grannskap ligger till öster om Forum Romanum i hålan mellan Oppian kullen från Esquilinen kullen och Viminalen. Den var kopplad med torget via den berömda gatan Argiletum och fortsatte till öster mellan Oppius och Cispius kullen via vägen Clivus Suburanus. Utkanterna av Subura slutade i närheten av porten porta Esquilinen.