Julen med den fattiga familjen

Nr 6/2018
text JOSEPH KÖNIG
 
Det var en gång en man som bodde med sin familj utanför en stad i ett fjärran land. Mannen var fiskare och var ofta ute på sjön. Hans fru som jobbade på gården i närheten av sitt hus, och barnen som var en son och en dotter hjälpte sina föräldrar. 

 De var väldigt fattiga så alla fick hjälpa till att få ihop mat och andra saker som skulle göras innan kvällen kom. Men så en kväll när familjen satt och åt så knackade det på dörren, Och sonen öppnade dörren och in kom några som ägde den stora gården och gav dom lite pengar, grönsaker, kött och rotfrukter. Och dom tackade och frågade: Varför får vi allt detta?
De svarade: Vill visa vår tacksamhet och vad ni har gjort för att överleva. Så ta lite ledigt och åk in till staden och ät lite gott. För snart är det jul och då ska familjen samlas.
Sen så gick dom, och familjen satt kvar och tittade på varandra.
 Dagen efter så åkte familjen in till den stora staden och gick och kollade på kläder, mat, och andra accessoarer.
Dom handlade nya fina julkläder, skor, köksredskap, och dottern fick köpa dockor och den klänningen som hon hade kollat på många gånger. Och sonen fick ångmaskiner, tennsoldater och nallebjörnar.
 När dom kom hem så fick dom en chock. Huset var totalt fixat, nymålat, staketet var i ny färg. Inomhus så var det nya möbler. Och där stod ägarna och vinkade in familjen.
Dom frågade om det hade varit trevligt i staden. Och familjen svarade att det hade varit trevligt och mycket mysigt. Men att dom hade köpt med sig maten hem för att spara under vintern.
Ägarna till den stora gården förklarade att dom skulle ha en liten fest och att ni gärna få komma på den. Fadern sa tack men att dem inte ville störa.
Men ägarna ville att familjen skulle komma och att de inte störde alls. Så då bestämde familjen att de skulle hälsa på ägarna den dagen festen skulle vara.

 

Två dagar senare så knackade familjen på hos ägarna och ena pojken öppnade dörren och bad familjen att komma in.
Det visade sig att festen var till familjens ära. För ägarna hade nåt dom ville fråga om.
 Ägarna bad dem sätta sig ner och sen frågade dom om familjen vill ta över deras hus och bondgården, för familjen skulle flytta till en annan stad. Båda föräldrarna brast ut i gråt och sa: tack så mycket det gör vi gärna. Och ägarna blev väldigt glada och kramade om den fattiga familjen.
Så den fattiga familjen flyttade in i det stora huset, när barnen blev större så tog dom över det lilla huset.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0