Solo: A Star Wars Story

Nr 6/2018
recension av PERLUKAS ALDINOFF ZETTERQVIST
 

Detta är den andra spinoff Star Wars-filmen efter Rouge One: A Star Wars Story. Den regiserades av filmproducenten Ron Howard som regisserat bl.a. filmerna: A Beautiful Mind (2001), Apollo 13 (1995), Parenthood (1989) och Splash (1984).
 Efter att ha sett första trailern så blev intrycket att det drog mera åt Star Treck hållet än Star Wars, men efter att ha sett filmen gjorde det inte filmen rättvis.  Filmen handlar om Han Solos uppväxt och äventyr till den kriminella undervärlden, sitt möte med sin framtida partner-in-crime Chewbacca och första mötet med Lando Carlrissian, år innan Han Solo själv går med rebellerna.

För egen synpunkt så finns det inte mycket att tillägga mer än att historien bakom ”Kessel racet” borde visats mer av, händelser tas fram för fort, som en kritiker påstod: Han möter Chewie, Chewie möter Han, Han möter Lando, Lando möter Chewie och Han. Han säger: ”Hey, guys! I did the Kessel run in less than 12 parsecs. Am I not great?. 

 Den är inte en direkt karaktärs utvecklig steg för steg, utan man får hoppas direkt in i handlingen, men för egen del fick man ändå koll på att.

 

På imdbs (International Movie Data Base) hemsida så finns det en hel del kritik och som jag har sagt så många gånger i tidigare recensioner om Star Wars så gjorde det sitt på 70-talet som folk än idag förväntar sig och med den inställningen kommer det att bara bli negativt. Han Solo tittade aldrig tillbaks, så varför skulle vi?
 Som en skrev på IMDB är om man vill ha en bra Han Solo historia så läs Ann Carol Crispin´s Han Solo trilogi från sena 90-talet.

 

I rollen som Han Solo har vi skådespelaren Alden Ehrenreich (Tetro (2009)) som har ansetts inte vara duglig, utan den som är Han Solo är först och främst Harrison Ford. För ingen annan än Harrison Ford själv har den charmen och den naturliga coola looken. Det kommer nog inte finnas någon annan idag som kan ge de förväntningarna som tittarna vill ha. För egen del så anser jag att även om folk tycker att Alden Ehrenreich var en dålig skådespelare som får man ta i betänk att karaktären är ung och har många år till att bli då den Han Solo som alla känner och älskar,
 En annan punkt var att karaktären L3 37 var mer störande än Jar Jar Binks.

 

I en sammansatt uteslutning av folks tycke (inte min egen) så var filmen inte mer än ett förlorat pengakap på 2 timmars utdrags jippo med en osammanhängande story in stickat med en massa special effekter bara för en ”wow”. effekt, vilket gett Star Wars franchisen sitt bäst före datum.
 Om Disney ska lyckas med detta behöver de verkligen tänka om sin affärsplan och därför anledningarna till att detta skulle vara ens sista Star Wars film.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0