Den utstötte

Nr 5/2018
text MATTIAS KARLSSON
 

Vad är det som händer, ryter en rödhårig kvinna till... hon hör snack på stan de nämner hennes namn och skratta elakt. Hon heter Martina Melsson och är 34 år gammal. Martina har varken pojkvän eller några kompisar men hon känner inget behov av just det iallafall inte nu. Martina tar hellre inte åt sig så mycket av snacket. Martina bor i staden Ronneby i en 4:a, hon är nämligen rik och investerat i mängder av aktier på aktiermarknaden. Hon bor mitt i centrum av Ronneby inärheten av tågstationen. Givetvis har hon förlorat en del också. Hon förlorade mest pengar i början men sedan gjorde hon rätt investering och tjänade snabbt stora summor pengar.
Martina känner sig ensam ibland. Hennes föräldrar dog i unga åldrar hennes mamma som heter Mia blev 40 år och hennes pappa som heter Alexander blev 45 år. Hon har också en lillebror som hon bruka träffa någon gång om året eftersom de bor långt ifrån varandra. Hans heter hennes lillebror och han är 3 år yngre än henne. Martina hade faktiskt en del vänner när hon var ung men sedan vände det åt det andra hållet, hon blev så pass självupptagen att hon isolerade sig ifrån sina vänner genom att ingorera dom helt och hållet.

 

Martina är på väg till en dagligvarorbutik för att köpa dagens och veckans behov. Några bekanta ansikten står och stirrar på henne och skratta högt så att hon kan höra det. - Klas, kolla det är den rödhåriga kvinnan folk prata om! Säger sedan den andre killen som heter Melker. Klas säger: Du menar hon som mördade sina föräldrar, med ett hånflin. Martina är väldigt nära att säga något till dem men hon vågar inte. Martina hatar just det ryktet, hon skulle aldrig kunna mörda någon. Hon vet inte vem som spred ryktet först men hon vet att det är i alla fall ingen vän som gör något sånt oförskämt. Om hon ändå visste vem som spred det här från början då hade hon givetvis ringt polisen och gjort en anmälan. Men det kan hon inte eftersom hon inte vet vem det är. Väl inne i dagligvarorbutiken handlar hon mat och läsk. Prislappen slutade på 299 kronor men hon tyckte att någon stod och blängde på henne under tiden som hon stod vid kassan för att betala. Hon bor endast 500 meter från butiken så hon brukar gå den sträckan när hon ska handla. Väl hemma igen sätter hon sig i den bruna soffan med en bok i handen. Boken handlar om mobbning, om att undvika det. Hon har hittills läst 10 sidor av bokens 412 sidor. Förr i tiden, cirka 20 år tillbaka i tiden, var Martina själv en mobbare men hon växte ifrån det hon tyckte tillslut att det var ett fruktansvärt omoget beteende.
 

Anledningen till att Martina mobbade var att hon hade svårt i skolan och ingen fick vara bättre än henne för att då kallade hon dem för plugghästar och töntar. Men enligt ett påstående får man igen handlingar man ger, så det kanske är därför som hon nu blir mobbad av ryktet. Martina tror starkt på det annars hade det väl inte skett. Efter en veckas tid bestämde sig Martina att drar en runda till krogen och ta ett glas vin. När hon satt på en barstol kom en blond kille och satt sig på stolen intill. Han sa: Tjena snygging. Martina blir chockad hon har aldrig blivit kallad snygging. De satt och pratade en stund. Hans namn är Ernst och han är 30 år gammal. Ernst hade nuligen flyttat till Ronneby han kommer ifrån staden Lund. Men snart kommer en annan kvinna fram och säger: Akta dig för henne, hon mördade sin familj. Ernst håller på att gå upp i taket, han tror inte på vad hon säger och gå fram till tjejen och skriker: Jag har varit med om folk som pratar skit om andra och du ska akta din tunga. Martina är den trevligaste tjejen jag har mött och om det inte passar dig bara försvinn härifrån. Tjejen blänger på honom och försvinner. Martina säger: Tack för att du tror på mig, det är inte sant utan det är bara ett rykte. Martina krama om Ernst och de bestämmer att det ska gå ut på en dejt om tre dagar. Ernst säger slutligen: Jag hatar folk som sprider rykten, de vill bara förstöra för andra.
Ernst är ganska tuff men snäll, han tål inte mobbning utan får då en kort stubin och han har fått böter ett par gånger för att har hoppat på folk som har mobbats. Den senaste gången det hände var för tre veckor sedan då han höll på att gå hem ifrån en biosalong i Stockholm där han bodde då, han såg en kvinna som blev retad och dragen i håret av några män. Ernst sprang fram till männen och gav de en läxa med knytnävarna. Givetvis blev han anmäld och fick betala böter.

 

Martina går sedan hem och känner sig lycklig i sin själ. Hon har äntligen hittat en kille som verka vara rätt för henne. Hon är inne i sin lägenhet igen och det första hon gör när hon har kommit in är att springa till sitt skrivbord och öppna dagboken. Hon skriver i den om det fantastiska som har inträfffat idag. Efter det tar hon av sig sina kläder och ta på sig sitt nattlinne och lägger sig ner i sängen. Hon ser redan framåt i tiden tills nästa gång hon och Ernst träffas. Hon ber till gud att det ska fixa sig. Hon tycker väldigt mycket om Ernst. Men dessvärre tror hon att Ernst kanske inte har några känslor för henne trots att de gick på dejt så hon fundera nästa gång att ställa frågan till honom.
Nästa vecka får Martina ett sms ifrån Ernst där det står: Tjena snygging, undrar om du vill ses på nattklubben Statt ikväll mvh/Ernst. Martina svara: Mer än gärna och en glad smileys. Hon får en glad smileys tillbaka och de bestämmer tid och klockslag. När Martina har kommit dit se hon att Ernst prata med en man som har svart hår. Hon tycks höra några ord ifrån mannen: Det var hon som mördade sina föräldrar. Ernst säger: Säg det igen så kommer du att råcka illa ut din förbaskade lögnare. Ernst säger sedan till mannen: Jag tror inte på det allra minsta allvar på en massa rykten, i så fall får du komma med bevis. Mannen som heter Michael blir tyst han har inga bevis. Martina gå fram till Ernst. Mannen gå förbi henne och säger med ett hånleende: Lycka till med dejten mrs. Mördare. Martina tar inte åt sig. Men Ernst reagerar eftersom han hör vad Michael säger. Han springer fram till Michael och hoppa på honom bakifrån. Vakterna griper in och skiljer dom åt. De står sedan en stund och skriker på varandra. Michael lämnar sedan stället. Martina säger: Tack för att du försvarar mig Ernst, du är en sann man. Ernst svara :Jag försvara alla människor i stort sätt men jag får sällan ett tack för min gärning eftersom många tycker att jag reagerar ganska olämpligt och överdrivet. Tyvärr, men det glädje mig att någon ge mig tacksamhet. De sätter sig vid ett bord med var sitt glas vin. Ernst säger: Så var hände med dina föräldrar egentligen? Martina säger: De blev ihjäl skjutna av en man som lyckades springa därifrån. Polisen hittade honom aldrig. Mannen bar på en mask som skulle föreställa djävulen, alltså en så kallad Halloweenmask. Ernst nickar för att visa att han faktiskt lyssna på vad hon tala om. Martina börja gråta och Ernst kramar om henne för att visa det som kallas medkänsla. Ernst förstå hur hon känner. Ernst säger: Mina föräldrar är inte heller i livet utan dom dog i en trafikolycka i höstas. Det är tråkigt att förlora någon man tycker om. Efter det berätta dom några roliga skämt bägge två och skratta åt skämten. Martina berätta sedan med några djupa andetag att hon har känslor för Ernst. Ernst blir någonlunda förvirrad och säger: Faktum är att jag ha känslor för dig också men vill gärna att det ska utvecklas lite, jag gillar inte när det går alldeles för fort. Martina håller med honom om det, hon vill också att det ska ta det i lugn takt.

 

Ernst känner sig glad eftersom det är första gången på minst 10 år som en tjej har haft känslor för honom. Ernst berätta sin sexuellla läggning till henne: Han är nämligen bisexuell. När han var 12 år gammal var han ihop med en kille som heter Clark i enbart två veckor sen var det slut. Han har inte sett Clark sedan den dagen han gjorde slut, troligtvis bytte han skola för att han blev sårad känslormässigt. Men Clark var otrogen mot Ernst och hade ytterligare ett förhållande med en annan kille. Ernst säger i dagens läge att han skulle kunna träffa Clark igen men han vill inte umgås med honom utan då vill han har en förändring. Clark måste då har lärt sig att man inte ska vara otrogen utan pålitlig till sin partner.

 

När Martina och Ernst har suttit ett tag vid bordet gå de upp på dansgolvet och dansa tillsammans. En flintskallig man kommer gående mot Ernst och skriker: Där är du din jävla idiot och slår till Ernst i ryggen. Ernst säger: Vad i guds namn tar du dig till människa? Ernst gör inte motstånd utan fortsätter dansa med Martina. När de har dansat en stund ser Ernst den flintskalliga mannen gå mot herrarnas toalett. Ernst säger: Ursäkta mig Martina jag måste gå en runda på toaletten. Han gå dit och många personer hör skrik och vrål ifrån toaletterna. Ernst har doppat den flintskalliga mannens huvud i toalettstolen. Ordningsvakter springer in till herrarna toalett och ser det dramatiska. Ernst blir nu utslängd och portad ifrån klubben. Martina gå efter Ernst och lämnar också klubben. Ernst sitter utanför på parkbänk med gråten i halsen. Det var ju den flintskalliga mannen som borde blir portad eftersom han började bråket. Ernst ångrar lite att han gjorde sin handling på toaletten. Men när han tänker efter känner han på något sätt igen den flintskalliga mannen men han kan inte komma ihåg sammanhanget. Martina gå fram till Ernst och sätter sig tätt intill honom. Ernst känner sig nu lite lugnare när Martina tröstar honom. Ernst säger: Jag är faktiskt väldig sugen på att sitta här på bänken och vänta tills den flintskalliga idioten kommer ut. Jag ska ger honom en och en annan omgång. Snälla Ernst, säger Martina, det löser inget det blir bara ännu värre han får troligtvis igen för sina handlingar. Ernst lugnar ner sig och säger: Okej jag strunta i honom rättvisan vinner alltid och orättvisan förlorar. Martina säger: Jag kan försöka göra dig gladare och ger Ernst en kyss och sedan hånglade de på bänken. Ett annat par går förbi och skratta lite åt dom men varken Martina eller Ernst ger dom inte en enda liten blick. Efter cirka en timme fråga Ernst om Martina vill ha sällskap på vägen hem. De bor bara ett par lägenheter ifrån varandra. Martina säger: Ja tack gärna. De vandrar sedan hemåt till sina lägenheter. Men innan de skiljs åt pussas de. Ernst säger: Vi ses och hörs. Ett äldre par går förbi och kolla på dom. De säger till varandra: Det var inte igår vi var så unga och förälskade i varandra. Sedan fortsatte det äldre paret att vandra vidare. Martina säger till Ernst när han vandrar iväg. -Ernst vänta. Ernst stannar, Martina säger vi kan väl ses imorgon hemma hos mig eller någon annan stans i Ronneby. Ernst säger: Gärna, ska jag tag med mig något? Martina ler och säger: Det behövs inte jag har allt hemma. Ernst säger: Då ses vi hejdå och han ger Martina en kram.

 

Nästa dag vaknar Ernst klockan 07:00 av att mobilen ringer. Han svarar och det är Martina som ringer. De bestämmer att det ska ses klockan 17:00 och Martina bjuder honom på något som hon kallar för lyxmat. Men hon berättar inte var det är för mat utan det blir en överraskning. Ernst säger: Du är så snäll Martina. I love you och Martina säger: I love you tillbaka.
Ernst är ledig från jobbet idag. Han jobbar som en bilmekaniker på en verkstad som ligger i Kallinge. Idag är det Lördag och då bruka han var ledig likaså Söndag. Verkstaden är dessutom stängd på helgen. Ernst jobbade tidigare som gymnasielärare men fick lämnar jobbet pågrund av att han hade slagit ner en av sina elever eftersom denne mobbade en annan elev. Han kommer ihåg händelsen i detalj, Ernst har nämligen ett oerhört bra minne. Det var två elever som heter Martin och Jonas. Martin mobbade Jonas av okända anledningar förmodligen bottnade det i svartsjuka eftersom bägge två verkade vara intresserad av en tjej som heter Nicole och Jonas var ett steg längre fram än Martin vilket förmodligen retade Martin rejält. Martin tycker själv att han var både snyggare och stilligare än Jonas så han började kalla Jonas för pluggnöd och tönt. Tillslut blev Ernst trött på att höra det hela på lektionerna och angrepp Martin vilket resulterade med sparken från jobbet ögonblickligen.

 

När klockan är 15:00 börja Martina fixa till maten. Tidigare idag handlade hon och för en gångs skull gick handlingen bra utan någon som kollade på henne eller sa något elakt. Martina har tänkt att bjuda på oxfilé, potatisgratäng, sallad och vin. Hon är tvungen att använda internet för hon vet inte hur man lagar till en oxfilé på bästa sätt. När maten är färdig vilket den är precis i tid har klockan börjat närmar sig 17:00 och hon skriker helvete! Hon har glömt att sminka sig. Martina springer in på toaletten. Turligt nog verka Ernst vara försenad. Efter drygt en halvtimme ringer ringklockan på den vita utedörren. Hon öppnar. Ernst har klätt upp sig och har rödfärgade blommor i handen. Martina tar emot blommorna och ger honom en puss på munnen. De gå sedan ut i köket och Ernst lägger snabbt märker till lukten och säger: Det luktar gott. Martina nickar och visar honom det hon har lagat. Ernst säger tydligt: Tusen tack det ska blir gott. Martina ställer blommorna i en vas som hon har hällt kallt vatten i. Ernst får ett sms och ändrar snabbt sitt glada humör när han läser det. Det stod: En dag ska jag skjuta dig. Han vet inte vem som har skrivit det. Martina ser på honom att han ser ledsen ut. Hon går fram till honom och sätter sig bredvid honom. Han säger: kolla det här sms:et så lägger du märker till varför jag är upprörd. Martina säger: Ring polisen det hade jag gjort för det här är inte acceptabelt. Ernst säger: Jag struntar nog i det här, förmodligen är det någon som vill göra mig upprörd. Okej säger Martina. De äter sedan och prata med varandra. Ernst lägger märker till att Martina titta väldigt förtjusande på honom och blinkar med ögon. Det är minsann en flirt. När de har ätit klart närma sig Ernst Martina. De hånglar sedan med varandra och Martina drar med Ernst till sin dubbelsäng och jag behöver inte gå in på vad de gör där det vet ni nog själva. Efter 20 minuter är det klara med det. Martina säger till Ernst: Jag har starka känslor för dig. Ernst svara likadant eftersom han har känslor för Martina.
 

Ernst säger: Jag tycker mycket om dig Martina därför ska jag berätta min djupaste hemlighet och jag hoppas jag kan lita på dig. Ernst berätta: Det var en solig dag den 3 december år 2015 och väldigt varmt 12 grader. Jag var ute och gick, ett gäng som heter The Gangsters From Another Planet anföll mig med knivar . Jag hade som tur var en pistol i min skinnjacka, Jag sköt en av medlemmarna i huvudet och då tog de andra avstånd. Men senare fick jag reda på att den jag sköt olyckligtvis var ledaren för gruppen och sedan den dagen har jag varit rädd för att gänget ska utföra ett dåd mot mig. Martina fråga honom: Fick du inget straff eller något för gärningen? Jo polisen kom dit fort som bara den, de tog in mig till stationen och jag fick givetvis fängelse i bara ett år eftersom det ansågs vara i nödvärn jag sköt med pistolen. Ernst gråter till lite lätt. Martina säger: Det var tråkigt att höra men jag håller med att du gjorde rätt och sköt med pistolen. Men var du verkligen ute efter att döda någon? Ernst säger bestämt: Nej jag ville bara skrämma dem så att de slutade upp. Martina säger: Varför gick de på dig överhuvudtaget? Ernst svara: Ingen aning. Martina säger: Okej jag förstå ditt handlande jag hade gjort likadant. Ernst pustar ut. Tidigare när han har talat om det för folk ha de nämligen kallat honom för idiot och lämnat honom så han har inte några vänner kvar som han kan lita på.
Martina sätter sig bredvid honom och ge honom en hård kram. När klockan närmar sig 23:00 bestämmer sig Ernst för att vandra hemåt. Ernst och Martina hånglar som ett hejdå och Ernst påbörja sedan sin prommenad hemåt. En bit ifrån står en svartfärgad skåpbil. Ernst tänker: Varför står den skåpbilen här? fyra män hoppar ut ur bilen och på deras tröjor som de bär står det The Gangsters From Another Planet. Ernst springer men blir snart träffad av en pistol i ryggen. Ernst faller ner på gatan. Den längsta av männen gå fram till honom och säger: Hämnden är ljuv. Martina hör skrik ifrån gatan och tänker: Vad är det som försegår hon beger sig fort till sitt förråd i lägenheten och hämtar en pistol som är laddad springer sedan ut med bara underkläderna. Hon ser Ernst ligga på marken och fyra andra män står runt honom. Martina avfyra ett skott som träffa den längsta mannen rakt i bröstet men han överlever och springer därifrån. De andra tre männen springer också iväg och en av männen säger: Där har vi ytterligare en som hamnar på vår dödslista för mordförsök. Martina springer fram till Ernst. Ernst säger: Martina snälla ring ambulans och polis fort innan jag förblöder. Hon gör detta. Polisen rycker ut för att jaga männen i skåpbilen. Ambulansen anländer samtidigt till platsen och hämta upp Ernst. Martina erbjuder sig att följa med för att göra Ernst sällskap. En äldre kvinna som heter Lina som jobba på ambulansen säger att det gå bra. Doktorn undersöker ryggen på Ernst och säger: Ernst kommer att behöva rullstol resten av livet eftersom ryggraden är förstörd. Polisen lyckas tillslut att fånga medlemmarna i gänget och de blev dömda till fyra års fängelse för mordförsök. Martina erbjuder sig att blir Ernsts betjänt och hon får skriva under några papper.

 

Martina och Ernst gifter sig sedan och efter en tid så sker ett så kallat mirakel. Ernst kan gå igen utan rullstol. Ernst vet inte hur detta mirakel inträffade men han tror att en högre makt ligger bakom det här. Martina och Ernst levde sen lyckliga i alla sin dar och gängmedlemmarna ha gått över från den dåliga sidan till den bra sidan och hjälper nu istället människor. De ser liksom ingen mening att fortsätta att ställa till med bråk. Folk snackar fortfarande sitt skit om Martina men återigen, hon bryr sig icke. Ernst har knappast förändrats, han är fortfarande likadan som tidigare, likaså Martina Men varför ska man förändras egentligen så länge man trivs med den man är så känns det onördigt att förändras, oavsett om folk ber om en förändring så är det upp till dig själv du bestämmer över ditt liv och ingen annan. Man kan alltid lyssna på råd men man behöver inte ta in det alltid. Det är något som Ernst ha i åtanke. Ingen kan förändra honom och så kommer det att vara.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0